Foto: EPA-EFE/SERENA CAMPANINI

Poketinu se "drma" stolica, fudbalska revolucija na pomolu

Još uvek je neizvesno ko će sedeti na klupi Pari Sen Žermena naredne sezone, a tri imena pominju se kao potencijalna zamena za Maurisija Poketina.

PROČITAJTE JOŠ:

Argentinski trener osvojio je sa Parižanima titulu u francuskom prvenstvu ove sezone, ali je neuspeh došao u Ligi šampiona i Kupu, zbog čega je nemali broj navijača nezadovoljan.

Poketino se više puta tokom sezone susretao sa kritikama, a navijači su mu više puta zviždali.

Pominjalo se da bi iskusni stručnjak moga da pređe u Mančester junajted, ali je ipak odabir pao na Erika ten Haga. Bez obzira na to, njegovo mesto u PSŽ-u naredne sezone nije zagarantovano.

Italijanski novinar Đanluka Di Marcio ističe trojicu kandidata koji bi mogli da naslede.

Prvi na listi želja je strateg Totenhema Antonio Konte, koji je nedavno na konferenciji za medije osporio mogućnost da postane trener PSŽ-a. Posle njega pominje se Joakim Lev, dugogodišnji selektor Nemačke i svetski šampiona iz 2014. godine.

Kao najzanimljivija opcija pominje se bivši italijanski fudbaler Tijago Mota, koji je trenutno na klup Specije. On pokušava da u fudbal uvede formaciju 2-7-2, koja se može nazvati revolucionarna.

Mota je tu ideju objasnio još 2020. godine u intervjuu za „Gazetu delo Sport“.

„Ideja je da moje ekipe igraju napadački fudbal. Želim da kontrolišem igru sa visokim pritiskom i sa puno kretanja, s loptom i bez nje. Želim da svaki moj igrač koji ima loptu u svakom trenutku ima tri ili četiri rešenja, te barem dva saigrača u blizini da mu pomognu. Ne sviđaju mi se brojevi na terenu jer znaju prevariti. Možeš da budeš superofanzivan sa 5-3-2, a defanzivan sa 4-3-3“, rekao je Mota i dodao:

PROČITAJTE JOŠ:

„Brojke mogu da prevare. To su samo lažne konstrukcije. Nije ovo stoni fudbal, pa da su igrači fiksirani na jedno mesto. Oni se stalno kreću. Sve zavisi o kvalitetu tima koju imaš. Obožavam igrače koji podjednako dobro mogu igrati u odbrani i u napadu. No, to ne znači da ne volim igrače poput Samuela ili Kjelinija, rođene štopere.

Sa svojim momcima želeo sam da isprobam nešto novo. Prošle nedelje smo igrali utakmicu na koju smo izašli s postavom 2-7-2. Golman je među ovih sedam igrača u veznom redu. Za mene je napadač prvi igrač odbrane, a golman prvi napadač. Golman je taj koji počinje igru napred, a napadači su prva linija obrambenog pritiska na protivnika“.

BONUS VIDEO Trabzon šampion Turske; Trabzon – Antalija 2:2

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar