Milinković-Savić, Mitrović, Tadić
Foto: Srdjan Stevanovic/ Starsport

Najbolji fudbaleri Srbije i ovog leta će biti interesantni na fudbalskoj pijaci, na radaru ekipa iz najkvalitetnijih evropskih takmičenja je dvocifren broj naših igrača, ali se u pitanje dovodi kо će od njih usled finansijske krize izazvane prekidom takmičenja zaista promeniti dres u narednim mesecima.

Aktuelna situacija i suspenzija takmičenja doveli su klubove u nezavidnu poziciju da paralelno razmišljaju o završnici tekuće sezone i početku naredne.

PROČITAJTE JOŠ

Upravo iz tog razloga, u njavećim kubovima Evrope i sveta istovremeno se bave planovima vezanim za nastavak suspendovanih takmičenja i sastavljanjem lista želja za jesenje izazove.

Ipak, zbog prekida sezone i velikih gubitaka čak i najbogatiji klubovi će u predstojećem prelaznom roku oprezno trošiti novac, a dobro upućeni u dešavanja na fudbalskoj pijaci ističu da je nerealno očekivati transfer bombe.

Uprkos nezavidnoj situaciji, klubovi će morati da osveže igrački kadar, a potencijalni transferi uveliko su tema medija koji bez obzira na okolnosti licitiraju neretko i devetocifrenim sumama. Naravno, neizostavni deo fudbalskih pijaca su i srpski fudbaleri, od kojih posebnu pažnju već neko vreme privlače perjanice Lacija, Ajaksa, Reala, Ajntrahta, Fjorentine, Fulama…

Sergej Milinković-Savić, sezonama unazad je najskuplji srpski igrač prema procenama specijalizovanih sajtova i ujedno neizbežna tema u svakom prelaznom roku. Periodično, na šest meseci, evropski mediji „sele“ dvadesetpetogodišnjeg veznog igrača iz Rima, a fudbaler ponikao u Vojvodini poslednjih meseci dovodi se u vezu sa Pari Sen Žermenom, Mančester junajtedom i Real Madridom.

Milinkovic-Savic
Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Korpulentni vezni igrač Lacija prototip je fudbalskog arhitekte kakvog žele fudbalski giganti. Fizičkom građom dominira sredinom terena, a uz to sa 78% tačnih dodavanja idealan je izbor za poziciju u srcu terena. Dodatni razlozi zbog kojih privlači pažnju svakako su sposobnost da uz asistencije i sam ugrozi gol rivala, ali i konstantnost imajući u vidu da je u ekipi iz Rima već sezonama jedan od najstandradnijih igrača i da u tom periodu nije imao mnogo oscilacija.

Prema tvrdnjama britanskih medija, „đavoli“ zato u Sergeju vide zamenu za Pogbu, ali su u trku raspoloženi da se uključe i španski i francuski giganti. Parižani su za Milinković-Savića pre krize bili spremni da izdvoje 100 miliona evra, ali je sa Apenina stigla informacija da reprezentativac Srbije ne može da ode za manje od 120 miliona evra. Utisak je ipak, da će posle pauze čiji kraj još nije poznat, sa cenama ostalih igrača pasti i vrednost srpskog reprezentativca, pa je izvesno da će Sergej promeniti sredinu samo ukoliko Lacio prilično spusti kriterijume.

Još jedan vezni fudbaler Srbije od zimus je na španskom radaru. Za razliku od Milinković-Savića za kojeg je zainteresovan Real, Dušan Tadić je među potencijalnim pojačanjima Barselone. Lider „orlova“ drugu godinu uzastopno najbolji je igrač Ajaksa u kojem pruža vrlo dobre partije, a dogovor sa Kataloncima klub iz Amsterdama je odbio nakon što je prodao Zijeha Čelsiju.

Tadić i Zijeh
Tadić i Zijeh, Foto: EPA-EFE/OLAF KRAAK

Odlazak dva veoma važna igrača tokom zime ugrozio bi sezonu Ajaksa, pa su „kopljanici“ odlučili da kažu – „ne“, a splet okolnosti sa koronavirusom dovodi u pitanje Tadićev transfer i ovog leta.

Nerealno je očekivati da Ajaks u narednom prelaznom roku prihvati uslove ispod onih koje je odbio zimus i odrekne se lidera tima, a sa druge strane, izvesno je da holandski klub neće dobiti ponudu čak ni u rangu Barselonine kako zbog finansijske krize, tako i zbog očiglednog pada Tadićeve forme.

Nesporno je da je Srbin i ove godine važan šraf u Amsterdamu sa 11 pogodaka i 14 asistencija, ali je ipak daleko od igara iz prethodne sezone u kojoj je vukao „kopljanike“ do polufinala Lige šampiona, preko Benfike, Reala i Juventusa kad je postigao 28 golova i namestio još 13.

Ukrajinac otkrio: Tadić ne može da se skrasi u sobi, a Ajaks bliži tituli

Dok se u slučaju Milinković-Savića i Tadića polemiše o njihovom dolasku u Španiju, u suprotnom smeru mogao bi da ode Luka Jović, o čijem se rastanku sa Realom sve glasnije govori na Pirinejskom poluostrvu.

Nepovoljnoj situaciji srpskog napadača doprinose i afere koje se neretko vezuju za njegovo ime. Prvo je pažnju skrenuo konfliktom sa Ljubišom Tumbakovićem, selektorom Srbije, a potom je u žižu medijske pažnje došao nedavno prekršivši obaveznu izolaciju.

Stevanović u prvom planu na superligaškoj sceni

Kad su večiti rivali u pitanju, glavni kandidat da ostvari višemilionski transfer je Filip Stevanović o čijoj se prodaji polemisalo i tokom zimskog prelaznog roka. Godinama unazad jedina interesantna roba na superligaškom tržištu za klubove sa zapada su talentovani tinejdžeri, a hitri krilni napadač pokazao je u prethodnih godinu dana da je biser kakav se ne propušta pa ne čudi što su procene da bi Stenavnović, uprkos finansijskoj krizi, mogao da postavi rekord po visini obeštećenja u Humskoj. Na drugoj strani Topčiderskog brda posebnu pažnju privukao je Njegoš Petrović za kojeg je u januaru odbijena ponuda Čikaga od 4 miliona evra, a sjajnim igrama u fokus su dospeli i Veljko Nikolić i Željko Gavrić.

Mladi centarfor u Ajntrahtu je pokazao fenomenalan golgeterski instikt i sposobnost da zatrese mrežu iz neverovatnih situacija, uz lepezu oružja, od desne noge, preko leve, do glave. Međutim, na sjajnoj madridskoj pozornici nije uspeo da opravda 60 miliona evra koliko je plaćen, mada se ne može reći ni da mu je ukazana prava prilika.

Dobijao je 22-godišnji napadač šansu na kašičicu, a praćenje svakog njegovog koraka i ocenjivanje svakog poteza na terenu je donelo i pritisak pod kojim je podlegao, te je iz utakmice u utakmicu imao sve skromniji učinak. Uz pad samopouzdanja češće je tražio opciju da se oslobodi lopte i proigra saigrača, nego da, kao u danima provedenim u Nemačkoj, iz nemoguće situacije stigne do gol šanse i zatrese mrežu.

Činjenica da Jović nije doneo Realu ono što je kraljevski klub očekivao kad je za njega odvojio 60 miliona evra, nagoveštava rastanak. Takav epilog još je izvesniji kad se uzme u obzir da je Real klub koji teško da bilo šta može da spreči da tokom letnjeg prelaznog roka potroši desetine miliona evra, posebno jer je jasno da u Madridu kroz marketing i prodaju dresova vrlo brzo nadoknade značajan procenat uloženih sredstava.

Iz te perspektive Jovićeva prodaja bi napravila prostor u timu i obezbedila deo sredstava za dovođenje novog napadača, a prema pisanju španskih medija prva opcija je Erling Holan. Napadač Madriđana u španskoj javnosti već je bivši, a kao potencijalne nove destinacije spominju se premijerligaši iz Londona – Čelsi i Totenhem.

I drugi ofanzivci Srbije, pod budnim su okom evropskih skauta, a posebnu pažnju privukao je mladi napadač Fjorentine Dušan Vlahović.

Iako je golgeter „viole“ istakao da ne razmišlja o transferu, procene su da bi vrlo brzo, ukoliko nastavi da pruža odlične partije, mogao da postane novi najskuplje plaćeni Srbin uz obeštećenje preko 100 miliona evra.

Ipak, i na njegovu cenu će sigurno uticati finansijska kriza, ali i pauza zbog koronavirusa koja ga je prekinula dok je bio u usponu forme pa su procene da bi Fjorentina za njega ovog leta mogla da inkasira oko 20 miliona evra.

Kijeza, Vlahović i Milenković
Kijeza, Vlahović i Milenković, Foto: EPA-EFE/SIMONE ARVEDA

 

U svakom slučaju, Vlahović je jedan od najtalentovanijih napadača Evrope, a zbog činjenice da je na fudbalskoj sceni deficitaran broj pravih golgetera, takozvanih klasičnih špiceva, treba očekivati da dvadesetogodišnji Beograđanin uskoro promeni dres.

Kad se uzme u obzir da je Vlahović u Firencu stigao iz Partizana za dva miliona evra, a da bi „violi“ mogao da donese i više od deset puta veće svote novca, epilog je još izvesniji, pa je mladi napadač među igračima sa najvećom šansom da ovog leta promeni sredinu.

Njegov stariji kolega, Aleksandar Mitrović, takođe nije prošao neopaženo. Najbolji strelac Čempionšipa, sa 23 pogotka vuče Fulam ka povratku u Premijer ligu, a u elitu bi mogao da se vrati i u promenjenom dresu jer je Lids izrazio interesovanje da ga dovede. Marselo Bjelsa, trener Lidsa u svojim redovima želi prvog špica Srbije, a klub je za taj transfer spreman da izdvoji 40 miliona evra.

U Mitrovićevom slučaju, finansijska kriza ima najmanji uticaj, jer je procena da klubovi plasmanom u Premijer ligu kroz različite stavke stiču priliku da inkasiraju preko 200 miliona evra, pa će svi budući premijerligaši sigurno deo sredstava uložiti u pojačanja.

Ipak, ni Fulam nije daleko od povratka u elitu, a plasman u viši rang sigurno bi uticao da tim sa „Krejven kotidža“ učini sve da zadrži srpskog napadača.

Vlahović za Nova.rs: Sanjam da uz Mitrovića zaigram za Srbiju
Predrag Rajković, gomlan Remsa i reprezentacije Srbije Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Nisu samo ofanzivci u fokusu pred aktuelni prelazni rok, a posebnu pažnju u poslednjim linijama skrenuli su štoper Nikola Milenković i golman Predrag Rajković.

Kako su cene defanzivaca i golmana znatno manje u odnosu na ofanzivce i uticaj krize na sudbinu Milenkovića i Rajkovića nije značajan kao kad su u pitanju golgeteri.

Nikola Milenković je igrama u Fjorentini potvrdio sve što je nagovestio u dresu Partizana. Talentovani štoper brzo je postao važan stub odbrane „viole“. Visinom i snagom dominira u svom šesnaestercu, a ne libi se da usled prekida krene u kazneni prostor protivnika i ugrozi gol rivala.

Pod komandnom palicom Đuzepea Jakinija, Milenković je skrenuo pažnju Napolija, ali je istovremeno iz Firence stigla najava da za srpskog reprezentativca sprema novi ugovor pa je pred perspektivnim štoperom ovog leta prava fudbalska raskrsnica.

Rajković za Nova.rs: Penale branim na osećaj, uvek izaberem stranu

Predrag Rajković, u aktuelnoj sezoni je jedan od najuspešnijih golmana sezona i najzaslužnijih što je Rems ozbiljan kandidat za izlazak na evropsku pozornicu. Srpski čuvar mreže kapitulirao je samo 21 put na 28 utakmica i po tom statističkom podatku najbolji je golman francuskog šampionata. Rajković je na 12 utakmica ostao nesavladan, a impresivne brojke u aktuelnoj sezoni dopunio je sa četiri od pet odbranjenih jedanaesteraca.

Adut golmana Remsa su i godine, jer sa 24 leta tek se približava golmanskoj zrelosti i predstavlja dugoročno rešenje za poziciju među stativama.

Iz svega navedenog, ne čudi što mu francuski mediji već traže novu destinaciju, a među najozbiljnim kandidatima je Nica.

Rajković je u Rems stigao iz Makabija za pet miliona evra, a procenjuje se da bi naredni klub za njega morao da izdvoji bar dvostruko više novca što za njegove kvalitete nije veliki izdatak ni u doba krize.

Kad se podvuče crta, jasno je da Srbi u evropskoj pečalbi neće ostati imuni na finansijski udarac koji je donela pandemija koronavirusa i da je teško očekivati leto kakvo je zimus najavljivano, ali neće biti iznenađenje ukoliko ipak neko od „orlova“ tokom narednih meseci promeni klub.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram