Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Fudbaleri Mančester sitija plasirali su se u finale Lige šampiona nakon što su u drugoj utakmici polufinala savladali PSŽ sa 2:0.

PROČITAJTE JOŠ...

PSŽ je u meč ušao bez Kilijana Mbapea u startnoj postavi, ali su krenuli ofanzivno. Nakon sedam minuta igre moglo je da bude 1:0, pošto je lopta nakon centaršuta pogodila Zinčenka, Kujpers je prvo pokazao na penal, ali je nakon VAR pregleda poništio opravdano, s obzirom na to da je lopta Ukrajinca pogodila u rame.

Četiri minuta kasnije Edersonovo ispucavanje i pas Zinčenka de Brujne je iskoristio da šutne, izblokiran je, ali je Marez sjajno ispratio akciju i poslao loptu kroz noge Navasa u mrežu.

Gosti su pokušavali da dođu do poravnanja, ali nisu uspeli da ozbiljnije ugroze Edersona do kraja prvog poluvremena, izuzev prilike koja se dogodila malo po vodećem golu, kada je Markinjos pogodio spoljnu stranu prečke nakon šuta glavom.

PSŽ tokom prvih 45 minuta nije imao udarac u okvir gola, ali su imali inicijativu, čime su nastavili i u drugom poluvremenu, ali nije bilo opasnosti po gol rivala.

Sa druge strane, Foden je iskoristio višak prostora u 63. minutu, prošao po levoj strani, centrirao Marezu koji je postigao svoj drugi gol i upisao se u istoriju alžirksog fudbala kao najbolji strelac ove zemlje u nokaut fazi Lige šampiona, pošto je u dresu Sitija i Lestera postigao deset pogodaka u elitnom takmičenju.

Ujedno, Marez je postao prvi Alžirac od 1987. godine i Rabaha Mađera koji će zaigrati u borbi za titulu prvaka Evrope.

PSŽ je meč završio sa 10 igrača, pošto je Di Marija u 69. minutu nagazio Fernandinja u trenutku kada je kapiten Sitija bio van terena.

Na kraju, ukupnim rezultatom 4:1 Siti je došao do borbe za trofej, gde će odmeriti snage sa pobednikom meča Čelsi – Real Madrid.

Liga šampiona, revanš polufinala

Mančester siti – PSŽ 2:0 (1:0) (prvi meč 2:1, ukupno 4:1)

Strelci: Marez u 11, 63. za Siti

Sudija: Bjorn Kujpers, Holandija; Stadion: „Etihad“; Poseta: Bez publike

Mančester siti: Ederson – Voker, Stouns, Ruben Dijaz, Zinčenko – Bernardo Silva (od 82. Sterling), Fernandinjo, Gundogan – Mahrez, De Brujne (od 82. Žezus), Foden (od 85. Aguero).

PSŽ: Navas – Florenci (od 75. Dagba), Markinjos, Kimpembe, Dijalo (od 83. Baker) – Erera (od 62. Draksler), Paredes (od 75. Danilo), Di Marija, Verati, Nejmar – Ikardi (od 62. Kin)

Kraj

Siti je u finalu!

85′ I Aguero na terenu

Dobio je šansu Argentinac umesto Fodena.

83′ Izmene u oba tima

Šansu je u Sitiju dobio Sterling umesto Bernarda Silve, kao i Gabrijel Žezus umesto Kevina de Brujnea. U PSŽ šansu je dobio Bakeru mesto Dijaloa.

78′ Ređaju se šanse za Siti

„GrađanI“ žele da dotuku PSŽ, Foden je prvo pogodio stativu, zatim je šut završio pored gola, da bi treći pokušaj Sitija u samo par minuta Navas zaustavio bez problema.

75′ Da li je Poketino „bacio peškir“?

Dve izmene, nema Mbapea. Florencija je zamenio Dagba, Paredesa Danilo.

69′ Neverovatno glup potez Di Marije, PSŽ ostao sa desetoricom

Lopta je izašla van terena, a Di Marija je odlučio da iz samo sebi poznatog razloga nagazi Fernandinja i to naočigled svih, na samo par metara od Kujpersa. Nije bilo ni trunke dileme, Argentinac je krenuo put svlačionice, pa će francuski tim utakmicu završiti sa 10 igrača.

63′ Marez po drugi put, Siti vodi 2:0

Brza kontra, pas u prostor za Fodena, njegov sjajan centaršut i rutinska realizacija Mareza iz peterca za ukupnih 4:1.

62′ Izmene u Pari Sen Žermenu

Kin je u igri umesto indisponiranog Ikardija, dok je Ereru zamenio Draksler.

56′ Nejmar ne liči na sebe

Uspeo je Di Marija da izbije loptu i uposli Brazilca, koji se sjurio ka golu. Nakon čak četiri „lažnjaka“ odlučio je da šutira tek nakon što je došao praktično do mrtvog ugla, pa je de Brujne uspeo da ga izblokira. Definitivno ovo nije veče jednog od najboljih fudbalera planete, s obzirom na to da bi u nekoj drugoj prilici ovakvu situaciju rutinski pretvorio u ozbiljan zadatak za protivničkog golmana.

Mada, ovo možda i nije toliko iznenađujuće, s obzirom na to da je Nejmar zadužen ne samo za realizaciju, već i prenošenje lopte na polovinu rivala, pošto ni Verati ni ostali vezisti ne uspevaju u toj nameri.

54′ Fantastične odbrane Navasa

Dobio je loptu u prostor Foden, izašao sam ispred Navasa, ali je golman PSŽ-a bio fantastičan i sprečio gol. Potom je Foden šutirao i sa 20 metara, lopta je odskočila, ali je ponovo Navas bio odličan.

52′ Konačno dobar potez Nejmara

Nije Brazilac u prvih 45 minuta uspevao da ugrozi Edersona, ali je u 52. konačno vezao par dobrih poteza i naterao igrače Sitija da loptu izbace u korner. PSŽ je do gola u prvom meču došao upravo nakon prekida, ali ovog puta nisu uspeli to da iskoriste, pa je Siti uspeo da se odbrani.

Kombinatorika drugih 45 minuta

Golom Mareza Siti je otišao na 3:1 u ukupnom rezultatu, što nas dovodi do nekoliko različitih solucija u drugom delu.

Siti u finale vode pobeda i remi.

Ukoliko bi PSŽ uspeo da preokrene i slavi 2:1, videli bismo produžetke.

Trijumf PSŽ-a uz tri ili više postignutih golova znači da će „sveci“ u borbu za trofej najboljeg tima Evrope.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Statistika prvih 45 minuta

Koliko ofanzivno igraju oba tima pokazuje i to što smo videli 12 pokušaja na gol. Od tih 12, pet je uputio Siti – dva su izblokirana, jedan išao van okvira, dok je od dva koja su išla u gol jedan i završio u mreži.

Sa druge strane, PSŽ je uputio sedam šuteva ka golu rivala, četiri puta su izblokirani, dok su preostala tri završila van okvira gola. Među da tri nalazi se i prečla koju je Markinjos pogodio.

Komična scena pred odlazak na odmor

Krenuo je trener Parižana Mauricio Poketino ka svlačionici, zastao na stepenicama, osvrnuo se ka terenu, nakon čega je stao i zbunjeno raširio ruke, začuđen što se još uvek igra. Nekoliko sekundi kasnije Kujpers je igrače poslao u svlačionicu.

Poluvreme

Nakon prvih 45 minuta Mančester siti vodi 1:0 golom Rijada Mareza u 11. minutu.

44′ Dijaz spasao Siti

Moglo je da bude opasno pred golom Edersona, ali je Ruben Dijaz uspeo da odličnim klizećim startom spreči da lopta završi kod nekog od igrača gostiju i izbaci je u korner.

41′ Mirniji period igre

Kad kažemo „mirniji“, aludiramo na to da nema po tri odlične prilike u minutu. I dalje PSŽ pokušava da dođe do gola, dok Siti koristi svaku šansu da ugrozi mrežu rivala.

36′ Odličan udarac Erere

Šutirao je fudbaler PSŽ-a sa oko 20 metara, ali je lopta prohujala malo preko prečke gola Mančester sitija.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

27′ PSŽ ne odustaje

Ima Siti prednost od dva gola, ali PSŽ nastavlja da napada kao na početku utakmice. Razlog je to što je Parižanima bilo potrebno da postignu dva gola u svakom slučaju kako bi došli do finala, s obzirom na to da su na svom terenu poraženi 2:1, pa je i pre početka utakmice bilo jasno da je gostima neophodno da dva puta savladaju Edersona.

19′ Kiks Edersona i bruka Di Marije

Loš pas Edersona ka poslednjoj liniji te očajnu reakciju defanzivaca iskoristio je Di Marija da ukrade loptu, a potom uputi i šut sa oko 20 metara ka golu Sitija. Nije mogao Ederson do lopte, ali je Argentinac bio nedovoljno precizan, pa je ostalo 1:0. Sa pravom se Di Marija uhvatio za glavu…

16′ Markinjos pogodio prečku

Iako veliki broj ljubitelja fudbala ne voli ni Siti ni PSŽ zbog načina na koji su napravili svoje timove, nije teško razumeti zašto je ovaj susret „finale pre finala“ i zašto će pobednik imati status favorita u borbi za titulu.

Odmah posle vodećeg gola Sitija krenuo je PSŽ napred, napravljen je faul nad Nejmarom. Brazilac je šutirao iz slobodnog udarca, ali je Fernandinjo uspeo da loptu izbaci u korner. Nakon što je vraćena u igru, usledio je novi centaršut, a Markinjos udarcem glavom zatresao okvir gola.

11′ Siti vodi!

Prelepa akcija koju je započeo Ederson dugim ispucavanjem za Zinčenka, koji je potom uposlio de Brujnea, Belgijanac je izblokiran, ali je lopta stigla do Mareza koji je poslao loptu kroz noge Navasu, 1:0.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

7′ Poništen penal za PSŽ

Nakon pritiska gostiju i centaršuta sa leve strane lopta je pogodila Zinčenka. Kujpers je pokazao na belu tačku, ali je nakon pregledanog snimka poništio tu odluku, s obzirom na to da je lopta pogodila fudbalera Sitija u rame.

4′ Čudni uslovi na Etihadu

Iako je bilo najavljeno da će vremenski uslovi biti vlažni i hladni, verovatno niko nije očekivao da će u maju teren Sitija biti pokriven – snegom.

Vreme je za himnu Lige šampiona

Dobro došli na prenos revanš meča polufinala Lige šampiona između Mančester sitija i Pari Sen Žermena na portalu Nova.rs!

20:55 Stanje Kilijana Mbapea

Tim iz Pariza je nakon susreta u Parizu objavio da je Mbape dobio povredu lista, zbog čega je propustio duel sa Lensom. Sjajni Francuz je dobio dozvolu da se nađe u timu, ali ne i da započne meč, pa će svoju šansu čekati sa klupe za rezerve.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

20:48 Uslovi za igru – vetroviti i vlažni

Prva utakmica je odirana po jakoj kiši koja je padala u Parizu, a isto bi moglo da bude i u Mančesteru, ako je verovati lokalnoj vremenskoj prognozi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare