Lamine Diara i Richmond Boakye
Lamine Diara i Richmond Boakye Foto:Pedja Milosavljevic / Starsport

Bliži se večiti derbi u fudbalu koji bi mogao da otkloni sve sumnje vezane za novog prvaka, ili da dodatno zakuva situaciju. Crvena zvezda ima velikih devet bodova prednosti, a obe ekipe ulaze u meč u odličnoj formi i posle velikih serija pobeda.

Iako se utakmica dva naša najbolja kluba smatra svetkovinom srpskog fudbala, sve češće je u poslednjih desetak godina obeležavaju stranci koji su u međuvremenu postali nosioci igre.

PROČITAJTE JOŠ

U poslednjih 10 derbija ako računamo sva takmičenja, postignuto je 18 golova, od čega  su igrači iz inostranstva postigli skoro polovinu, ukupno osam. To je samo jedan od pokazatelja koliko su postali važni i koliko bitnu ulogu imaju u Crvenoj zvezdi i Partizanu.

Ako u strane fudbalere ne računamo igrače sa teritorije bivše Jugoslavije koji nemaju jezičku barijeru, a dugo nisu ni imali status stranaca, onda dolazimo do podatka, da su u večitim derbijima inostrani fudbaleri postigli ukupno 39 golova.

I Partizan stoji mnogo bolje u toj kategoriji, s obzirom na to da su crno-beli stranci postigli 25 golova, naspram 14 koliko su ih postigli Zvezdini.

Od igrača koji su se več upisivali u listu strelaca, priliku da u sledećem meču poprave skor imaće Suma i Natho u dresu Partizana i El Fardu Ben u dresu Crvene zvezde.

Kada govorimo o najboljem strelcu i dalje je neprikosnoven ljubimac grobara Lamin Dijara koji je u periou od 2007. do 2012. odigrao četiri sezone u crno-belom dresu i postigao pet golova. Dijara je tri gola dao u prvenstvu na tri različita derbija, dok je na jednom derbiju u polufinalu Kupa postigao dva gola. Na sve četiri utakmice na kojima je postizao golove, Partizan je pobeđivao, pa je Dijara postao veliki ljubimac navijača koji su mu čak i pesmu pevali.

Posle Dijare na listi slede čak šest igrača koji su postizali po tri gola i to po trojica iz oba kluba.

Za Partizan su to bili Moreira, Prins Tejgo i Leonardo dok su za Zvezdu trostruki strelci bili Segundo Kastiljo, Ugo Vijera i Ričmond Boaći.

Almami Moreira, bio je posebno inspirisan u mečevim protiv najvećeg rivala, s obzirom na to da su njegovi golovi imali veliku težinu. Jednom je pogodio za pobedu na samo početku utakmice, a dva puta je u samom finišu Partizan spašavao poraza. Posebno će se pamtiti gol iz 135. derbija, koji je obilovao uzbuđenjima, spornim odlukama, a na kraju ga je Moreira začinio evrogolom u petom minutu nadoknade za izjednačenje na 2:2.

I Leonardo i Tejgo su postizali neke od važnih golova. Tejgo je u oba derbija u kojima je postizao golove bio i čovek odluke. Bio je jedini strelac u 140. derbiju, a pamtiće se njegova partija iz polufinala Kupa 2011. godine kada je sa dva pogotka sam razmontirao crveno-bele.

 

Kada je u pitanju Leonardo, Brazilac će se pamtiti po sezoni u kojoj je Partizan osvojio poslednju titulu. Crno-beli su tada predvođeni Markom Nikolićem nadoknadili veliki bodovni zaostatak, posebno je briljirao Leonardo u tandemu sa Đurđevićem. Brazilac je u dva derbija uspeo da postigne tri gola i zauvek postane ljubimac grobara.

Prvo je u 152. derbiju svojim golom rešio pobednika, da bi kruna sezone bila partija u 154. derbiju, kada je sa dva gola uz pogodak Tavambe rešio meč i na kraju i titulu prvaka.

Kada su u pitanju Zvezdini stranci, izdvojila su se tri igrača koja su uspela da postignu više od jednog gola u derbijima.

Segundo Kastiljo u dresu Crvene zvezde je igao od 2006. godine do 2008. godine i za to vreme postigao 18 golova. Njemu kao zadnjem veznom to i nije bio zadatak, ali je uspeo čak tri da postigne u derbijima.

Zanimljivo je da je u oba derbija jedan od timova postizao četiri gola. Prvi put kad je Kastiljo bio strelac u 128. večitom derbiju, Crvena zvezda je poražena sa 4:2, ali će se već 132. derbija radije sećati i Ekvadorac i navijači Crvene zvezde. Po kiši je Partizan rano poveo, ali je usledila rapsodija crveno-belih koja postiže četiri gola za veliku pobedu, a dva puta je strelac bio i Katiljo.

Ugo Vijeira je proveo samo jednu sezonu u redovima najtrofejnijeg srpskog kluba, ali je u toj godini briljirao u duelima sa najvećim rivalom. Sa tri gola u dve utakmice, upisao se u istoriju, a oba puta je Zvezda uspela da trijumfuje. U 150. derbiju postigao je gol za pobedu od 2:1, nakon što je u Humskoj Partizan poveo. Samo jedan derbi ranije, Vijera je bio senzacionalan kada je sa dva gola u pobedi od 3:1 bio igrač utakmice.

Ričmond Boaći je do skora nosio dres Crvene zvezde, a za razliku od prethodne dvojice, nije bio toliko taličan u derbijima kada bi postigao gol. Prvi put je bio strelac u meču koji je obeležio Leonardo, da bi u naredna dva derbija pogađao u utakmicama koje su završavane bez pobednika 1:1. Zanimljivo je i to da je u oba navrata, Zvezda jurila Partizan, a da su u sva tri u kojima je Boaći bio strelac sve golove postigli stranci. Posebno će se pamtiti snalažljivost u kaznenom prostoru kada je u 156. derbiju spasao svoj tim poraza.

Od igrača koji su bili višestruki strelci, tu je još samo Partizanova trojka sa dva gola. Legendarni Žuka, Rikardo Gomeš i još uvek aktuelni Sejduba Suma.

I Žuka i Suma imaju oreol nepobedivosti kada uspeju da postignu pogodak. Žuka je u svom 133. derbiju postigao sjajan gol kojim je Partizan osvoji bod, da bi već u narednom bio strelac u pobedi od 2:0.

Sejduba Suma će sa druge strane ostati upamćen po golu iz penala koji je Partizanu u derbijima dosuđen posle 22 godine u remiju od 1:1, da bi u 161. derbiju u finišu utakmice načeo golom večitog rivala kojeg je dokosurio Tošić.

Za razliku od njih dvojice, Gomeš nije osetio čar pobede jer je u dva meča kada je postizao golove uspeo da izbori tek remi.

Ono što je zanimljivo da pored poraza u jednom od derbija kada je Gomeš dao gol, Partizan je izgubio samo još jedan duel sa večitim kada bi stransc bio strelac. Bilo je to u 150. derbiju kada je Gogua postigao gol u porazu od 2:1.

Sa druge strane, crveno-beli su bili mnogo manje uspešni. Pored Kastilja i Vijeire, pobede su zabeležene i kada su strelci bili Kadu, Borha u Kupu Srbije i El Fardu Ben u poslednjoj pobedi crveno-belih u 2019. godini

 

Svi stranci, strelci u večitim derbijima

5 golova – Lamin Dijara (Partizan)
3 gola – Almami Moreira, Prins Tejgo, Leonardo (Partizan), Segundo Kastiljo, Ugo Vijeira, Ričmond Boaći 3 (Crvena zvezda)
2 gola – Žuka, Rikardo Gomeš , Sejduba Suma 2 (Partizan)
1 gol – Everton, Sedrik Gogua, Kleo, Leandre Tavamba, Natho (Partizan), Gelor Kanga, Luis Ibanjez, Kadu, Kristijan Borha, Ben (Crvena zvezda)

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar