Tomas Brolin
Tomas Brolin; Foto: Instagram Screenshot tomasbrolin11

Jedna od velikih legendi evropskog fudbala tokom 90-ih godina sada živi potpuno drugačije.

Tomas Brolin je stigao u Lids 1995. godine, a imao je status prave superzvezde.

PROČITAJTE JOŠ

Bio je najskuplji stranac koji je zaigrao u Engleskoj, a imao je platu od velikih 4,5 miliona funti.

Lids je bio favorit za titulu, ali je Brolin imao probleme sa povredama, ali i težinom. Došao je do toga da je proglašen za najgoreg igrača u istoriji kluba.

Brolin je tokom 1994. godine bio četvrti u glasanju za „Zlatnu loptu“ nakon što je sa Švedskom stigao do četvrtom mesta na Svetskom prvenstvu 1994. godine. Ukupno je odigrao 47 utakmica i postigao je 27 golova.

U Parmi je osvojio u pet godina Kup Italije, Kup pobednika kupova, Kup UEFA i UEFA Superkup.

Ipak, sa samo 28 godina je rekao zbogom fudbalu, Kristal Palas i povratak u Parmu ga nisu vratili u stare visine.

Kraj fudbalske karijere uveo ga je u vode prodavca. Upoznao je Gorana Edlunda, švedskog pronalazača, a iako je bio nezaposlen razvio je usisivač koji je bolje čistio, lakše ga je vukao po kući, bio je jeftiniji i modredan.

U međuvremenu je ta marka postala najpopularnija u Švedskoj, a godišnje prodaju više od 130.000 različitih proizvoda. Fudbaler ima 50 odsto udela u vlasništvu firmu koja vredi nekoliko miliona.

Objasnio je i zašto je naprasno završio karijeru.

„Ako želiš da igraš na najvišem nivou, moraš naporno da treniraš svaki dan, ali nisam mario za to. Imao sam druge projekte u glavi, a kad sam napustio fudbal, jedan mi je izumitelj predložio svoju ideju i mi smo otvorili zajedničku firmu“, priseća se Brolin.

„Svi kažu da je 28 godina prerano za fudbalsku penziju, ali zavisi od toga šta si postigao u ovim godinama. Napravio sam puno, a život je prekratak da radiš dosadne stvari. Ako te nešto ne veseli , onda to ne čini“, dodao je on.

Brolin danas ima bradu, izgleda drugačije i deluje da uživa u životu. Deo prihoda daje u humanitarne svrhe, a 30 odsto prihoda daje dečijoj organizaciji.

Odrekao se plate od 15.000 funti nedeljno u Lidsu, samo da bi u Cirihu igrao. I to za hiljadu evra mesečno.

Zakasnio je na trening jednom prilikom jer se ptica zakucala u vetrobransko staklo, zatim se pričalo da je udario jelena. Jedan trening je propustio jer je otišao kod oca na 50. rođendan. U Lidsu je nakupio ukupno 100.000 evra raznih kazni.

BONUS VIDEO Fudbaleri Crvene zvezde krenuli u Monako

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare