Miloš Luković u duelu sa Mihajlom Ilićem i Svetozarom Markovićem; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Informacija da Miloš Luković, mladi fudbaler IMT-a odlazi u inostranstvo za ozbiljnu svotu novca najnoviji je dokaz da se u fudbalu ništa više ne može sakriti.

Prošlo je vreme kad se svako pojačanje triput meri i jednom „seče“, dok skauti i menadžeri samo špartaju okolo po terenima vaskolike Evrope i sveta.

PROČITAJTE JOŠ:

Danas većina stvari, bar onih dobrih, može da se vidi i preko interneta, a skauti mogu da dođu da lično provere nekog igrača da bi eventualno uočili šta su mu mane.

Gotovo sve ostalo je dostupno i na Jutjubu ili društvenim mrežama i sve je podložno proveri u nekoliko klikova, dok je fudbal na neki način postao kao kocka.

Najbogatiji klubovi su spremni da razbijaju kase i daju po 100 i više miliona evra i za tinejdžere, pa onda oni koji ne raspolažu tolikom kupovnom snagom gledaju da ugrabe što više talenta mogu.

Baš zbog toga nije skupo da se plate tri, četiri miliona evra za nekog mlađanog momka iz Srbije, jer taj sutra može da ode u neki bogatiji klub za 30, 40, 50 miliona.

Crvena zvezda vs Partizan Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Crvena zvezda i Partizan su klubovi koji su jedini kadri da u pet cifara prodaju svoje fudbalere u inostranstvo, mada se gotovo na prste jedne ruke može pobrojati broj takvih transfera.

Dejan Stanković, Nemanja Radonjić, Strahinja Pavlović, Stefan Savić i Lazar Marković neka su od takvih imena.

Međutim, sve češće stranci zaobilaze i večite rivale i okreću se drugim klubovima. Sada već davno vreme sredina dvehiljaditih kada je Slobodan Rajković OFK Beograd napustio za 5,2 miliona evra i otišao u Čelsi, ili što je Gojko Kačar iz Vojvodine oitšao put Herte za tri miliona.

Vojvodina je Dušana Tadića i Sergeja Milinković-Savića prodala skupa za nešto više od dva miliona evra i kad vidimo šta su napravili kasnije, onda ne treba da čudi da se danas veće sume izdvajaju za igrače iz superligaškog karavana.

Foto: 2022 Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©

Luković je samo poslednji u nizu i otišao je u Strazbur za 4,7 miliona evra, što je za tim poput IMT-a ozbiljna finansijska injekcija.

Momak rođen novembra 2005. godine je ove sezone dao 11 golova na 20 utakmica i samim tim je poslao signal Francuzima da „zagrizu“.

Neki su to radili svojim odbranama, pa danas Đorđa Petrovića gledamo u dresu Čelsija, a otišao je iz Čukaričkog u Nju Ingland za oko miliona evra, a Amerikanci su ga prodali natrag u Evropu 14 puta skuplje.

Dakle sve i da se gleda samo kroz novac kao investicija, Petrović se isplatio višestruko. To nije bio slučaj sa Filipom Stuparevićem kog je Votford platio Voždovcu 2,25 miliona evra 2019. godine.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Filip je nakon toga bio na pozajmicama u Pribramu, Voždovcu i Metalcu, a posle Al Orobe se sa Bliskog istoka vratio u Evropu i Domžale. Petar Ratkov je još jedan od onih koji imaju realne šanse da ispune potencijal jer je za pet miliona evra otišao u Salcburg minulog leta.

Tamo će morati da popuni velike cipele, jer je pre samo nekoliko godina na istom mestu igrao i Erling Holan, dok je TSC inkasirao i 1,6 miliona evra za transfer Mihajla Banjca u Krasnodar, jula 2022.

Čukarički je možda najaktivniji od klubova koji se ne zovu Zvezda i Partizan, pošto je pre četiri godine prodao i Slobodana Tedića u Mančester siti za tri miliona evra, za koliko je prodao i Dimitrija Kamenovića u Lacio 2021, dok je Petar Mićin odatle otišao 2018. za 2,5 miliona.

I dok se Tedić još uvek traži po pozajmicama pošto je bio u Zvoleu, Barnsliju i Čarltonu, Mićin je avgusta 2023. otišao iz niškog Radničkog u Zorju za 150 hiljada evra, a Kamenović je na pozajmici u Sparti iz Praga.

Foto: Srdjan Stevanovic / Starsport

„Brđani“ su Andriju Pavlovića prodali 2016. za dva miliona evra Kopenhagenu, a februara prošle godine Nikolu Petkovića u Kraun Legasi „preko bare“ za tri miliona evropskih novčanica.

Ovakvih primera će i kad je reč o ostalim klubovima iz srpske lige biti sve više, dok bi Zvezda i Partizan mogli da promene pristup i da stopiraju prodaju igrača za po milion, dva, tri.

Jer, kad se setimo da je Dušan Vlahović otišao iz Partizana za „siću“, a da ga je Fjorentina prodala za preko 80 miliona evra, to onda govori koliko se tržište menja i koliko na njemu novca može da bude, samo ako srpski klubovi budu dovoljno sposobni da pruže ruku.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

BONUS VIDEO: Kakva majstorija i gol Žan-Filipa Krasoa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar