Novica Toncev
Novica Tončev Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Novica Tončev napao je Nenada Bjekovića u saopštenju posle usvajanja novog statuta Fudbalskog saveza Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Vanredna sednica Skupštine Fudbalskog saveza Srbije održana je u prostorijama Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi 29. novembra, presedavao je zamenik predsednika Nenad Bjeković, a prisustvovalo je 63 delegata.

Nakon diskusije delegata, na skupštini je jednoglasno usvojen novi statut Fudbalskog saveza Srbije. Jednoglasno je usvojen i novi Pravilnik o radu Fudbalskog saveza Srbije.

Takođe, usvojena je odluka o raspisivanju izbora i dato ovlašćenje Izvršnom odboru da odredi datum početka svih aktivnosti, smenjeni su Dušan Mrakić, Dragan Ilić i Saša Bajčetić.

Mrakić, Bajčetić i Ilić pripadali su struji koja je protiv izbora Bjekovića za prvog čoveka FSS-a.

„Koristeći statutarna ovlašćenja, zbog stvaranja uslova za efikasnije funkcionisanje Izvršnog odbora FSS, imajući u vidu da su pojedini članovi IO FSS u proteklom periodu, usled različitih okolnosti izostajali sa sednica, zamenik predsednika doneo je ovo rešenje“, stoji u obrazloženju odluke, s potpisom Nenada Bjekovića, na šta je reagovao Tončev.

Foto: Peđa Milosavljević / STARSPORT

Saopštenje prenosimo u celosti.

Odluka gospodina Bjekovića da smeni trojicu članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije je i sramna i neosnovana. Postavlja se pitanje motiva zasto je neko ko ima tako veliko sportsko, ali i životno iskustvo kao obrazloženje za nedopustivu odluku o smeni članova FSS naveo razloge kao što su njihovo izostajanje sa sednice i slično. Da li je to ,,košenje sa zdravim razumom,, ili strah da se ne otkrije glasanje koje su članovi pod obmanom uradili i tako gospodinu Bjekoviću omogućili mesečna primanja od 7000 evra.

U vreme kada je Statut Saveza jednoglasno izglasan, kada su raspisani izbori na svim nivoima i kada se reprezentacija sprema za Svetsko prvenstvo svi treba da radimo zajedno za najveće dobro našeg fudbala i budemo ujedinjeni, I da ne dopuštamo pojedincima da donose bahate odluke i unose pometnju medju članove FSS, fudbalere, ali i sve ljubitelje fudbala.

Kao član izvršnog odbora FSS, mogu da potvrdim da je Dušan Mrakić prisustvovao svakoj sednici, Saša Bajčetić je čak morao i avionom da dolazi jer je tek u nedelju uveče pozvan na sednicu koja se održala u ponedeljak i na kojoj je smenjen Marko Pantelić, a Dragan Ilić je od 25 sednica Izvršnog odbora prisustvovao na 22 i jedini je predstavnik amaterskog i razvojnog fudbala.

Ne vidim konstruktivnu i inspirativnu energiju u predsedništvu čija tri člana (Bjeković, Karadžić, Karasi) imaju 250 godina i jedino što žele je večni fudbalski život i FSS u kojem su oni neprikosnoveni gospodari. Protiv članova Izvršnog odbora koji su učestvovali na sednici kada je smenjen Marko Pantelić sada se vodi sudski postupak, iako je Jovan Šurbatović, generalni sekretar Saveza jedini koji bi trebalo da odgovara za svoje postupke.

Na toj istoj sednici postavljen je i Bjeković kao zamenik predsednika FSS, mimo svakog zakona jer ne možete postavljati zamenka predsednika kada nemate predsednika. U statutu FSS u članu 50 decidno je pisalo da “Zamenika predsednika FSS bira Izvršni odbor na predlog predsednika FSS”. Pošto u tom periodu FSS nije imao predsednika jer je Slaviša Kokeza podneo ostavku, jasno je da gospodin Bjeković nije mogao da bude izabran za zamenika predsednika, niti je imao nadležnost da menja članove Izvršnog odbora.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Pošto je gospodin Bjeković u tom periodu obavljao funkicu potpredsednika Saveza, a i zbog pravnog vakuma dogovoreno je da on vodi Savez do promene statuta i raspisivanja izbora. Napominjem da je generalni sekretar Šurbatović tada potpisao nelegalnu odluku o imenovanju Nenada Bjekovića za zamenika predsednika koja je objavljena u Službenom glasniku FSS “Fudbal”, nakon čega se čak gospodin Bjeković nakon toga potpisivao kao zamenik predsednika FSS.

Bitno je naglasiti da na tu sednicu nije hteo da dođe gospodin Karadžić koji je obavljao funkciju počasnog predsednika iako je bio pozvan od strane generalnog sekretara da vodi sednicu“, navodi se u saopštenju Novice Tončeva kao člana Izvršnog odbora FSS.

BONUS VIDEO Troicki: Braća Rusi nam pomogli, blagi smo favoriti protiv Kazahstana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare