Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Fudbaleri Čelsija plasirali su se u finale Lige šampiona pobedom nad Real Madridom u revanšu na Stamford Bridžu - 2:0.

PROČITAJTE JOŠ...

Pobednik ovog dvomeča igra protiv Mančester sitija u finalu elitnog takmičenja, pošto su „građani“ ranije obezbedili prolaz dalje pobedom nad Pari Sen Žermenom.

Čelsi se plasirao u treće finale Lige šampiona posle 2008. i 2012. godine i probaće da osvoji svoj drugi trofej.

Engleski klub je rešio meč bržom igrom i kontrama koje igrači Reala nisu mogli da prate, a golman Reala Tibo Kurtoa nije uspeo da spase svoj tim, iako je činio čuda na svom golu.

Po jedan pogodak postigli su Timo Verner i Mejson Maunt i tako savladali rivala posle remija 1:1 iz prvog meča.

Prvo poluvreme bilo je vrlo zanimljivo, mada je počelo kao šahovska, pre nego fudbalska partija.

Oba tima igrala su rezervisano, bez mnogo rizika i odmah je bilo jasno da će Čelsi čekati kontre, a da će Real probati da napravi razliku posedom lopte.

Chelsea FC vs Real Madrid Celzi vs Real Madrid
Čelzi vs Real Madrid Foto:REUTERS/Toby Melville

Tek posle desetak minuta poletele su i prve lopte ka Tibu Kurtoi i Eduardu Mendiju. Antonio Ridiger je u 12. minutu opasno preznojio Belgijanca šutem sa distance.

Lopta je nezgodno letela, bila je jaka i lako je mogla da sklizne golmanu Reala. Mendi je samo minut ranije odbranio šut Tonija Krosa koji je pucao po zemlji.

To je bio znak da se zaigra ofanzivnije. Čelsi je „zategao“ presing na odbrani Reala, a ekipa Tomasa Tuhela ubrzo je otkrila da po levom krilu u napadu duva promaja.

Chelsea FC vs Real Madrid Celzi vs Real Madrid
Čelzi vs Real Madrid Foto:EPA-EFE/Neil Hall

Real nije dobro branio tu stranu i odatle je stiglo prvo upozorenje, a onda i kazna.

Upozorenje je došlo u vidu poništenog gola iz 18. minuta kada je Timo Verner požurio za korak i bio iza leđa odbrane Reala posle dodavanja sa levog boka.

Zatresao je mrežu uzalud, ali su problemi u defanzivi kraljevskog kluba uzrokovali primljen gol u 28. minutu.

Chelsea FC vs Real Madrid Celzi vs Real Madrid
Čelzi vs Real Madrid Foto:REUTERS/Toby Melville

Kai Haverc je prihvatio pas od Ngola Kantea, koji je kombinovao i sa Vernerom. Haverc je lobom sa leve strane iskosa pogodio prečku.

Čelsi je imao sreće, pa se ta lopta odbila od prečke pred gol gde je spreman bio Verner da je glavom spusti u mrežu za 1:0.

Karim Benzema je do poluvremena imao dve sjajne šanse, jednu u 26. minutu, udarcem iz okreta sa ruba šesnaesterca i još jednu u 35. minutu kada je glavom pucao sa desetak metara.

U oba slučaja Eduard Mendi je odbranio maestralno i sačuvao svoju mrežu i prednost svom timu na poluvremenu.

Drugo poluvreme počelo je prečkom Kaija Haverca. On je glavom pokušao da savlada Kurtou i Čelsi je od starta zaigrao bolje i ofanzivnije.

Tijago Silva je ubrzo posle prekida šutirao glavom preko gola, da bi Mejson Maunt promašio zicer posle sjajnog dodavanja Tima Vernera.

Nemac je petom uposlio Maunta, ovaj je izašao sam ispred Kurtoe i poslao loptu preko gola kao da je „izgoreo u želji“ da postigne gol u 53. minutu.

Foto: EPA-EFE/Neil Hall

Ništa bolje se nije pokazao ni Haverc u 58. minutu. Naprotiv, imao je još bolju šansu i bolji ugao da pogodi mrežu rivala, ali mu je Kurtoa odbranio.

Isto je uradio i u kontri Čelsija u 65. minutu. Posle šuta Azara, Verner je krenuo napred, ispratio ga je Kante levo i dobio je loptu.

I on je izašao ispred Kurtoe, kada je Federiko Valverde sjajno uklizao i blokirao udarac ispred svog, dobro postavljenog golmana.

Tijago Silva je bio neprecizan iz kornera, Haverc je u 76. minutu za pola koraka kasnio pred praznim golom Reala, posle centaršuta Pulišića, a Čelsi je nastavio da pritiska.

Taj pritisak se pretvorio u gol u 86. minutu kojim su „plavci“ i definitivno rešili meč, posle kog Real može da bude zadovoljan što nije pretrpeo i težu rezultatsku katastrofu.

Da podsetimo, veliko finale Lige šampiona igra se na stadionu Ataturk u Istanbulu, 29. maja.

Čelsi – Real Madrid 2:0 (1:0) (prvi meč 1:1)

(Verner 28, Maunt 86)

Stadion: Stamford Bridž; Sudija: Danijele Orsato (Italija); Poseta: Bez publike

Čelsi: Mendi, Kristijansen, Tijago Silva, Ridiger, Aspilikueta (od 89. Džejms), Kante, Žoržinjo, Čilvel, Haverc (od 94. Žiru), Maunt (od 89. Zijeh), Verner (od 67. Pulišić). Trener: Tomas Tuhel

Real Madrid: Kurtoa, Ramos, Eder Militao, Mendi (od 63. Valverde), Načo, Modrić, Kazemiro (od 76. Rodrigo), Kros, Azar (od 89. Marijano), Vinisijus Žunior (od 63. Asensio), Benzema. Trener: Zinedin Zidan

Drugo poluvreme:

90+4 KRAJ – Čelsi je u finalu Lige šampiona

„Plavci“ su zasluženo prošli dalje jer su bili bolji, sigurniji u napadu, konkretniji i brži, pa je Real zaustavljen na korak od borbe za trofej u kojoj će biti Čelsi i Mančester siti.

90+4′ Zijeh pada i traži penal

Nije mu uslišio želju Danijele Orsato da potvrdi pobedu, iako je meč već bio rešen.

86′ GOOOOL! Pulišić asistira, Maunt pogađa!

Čelsi vodi 2:0, Kante je odigrao za Pulišića, ovaj se zabio u mrtav ugao gde nije hteo da puca iz prve. Delovalo je kao da je zakomplikovao, ali je umesto toga sjajno pronašao Maunta pred golom Reala za čistu situaciju i siguran gol.

Foto: EPA-EFE/Chema Moya

83′ Odlična reakcija Ridigera

Baš kad je zaličilo da će Real imati opasnu šansu posle centaršuta, Ridiger je u poslednjem trenutku reagovao i glavom otklonio opasnost.

81′ Udarac Pulišića

Bezopasno i pored gola, ali opet opasnije nego bilo šta što je Real u drugom poluvremenu uradio. Gađao je Pulišić dalji ugao gola Reala iz okreta sa desne strane iskosa.

80′ Probao Benzema

Jedino on nešto pokušava da promeni, ali ga je u drugom poluvremenu lepo uštopovao Žoržinjo.

74′ Opasan Silva!

Korner posle akcije Pulišića, spremao se da ga izvede Maunt, Silva je zakačio glavom loptu i malo je falilo da je više skrene ka daljem uglu gola Reala.

Foto: EPA-EFE/Neil Hall

72′ Pulišić ušao umesto Vernera

Malo svežine u napadu Čelsija pred poslednjih 20 minuta regularnog dela.

65′ Novi zicer za Čelsi, promašuje Kante

Previše se dvoumio u kontri koju je vukao Verner. Dobio je pravovremeni pas i imao čistu situaciju, ali mu je Tibo Kurtoa skratio ugao i odbranio uz pomoć Valverdea koji je stigao da ukliza i blokira.

64′ Evo napokon šanse za Real!

Posle 19 minuta igre u nastavku Real preti. Azar je sa krila, gotovo iz mrtvog ugla na desnoj strani šutirao nezgodno i Mendi se snašao i odbranio.

59′ Haverc promašuje zicer!

Brani Kurtoa, još bolja šansa nego kod pokušaja i promašaja Maunta. Imao je vremena da istrči i namesti se, a Belgijanac mu je odbranio tako što je pročitao pokušaj po zemlji.

53′ Au kakva šansa za Maunta!

Verner je maestralno odigrao petom za Maunta, ovaj je izašao sam ispred Kurtoe i šutirao je silovito preko gola. Velika šansa, veliki propust i prilika koja možda bude kažnjena.

Chelsea FC vs Real Madrid Celzi vs Real Madrid
Čelzi vs Real Madrid Foto:EPA-EFE/Neil Hall

51′ Čilvel pravi ozbiljne probleme Realu

On dejstvuje po toj levoj strani napada londonskog kluba. Baš posle faula nad Čilvelom Tijago Silva je pokušao glavom iz prekida. Lopta je otišla preko gola.

48′ Prečka!

Haverc je dobio centaršut sa desne strane, šutirao je glavom i pogodio je okvir gola. Lopta je udarila prečku, ali se ovog puta nije odbila u polje, već je izašla van igre.

46′ Počelo je drugo poluvreme polufinala!

Prvo poluvreme:

45′ Haverc solira i komplikuje

Tuhel ne može da veruje šta je probao da uradi Haverc koji je probao da biciklicom predribla Serhija Ramosa. Imao je dvojicu saigrača u sredini i na kraju nije iznudio ni prekid.

41′ Žuti za Ramosa, inicijativa Reala

Bez šansi protiče proteklih pet, šest minuta na Stamfordu, Čelsi deluje stabilno u odbrani, Real ima loptu u nogama, ali ne uspeva da probije bedem londonskog kluba. U međuvremenu je Ramos dobio žuti zbog faula na polovini rivala i prigovora kod sudije.

35′ Benzema se hvata za glavu šta mu Mendi brani

Dobio je Francuz loptu u šesnaestercu Čelsija i glavom je pokušao sa desetak metara. Pucao je po sredini, Mendi je uspeo da skoči i reaguje i jednom rukom po drugi put spase svoj gol.

32′ Loš pas „plavaca“

Mogla je i opasnija da bude akcija Čelsija pošto se već Real otvorio u pokušaju da dođe do gola. To odgovara timu Tomasa Tuhela kome je falio pas Vernera da bi možda drugi put ugrozio Kurtou.

28′ GOOOOOOL! Čelsi vodi!

Kante je odigrao za Vernera, pa onda za Haverca, ovaj je pogodio prečku lobom, a lopta se odbila Verneru na glavu i on ju je spustio u gol. Ovog puta nije bilo ofsajda i dileme, Čelsi ima 1:0.

26′ Uh kakva šansa za Real!

Benzema je dobio prostor na ivici šesnaesterca, šutirao je Francuz i Mendi je fantastično odbranio.

Foto: EPA-EFE/Neil Hall

22′ Nije Benzemi prošlo foliranje

Pao je francuski napadač u kaznenom prostoru Čelsija, ali je kontakt bio suviše slab da bi Orsato pokazao na belu tačku.

18′ Čelsiju poništen gol zbog ofsajda!

Poradovali su se „plavci“ posle kontre u kojoj se našao Timo Verner. U petercu je dočekao pas sa leve strane i sigurnim udarcem ga pretvorio u pogodak, samo da bi sudija Orsato poništio gol zbog nedozvoljene pozicije.

17′ Opet s distance, ovog puta Modrić

Mendi još jednom siguran posle Modrićevog šuta iz daljine. Dok Real napada šutevima s distance, Čelsi teroriše Real po levom krilu.

12′ Bomba Ridigera!

Dva opasna napada Čelsija u tridesetak sekundi. Ridiger je rešio da odgovori Krosu i šutirao je sa oko 30 metara ka golu Reala. Kurtoa je nekako izboksovao nezgodnu loptu. Ubrzo je Maunt prošao levo, ubacio je pas u peterac i Kurtoa je opet morao da reaguje.

Foto: EPA-EFE/Neil Hall

11′ Pokušaj Krosa

Prvi se Nemac odvažio da pokuša i ugrozi Eduara Mendija i pucao je sa distance po zemlji. Nedovoljno jako, mada je bilo relativno precizno. Odbranio je to golman gostiju domaćih.

10′ Oštri startovi, presing Čelsija

Već tri žustra duela su viđena na terenu u prvih desetak minuta, ali za sada nema pokušaja jednih i drugih, više šahovska partija nego fudbalska u prethodnih pet minuta.

Švajnštajger dao svoju procenu i tipuje na Čelsi protiv Reala

5′ Već se vidi taktika Čelsija i Reala

Mnogo trčanja na startu meča, Čelsi je probao da napadne iz kontre, Real u akcije kreće po zemlji, pa je jasna namera „kraljevića“ da kontrolišu ritam igre, a „plavci“ da čekaju šanse iz grešaka rivala.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare