Foto: REUTERS/Eddie Keogh/Guliver

Fudbal će od naredne sezone pretrpeti nekoliko ozbiljnih promena, koje su u četvrtak donete na sastanku Internacionalnog fudbalskog borda (IFAB), a Nova.rs potražila je pomoć eksperta za suđenje Radeta Rake Đurovića.

Bivši internacionalni arbitar dodatno je pojasnio sve što se odnosi na prekid igre kod nenamernog igranja rukom, preko VAR tehnologije, do milimetarskog ofsajda, koji planiraju da ukinu.

Na samom startu razgovora sa Rakom Đurovićem, nekadašnji sudija nam je bez okolišanja priznao, da mu se uopšte ne dopada to što radi IFAB i u kom pravcu se odvijaju stvari.

Prva tačka kojom smo se ozbiljnije pozabavili bilo je nenamerno igranje rukom napadača. Taj potez biće sankcionisan pod uslovom da on postigne gol ili da stvori prednost posle koje je postigao gol, odnosno da je doveo saigrača u izglednu priliku za postizanje pogotka.

PROČITAJTE JOŠ

U svim ostalim situacijama to se neće suditi. Đurović o tome kaže:

„Ovo se kosi sa logikom pravila fudbalske igre na nekin način. Staro pravilo je glasilo da nije zabranjeno igrati rukom ako te lopta napuca, ako nisi imao vremena da pomeriš ruku. Sada smo došli u situaciju da se to poništava. OK, možemo da prihvatimo. Mnogo toga se radi u poslednje vreme da se pravila poboljšaju u korist napadača, jer fudbal se igra zbog golova, zbog radosti, zbog navijača. Mada, ovde napadač može da bude i oštećen i to vrlo lako. Ako je slučajno odigrao rukom i dao gol, sudija više nema dilemu da li da poništi. Proceni da je igrao rukom i gol se ne važi. Podržavam ovo jer će mnogi moći da odahnu i to je dobro za fudbal, ali“, rekao je Đurović.

Delovalo nam je da je ostao nedorečen, jer mu je poslednja izgovorena reč bila „ali“, pa smo ga zamolili da dovrši rečenicu.

Raka Đurović; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Sudije će manipulisati i dalje u to nemam sumnju. Neće biti isto suđenje za sve: Za Real, Barselonu, Juventus, Crvenu zvezdu, Partizan, i recimo Mačvu. I dalje ostaje sve u sferi slobodnog sudijskog uverenja. Opet će arbitri procenjivati kada je bila namera, kada nije, to je bitan detalj. Čitam da se pominje da ruka počinje gde se završava pazuh. A šta ćemo s ramenom? Diskutabilno je sve to, ruka je uvek bila famozna i mislim da će biti jako teško to objektivno prosuđivanje po pitanju nenamernog igranja ruke. Ostaće uvek tu dilema, samo će se suziti manevarski prostor. Šta ćemo s odbrambenim igračem? Nenamerno igra rukom, a spreči pogodak. Favorizujemo napadača u ovoj situaciji, a prethodno smo kaznili napadača zato što je nenamerno igrao rukom u protivničkom šesnaestercu. Dvostruki aršini, nije to dobro, konfuzno je jako“, kaže Đurović.

Čovek koji se ne libi da kritikuje Sudijsku komisiju FSS kada pogrešno radi posao, posebno je bio kivan na IFAB što ozbiljno razmatra predlog Arsena Vengera da se ukine milimetarski ofsajd.

Neće više biti dosuđen ofsajd ako samo jedan deo tela kojim se može dati gol bude u ravni s poslednjim igračem odbrane. Đurović tek tu nema dilemu, da je u pitanju masakr fudbala.

fudbal sudija var
Foto: Reuters/Matthew Childs/Guliver

„Apsolutno sam protiv te odluke, koja direktno ide u korist napadača. Nekada je bilo da napadač ispred sebe mora da ima dva igrača i golmana, pa jednog igrača i golmana, a sada smo došli u situaciju da čak jedan deo tela može da mu bude ispred poslednjeg igrača odbrane, što je nedopustivo. Lično, ne bih to dozvolio. Razumem da se sudijama savetuje da favorizuju napadače, ali ovo za šta se Arsen Venger, bivši menadžer Arsenala zalaže, to bi unakazilo ravnopravnost u fudbalu. Zamislite samo igrače poput Filipa Inzagija, koliko bi se samo spornih golova nadavali u takvim situacijama. Treba lepo kada se pogleda VAR da se što brže povuku one linije i da donese ispravna odluka. Ako mu je i deo prsta u ofsajd, gol se poništava“, bori se Raka Đurović da fudbal ne izgubi dušu i da se ne pretvori u cirkus.

Ekspert za suđenje kratko je samo prokomentarisao tačku koja se odnosi na VAR. IFAB smatra da je nedopustivo da se glavne sudije ne pitaju ništa oko VAR situacija.

Takvo pravilo je na snazi u Engleskoj, gde o spornim situacijama odlučuju samo arbitri iz VAR sobe.

„Ma, tu nema spora. Glavni arbitar je taj koji mora oko svega se se pita i da donese konačnu odluku. Ovi iz VAR sobe su tu samo da mu pomognu, ukoliko nešto ne vidi jer je teško ispratiti baš svaku situaciju. Ali, da se razumemo, meni deluje da se ljudi iz IFAB očajnički trude da nešto rade, samo da ispadne da rade. Jer, vidite, ništa oni tu nisu posebno doneli, uradili, promenili. Situacija s nenamernim igranjem rukom kod napadača i milimetarski ofsajd su 50:50. U prvom slučaju kažnjavate igrača, u drugom ga nagrađujete. Apsurdno i glupo, hoće fudbal da pretvore u cirkus“, završio je priču ekspert za suđenje Raka Đurović.

Zaštitite Ronalda i Mesija, uvedite vremensku kaznu

Raka Đurović imao je nekoliko interesantnih predloga vezano za inovacije za poboljšanje fudbala.

„Umesto što se trude da kao nešto rade, bolje da su recimo uveli inovacije, da igrači poput Lea Mesija i Kristijana Ronalda, koji dobijaju najviše udaraca na terenu, budu zaštićeni. Da mogu da izađu, budu zamenjeni, pa ponovo da uđu u igru. Ili da se vremenski sankcionišu startovi, da ne budu samo žuti i crveni kartoni. Već da igrač za grub prekršaj može da dobije pet, 10 ili 15 minuta kaznu, kasnije se vrati na teren. Bolje bi im bilo da su u tom pravcu razmišljali. Takođe, pogrešno je kada je jedan igrač povređen zbog grubog starta, sudija ga kažnjava da napusti teren kako bi mu se ukazala lekarska pomoć, igra se nastavlja, a onaj koji je skrivio prekršaj, ukoliko nije dobio crveni karton ostaje na terenu. To uopšte nema smisla. Ili obojica idu napolje, ili povređeni ostaje na terenu dok ne bude u stanju da nastavi, a igra se prekida“, kaže Đurović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram