Foto: STARSPORT/Pedja Milosavljevic

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana sastaju se u 164. večitom derbiju u Superligi, u sredu od 18 časova, a postoji nekoliko stvari koje se mogu izdvojiti kao momenti koji mogu odlučiti borbu.

PROČITAJTE JOŠ

Zvezda ima +9, ali i veliki motiv da pobedom završi ovaj meč, iako remi „igra“ za održanje kapitalne prednosti u borbi za titulu.

Crveno-beli imaju lošu seriju rezultata u derbijima u poslednje četiri sezone, najuspešnije u novijoj istoriji, dok Partizan želi da se vrati u borbu za tron.

Aleksandar Stanojević jasno je apostrofirao da želi borbu do kraja za pehar prvaka, iako je ostalo samo osam kola posle ovog derbija.

Na obe strane, postoji nekoliko stavki koje mogu odlučiti pobednika ili preusmeriti tok meča – izdvojili smo po tri na obe strane.

Foto: Nikola Mitic /Starsport

Zvezdin ofanzivni repertoar

Problem sa strancima i pravilom o mladim igračima može da predstavlja problem Crvenoj zvezdi, ali čak i sa time Stanković ima ozbiljan ofanzivni kadar na raspolaganju.

Čak je i Aleksandar Stanojević posebno istakao Ivanića, Kataija i Rodića, koji je jedan od najvažnijih šrafova Zvezdine ere u poslednje četiri godine.

Uz to, Stanković ima opciju da i sa klupe ima ubojitog Kangu, serija ubedljivih pobeda sve govori o potencijalu crveno-belih, koji su preporodili i Dijega Falčinelija.

Italijan, čak i kada ne daje golove, predstavlja važnog igrača i svojim učešćem u samoj igri, kreiranju, pa čak i defanzivi, predstavlja ozbiljnu kariku crveno-belih.

Zvezda je na 29 utakmica dala čak 82 gola i ima priliku da do kraja sezone čak dođe do stotke.

Foto: EPA-EFE/Malton Dibra

Sanogo – tempirana bomba

Seku Sanogo je tip igrača koji lako može da pređe put od heroja do tragičara. Sirovost momka sa Obale Slonovače u igri je takva da je u stanju da bez problema „razgrće“ u veznom redu, ali i sve upropasti kartonima i pregrubim startovima.

Zbog toga je tempirana bomba, naročito za ovakve mečeve, u kojima sve varniči.

S jedne strane, može biti važan adut Zvezde jer je upravo na sredini gubila bitku protiv Zdjelara i Šćekića, o čemu je govorio i Dejan Stanković.

“Poznajemo se međusobno. Nisam siguran da može da bude nekih iznenađenja. I kod nas i kod njih imamo 12, 13 igrača koji kruže oko startne postave. Ono što krasi Partizan to su kontre, odsecanje lopte na sredini i direktna igra. Rade dobro, uspevaju sebi da naprave prostor pred kraj i ne idu u visok presing, jer imaju brze napadače. Što se tiče Zdjelara i Šćekića, oni su dobri igrači koji pružaju stabilnost i ravnotežu, ali nisam siguran da će početi. Na nama je da pokažemo da nas nisu ‘pojeli’, niti da to mogu da urade. Iz prošlih utakmica nam ostaje iskustvo, ali čekam nove izazove“, naveo je Stanković.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Loša tradicija – crv sumnje

Iako se redovno vrti priča da je svaki derbi „priča za sebe“, u timu crveno-belih se u poslednje četiri godine hronično ponavljala boljka derbija.

Ima i toga da je Partizan u nekoliko navrata igrao za spas sezone, dešavalo se i da Zvezda u derbi uđe posle iscrpljujućih evropskih mečeva i sa kadrovskim problemima, ali je ipak preskroman učinak imati samo dve pobede uz čak šest remija i tri poraza, u 11 derbija od ulaska u Evropu.

Uz to, Zvezda je dva puta izgubila u Kupu od Partizana, kada je jurila duplu krunu, koja u klubu nije viđena od 2007. godine.

Na proleće, kada nema Evrope, i kada se sve praktično svede na derbi utakmice, crveno-beli se nisu dobro pokazali u skorijoj prošlosti i sada će imati zadatak da to prevaziđu, jer ih potencijalno čeka još jedan susret u polufinalu ili finalu Kupa sa crno-belima.

Saša Zdjelar, Lazar Marković i Filip Holender
Zdjelar, Marković, Holender FOTO: Srđan Stevanović/Starsport

Golove daju svi u Partizanu

Partizan nije više tim koji potpuno zavisi od stranaca ili suženog broja igrača. Nekada se znalo da golove daju isključivo Leonardo i Đurđević, potom se čekalo da Sadik proradi, sada je Partizan imao čak 14 različitih strelaca u seriji od 19 pobeda u svim takmičenjima.

Od 57 golova u toj seriji, Takuma Asano je imao 11 golova, Lazar Marković osam, Bibars Natho sedam, a efikasni su bili još Holender, Vujačić, Jović, Šćekić, Suma, Jojić, Urošević, Štulić, Bajbek, Stevanović i Obradović.

Praktično svi iz startne postave koja se očekuje biće strelci osim golmana Stojkovića, beka Miljkovića i štopera Markovića.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Stanojevićevo samopouzdanje

Čak i na konferenciji pred meč bilo je evidentno koliko Aleksandar Stanojević „puca“ od samopouzdanja i ume da ga prenese na igrače.

Ima pet pobeda uz po remi i poraz na sedam derbija, i poraz koji je doživeo, nije bio koban za Partizan jer je sa 0:1 bio viđen u polufinalu Kupa posle pobede od 2:0.

Jedini remi zabeležio je prošle jeseni, u prvom delu tekuće sezone, kada je bilo 1:1 u Humskoj.

Posebno je impresivan učinak u prvom mandatu na crno-beloj klupi – četiri prvenstvena derbija i sve četiri pobede bez primljenog pogotka, uz gol-razliku 5:0. Opet, gledajući oba mandata, njegova ekipa je samo dvaput matirana od strane večitog rivala.

Čak je oštro odgovorio na pitanje o dominaciji Zvezde.

“Činjenica je to, i to je dobra stvar i pozitivna. U poslednje vreme ili smo egal ili smo bolji, to je činjenica, pobeđivalo se, nije se gubilo, generalno smo u boljem odnosu. Uz sve poštovanje Zvezdi, jesu osvajali titule, ali ne mogu da budu dominantni nikad u odnosu na nas, mora da prođe neko vreme da bude ta dominacija, da pobede 7-8 vezanih derbija, pa da kažemo da ste u odnosu na nekog dominantni“, poručio je Stanojević.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nedostatak ovakvih utakmica – opasnost po crno-bele

Crno-beli imaju potencijalnu opasnost od uljuljkivanja zbog serije rezultata. Ruku na srce, obe ekipe su velike nizove pobeda napravile u razvodnjenoj i nagomilanoj ligi sa 20 ekipa, s time da su Partizanu nedostajale baš ovakve utakmice.

Večiti rival je relativno skoro imao ozbiljno odmeravanje snaga sa Milanom u dvomeču, crveno-beli ispali su bez poraza od slavnog kluba, uz ozbiljne role u evropskim mečevima.

Zvezda je izgubila samo od Hofenhajma u jednoj utakmici u Evropi, pa će i zbog tog iskustva i nedostatka istog na strani crno-belih, Zvezda biti u malom „plusu“.

Partizan je čak i malu prednost u motivaciji i pristupu derbiju ranije imao što je u isti ulazio posle kikseva i sa dodatnom željom da se dokaže, rešen da ide na sve ili ništa. Ovaj put, i crno-beli imaju malu dozu tereta posle dugog niza trijumfa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram