Foto: Starsport

Dugo, predugo već gledamo kako jedna od relikvija beogradskog fudbala propada daleko od očiju javnosti, a da je sve vreme pred njenim nosem.

Tu je, čami na Karaburmi, noću u sablasnom mraku, umesto da tu sve šljašti od reflektora, dok neki novi Santrači, Petkovići, Skoblari, Borote, Glazeri, Kaloperovići i drugi igraju u centru pažnje.

PROČITAJTE JOŠ:

Umesto toga, na stadion razrušenih tribina mogao je da uđe praktično bilo ko, svlačionice su bile ruinirane, a klub truo u osnovi.

Zato je neobično da se u sredu pojavila informacija da su neka prilično poznata imena povezana sa slavnim beogradskim klubom.

I to imena kao „kopi Zvezda, pejst OFK Beograd“, jer su na Karaburmu došli Andrej Mrkela, Kostadin Terzić i Stefan Babović. Spominje se i ime Marka Miškovića.

Prvi je sin Mitra Mrkele, sportskog direktora Crvene zvezde, drugi sin njenog generalnog direktora Zvezdana Terzića, a treći nekadašnji fudbaler OFK-e i Partizana. Četvrti je sin biznismena Miroslava Miškovića, svojevremeno povezivan sa Zvezdom, kao čovek koji joj je dao nekoliko miliona evra.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Sada se njihova imena vezuju za OFK Beograd, klub čiji se navijači nadaju spasu odavno. Stariji Terzić kaže da su i „Kostadin i Andrej prohodali na stadionu OFK Beograda“, pa im je obaveza da se uključe u njegov rad.

Mlađi Terzić je potpredsednik, a Mrkela junior je na funkciji sportskog operativca, kao i njegov otac u Zvezdi.

„Najveće pojačanje će biti Stefan Babović koji je bio igrač OFK Beograda i njegov otac Milija Babović koji je 10 godina bio potpredsednik i sponzor OFK Beograda. Porodici Babović je fudbal u krvi, a OFK neizmerno vole. Milija Babović je pre 25 godina krstio Kostadina, a prošle godine i njegovog sina Vuka“, kaže Zvezdan Terzić za Informer.

Foto: Starsport / Srdjan Stevanovic

Navodi i da je cilj kluba da se vrati u vrh srpskog fudbala i zaigra evropske utakmice, a sve ide u smeru njegovog približavanja ulici Ljutice Bogdana, ne onom geografskom, ali svakom drugom da.

Kada smo pre oko dve godine posetili stadion na Karaburmi, dočekala nas je sablasna situacija i Danka Kotlajić, šefica računovodstva Omladinskog sportskog društva.

„Bilo bi ružno da OFK Beograd bude Zvezdina filijala. Naslednik BSK-a, stogodišnja tradicija, tako da… Beogradski klub i nosi ime našeg grada. Govorim svoje mišljenje. Država nam ne pomaže kao što pomaže Zvezdi i Partizanu, jer smo verovatno neko ‘slepo crevo’. Čak smo počeli da sređujemo i tribine kad nam je država obustavila radove“, rekla nam je tada Kotlajić.

Skorašnji nagoveštaji su bili pozitivni. Klub je počeo da obraća više pažnje na svoje društvene mreže i kanale komunikacije, to je malo živnulo, a činjenica da je počeo da prodaje svoje navijačke rekvizite, ipak znači da se nešto novca slilo na Karaburmu i pre dolaska poznatih u njegove upravne organe.

A u upravi uz spomenute sede i Irina Popović, Zoran Mitrović, Nenad Đorđević, Miroslav Ivanović, Marko Miljković Cici i Dušan Tomašević. Predsednik kluba je Momčilo Minić.

Foto: Starsport / Srdjan Stevanovic

OFK je zbog nagomilanih dugova godinama unazad bio kao pacijent kom je mozak mrtav, ali mu srce nekako i dalje radi.

Nije znao kako će dalje, ne zna kako da se probudi, ali je živ. „Mrda“ tu negde u Srpskoj ligi, a svojevremeno nam je, sada pokojni, Boža Milenković, legenda kluba, rekao da je to trenutno rang u kom se može plivati.

Prva liga ipak zahteva profesionalne ugovore, za koje klub nije imao finansijsku fleksibilnost. Štaviše, nije imao nikakvu. Ono što jeste imao je kamen vezan za noge koji ga je vukao dole ka Dunavu i dnu ispod Pančevačkog mosta. A posle sto godina preseći i reći da je jedan klub mrtav, nije lako.

Foto: Nova.rs

Zato je kao pravo osveženje stigao angažman na mrežama, gde je klub počeo da deli šale na račun stanja u kom se nalazi i tako privlači publiku na jedan zanimljiv način.

Navijači su se okupljali na Omladinskom stadionu, čistili su tribine i krš sa njih, malo sređivali i „šminkali“ stadion koji može da služi na ponos Beograđana.

Da bi to postao potrebno je mnogo novca, ali za početak neka se oslobodi onog kamena, pa za dalje neka vidi kako će.

Foto: Nova.rs

Tvrdokorni navijači „romantičara“ će vam i dalje reći da ne žele da se njihov klub povezuje tako tesno sa Zvezdom, da igraju zajedno u nekakvom „fudbalskom stiskavcu“.

Oni mlađi i nesvesni šta se sve dešavalo dvehiljaditih i u protekloj deceniji vide stvari nešto drugačije i možda im ne bi smetalo da se OFK poveže sa Zvezdom ako bi to značilo da će se spasiti klub koji je po godinama stariji od „Titovih blizanaca“.

Na kraju krajeva, iako nekome deluje mrsko, nažalost, sve ima svoju cenu.

BONUS VIDEO: Zašto nas toliko bole fudbalski porazi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare