Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

UEFA je još jednom apelovala ne čelnike evropskih liga da nipošto ne odustaju od završetka sezone u nacionalnim šampionatima.

Plan ljudi iz evropske kuće fudbala je da se sve završi u julu i najkasnije avgustu.

Iz Niona je, samo koji sat kasnije, poslato pismo svim članicama, pošto je u Belgiji i odlučeno sa se sezona završi i ekipa Briža proglasi prvakom.

Agencija AP je objavila pismo koje je iz sedišta UEFA poslato na adrese svih članica, a koje su potpisali rukovodioci UEFA, Evropske klupske asocijacije i tela Evropskih liga.

„Uvereni smo da fudbal može da se nastavi u mesecima koji su pred nama, a uslove će diktorati javni autoriteti. Verujemo da je svaka odluka, koja se tiče napuštanja domaćih takmičenja u ovoj fazi preuranjena i neopravdana“, stoji između ostalog u pismu koje su potpisali predsednik UEFA Aleksander Čeferin, čelnik Evropske asocijacije klubova Andrea Anjeli i Lars-Krister Olsen, predsednik tela Evropskih liga.

UEFA i njene radne grupe razmatraju sve pravne, regulatorne i finansijske situacije prouzrokovane naglim prekidom sezone, a planiraju i nastavak takmičenja posle 30. juna kada to bude bilo u mogućnosti da se učini.

U pismu se dalje ističe kako se sada radne grupe fokusiraju na mesece jul i avgust, uključujući tu i mogućnost da se da takmičenjima u UEFA krene tek po završetku nacionalnih šampionata. Zajedničko rukovođenje prema jedinstvenom kalendaru se zahteva striktno i završetak tekuće sezone mora biti koordiniran sa početkom nove, koja će svakako biti pogođena celom situacijom.

Takoše, dodaje se da se pažljivo prati razvoj situacije, da grupa koja radi na kalendaru će dati smernice što je pre moguće, idealno do sredine maja, a svoje članice obavestiće o tome kako će se sezone završiti sa najmanjom mogućom štetom po svaku od članica“, zaključeno je u pismu koje je iz Niona prosleđeno članicama organizacije i dodaje da se sva pravila o regularnosti takmičenja i dodeljivanju titula moraju sprovesti tako što se ne bi narušio integritet odlučivanja šampionata na terenu, kako je jedino i valjano.

Očekuje se da će članice Evropskih liga tokom dana imati video konferenciju na kojoj će raspravljati o sadržaju pisma koje im je upućeno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram