Vazura (levo) i Vučelić, Foto: Starsport

Nastavak opšteg ludila.

Fudbalski klub Partizan doneo je kontroverznu odluku, po kojoj uslovno istupa iz Sportskog društva Partizan i na taj način nastavio da unosi haos nakon nedavno završene izborne skupštine.

PROČITAJTE JOŠ...

Nakon što je Ostoja Mijailović posle mnogobrojnih skandala i pokušaja opstrukcije postao predsednik JSD Partizan, što je i pravno potvrđeno upisom u privredni registar, krenula je borba aktuelne uprave fudbalskog kluba da se ospori volja većine delegata.

Nakon krivičnih prijava protiv velikog broja lica, među kojima su se našli i zaposleni u Agenciji za privredne registre, usledio je novi manevar Milorada Vučelića i Miloša Vazure, koji bi mogao da ima dalekosežnije posledice po sam fudbalski klub, nego na promenu novoizabranog rukovodstva sportskog društva.

Napravljen je svojevrstan presedan, s obzirom na to da je fudbalski klub jedan od osnivača i jedna od prvih sekcija koje su bile deo sportskog društva, uz vaterpolo, atletiku, plivanje i tenis.

Na stranu što je odluka doneta, protivno statutu sportskog društva je sam proces istupanja, koji je, prema statutu, nemoguć bez saglasnosti krovne organizacije.

„Za početak, svaki klub koji želi da istupi iz JSD Partizan je dužan da za tako nešto pribavi saglasnost Društva, ali i da sa UO JSD Partizan zaključi sporazum o razdruživanju. Na taj način se regulišu međusobni odnosi koji se tiču materijalno-finansijske prirode, kao i utvrđuju rokovi za ispunjenje međusobnih potraživanja.

Prema Zakonu o sportu, svaka statusna promena koja se u nekom sportskom društvu izvrši suprotno zakonu je pravno ništavna. Isti zakon propisuje i obavezu sportskog društva koje učestvuje u statusnoj promeni da sačini finansijski izveštaj, a potreban je i izveštaj revizora“ navodi se u odgovoru sportskog društva na potez fudbalske sekcije citiranjem ključnih odredaba zakona i statuta društva.

Očigledno je da su Vučelić i ekipa ovim manevrom pokušali da izbegnu mogućnost da se uvede prinudna uprava u fudbalski klub koja bi rezultirala njihovom smenom, iako je novi predsednik društva Ostoja Mijailović odbacio tu mogućnost.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ipak, ovim potezom, stavljen je mač iznad glave fudbalskog kluba. Iako se u nezgrapnom saopštenju navodi da je u pitanju uslovni izlazak iz sportskog društva, posledice i dalje mogu da budu velike.

Kako se stadion Partizana nalazi u vlasništvu sportskog društva, a ne fudbalskog kluba, to bi fudbalere moglo da ostavi bez prostora za igranje. Čelni ljudi SD Partizan bi mogli da otkažu korišćenje stadiona ili da traže plaćanje visoke rente, što bi fudbalere stavilo u veliki problem.

Crno-bele očekuju još minimum dva meča u Evropi, za čije odigravanje samo dva stadiona u Srbiji zadovoljavaju kriterijume, a jedan se nalazi u vlasništvu najvećeg rivala Crvene zvezde.
Upravo je u odgovoru na ovaj potez novo rukovodstvo društva istaklo stadion kao jedan od glavnih argumenata, da samo članovi društva mogu da koriste stadion, najavljujući kakve posledice slede.

Ipak, još gore je što istupanjem fudbalski klub gubi kompletan identitet.

„Klub koji istupi iz Društva, gubi pravo na korišćenje zajedničkog naziva ’Partizan’, grba JSD ’Partizan’ , samim tim i pravo na korišćenje zajedničke imovine“ stoji u saopštenju kao reakcija na ovaj potez tandema Vučelić-Vazura.

BONUS VIDEO Grobari grme „Uprava napolje“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare