Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN, EPA-EFE/Peter Powell, Marcel Engelbrecht / AFP / Profimedia

Glavna tema fudbalske javnosti u poslednjih nekoliko dana je promena vlasnika Njukasla. Crno-beli tim sa Tajna preuzeo je investicioni fond predvođen Mohamedom bin Salmanom, saudijskim princom. Ipak, iskustva nekih drugih klubova pokazuju da debeo novčanik i mogućnost kupovine gotovo svakog igrača sveta ne znače nužno i uspeh.

Nije potrebno pogledati dalje od liste pet najbogatijih klubova sveta kako bi se došlo do zaključka da višak novca ponekad može da bude i, u najmanju ruku, kontraproduktivan.

Pre Njukasla, fokus gotovo svih ljubitelja fudbala mesecima je bio na Barseloni. Katalonci su letos ostali bez Lionela Mesija, a po odlasku sjajnog Argentinca iz kluba počele su da isplivavaju sve finansijske nedaće ovog tima. Loši ugovori, katastrofalna atmosfera u i oko tima, doveli su do toga da Barselona ne liči na sebe. Ne samo da je prošle sezone ostala bez borbe za trofeje u Ligi šampiona i Primeri, već bi trebalo da se dogodi pravo čudo kako bi u tekućoj napravila kakav-takav iskorak.

Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Barsa je prema informacijama portala Deloit za 2021. godinu najbogatiji klub sveta koji na svom kontu ima 715.1 milion evra na račinu, a poslednji vredniji trofej trofej osvojili su u sezoni 2018/2019, i to prvenstvo Španije, dok su u Ligi šampiona trijumfovali 2015. godine. Doduše, sezonu 2020/2021 ipak su završili bogatiji za jedno priznanje, pošto su bili najbolji u Kupu kralja. No, mnogo važnije je to što je izuzetno mala šansa da se to promeni u bližoj budućnosti, s obzirom na to da iz dana u dan isplivavaju informacije o katastrofalnom stanju u ovom klubu, u šampionatu Španije su deveti sa pet bodova manje od vodeće trojke, dok su su Ligi šampiona pretrpeli dva poraza, i to od Bajerna i Benfike, zbog čega su poslednji u grupi E bez bodova, pa je sve izvesnije da će i ovu sezonu završiti bez nekog odličja.

Mesi i Ronaldo
Mesi i Ronaldo Foto:EPA/Alejandro Garcia

Drugi najbogatiji fudbalski klub sveta je Real iz Madrida, sa 714.9 miliona evra. Madriđani su sezonu 2020/2021 okončali bez ijednog trofeja, poslednju titulu su osvojili u sezoni 2019/2020, Ligu šampiona dve sezone ranije. Trenutno su prvi na tabeli Primere zahvaljujući gol razlici boljoj od Atletiko Madrida i Real Sosijedada. No, Madriđani su daleko od vrhunske forme, nakon pobede nad Interom u Ligi šampiona su poraženi od Šerifa na svom terenu, tako da ih očekuje neočekivano teška borba za prolaz.

Treće mesto na listi zauzima Bajern iz Minhena, jedini klub koji je u potpunosti opravdao sredstva od 634.1 miliona evra na računu. Bajern je aktuelni šampion Nemačke, gotovo je nemoguće zamisliti da će bilo ko drugi uspeti da dođe do „salatare“ i ove sezone, dok su u Ligi šampiona poslednju titulu osvojili u sezoni 2019/2020.

Bajern brani trofej svetskog klupskog prvaka; Foto: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Ukoliko su Barselona i Real iz Madrida u krizi, šta tek reći za Mančester junajted? „Crveni đavoli“ već gotovo čitavu deceniju ne uspevaju da se domognu ozbiljnijeg uspeha, na titulu čekaju od 2013. godine, na trofej prvaka Lige šampiona od 2008… Malo su „živnuli“ u poslednje dve sezone, ali je to još uvek dosta daleko od neke ozbiljnije konkurencije najjačim timovima „starog kontinenta“. Trenutno drže „korak“ sa liderima Premijer lige, imaju dva boda manje od vodećeg Čelsija (16), jedan od Liverpula (15) dok su poravnati sa Mančester sitijem, Evertonom i Brajtonom (po 14).

Ole Gunar Solskjer; Foto: EPA-EFE/Phil Noble / POOL

Junajted ne briljira početkom sezone, u Ligi šampiona su poraženi od Jang bojsa, potom uspeli da pobede Viljareal, pa će morati da se poprilično potrude kako bi došli do mesta u nokatu fazi, dok među ljubiteljima fudbala imaju status autsajdera kada je u pitanju trka za šampionski pehar u Engleskoj. No, uprkos tome, tim iz Mančestera je četvrti sa 580.4 miliona evra na kontu.

Peti klub po novčanim sredstvima sa 558.6 miliona evra je Liverpul. „Redsi“ su titulu u Engleskoj osvojili 2020. godine, u Ligi šampiona su trijumfovali godinu dana ranije, a ove sezone spadaju u drugi krug favorita za osvajanje kako titule u Engleskoj, tako i Lige šampiona.

Jirgen Klop; Foto: Tanjug/ AP Photo/Laszlo Balogh)

Ove ekipe na svom računu imaju ukupno preko 3.2 milijarde evra, a sav taj novac bio je dovoljan za tek jednu titulu u protekloj sezoni, gledajući Ligu šampiona i domaće šampionate.

Interesantno je takođe da je pad tri od ovih pet ekipa započeo upravo sa finansijskim usponom – naime, od trenutka kada su više počeli da razmišljaju o ogromnim ulaganjima u transfere i plate igrača od rada sa mlađim kategorijama, Real, Barselona i Mančester su doživeli veliki pad, pa bi njihv primer mogao da posluži kao savršen putokaz Njukaslu po kom ni najveća moguća suma ne garantuje trofeje, ukoliko se fudbal gleda isključivo kroz prizmu novca.

Bonus video: O dizanju Piksija u vazduh, bežanju Sliškovića, čuvanju Deja i „dozvoli za ubijanje“

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar