Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

"Srbija prolazi grupu, u to sam ubeđen, moglo bi daleko da dogura".

Bivši fudbaler Bazela, sada prvotimac Grafičara, Milorad Stajić, analizirao je žreb na Svetskom prvenstvu. Srbija se na Mundijalu u Kataru našla u grui sa Brazilom i Švajcarskom, isto kao i pre četiri godine u Rusiji, dok je iz četvrtog šešira stigao Kamerun.

PROČITAJTE JOŠ

Bolna je bila eliminacija „orlova“ 2018, tada su Švajcarci u poslednjim trenucima došli do preokreta i o toj utakmici se često priča.

Među onima koji su optimisti i koji veruju u uspeh Srbije na čelu sa selektorom Draganom Stojkovićem je i fudbaler Grafičara Milorad Stajić.

Reč je o zadnjem veznom koji je kao veliko pojačanje stigao u ovaj klub iz Bazela gde je proveo proteklih šest godina i prošao sve njihove omladinske selekcije. Tokom tog perioda je provodio vreme na terenu sa nekolicinom reprezentativaca Švajcarske i odlično poznaje snagu ove reprezentacije.

„Poznajem neke igrače Švajcarske, pogotovo momke koji su igrali u Bazelu. Trenirali smo zajedno, pre svih to su Vitner i Fraj, zatim Noa Okafor koji je izuzetno brz fudbaler. Tu je i Bril Embolo, koga odlikuju izvanredne fizičke karakteristike. Generalno igraju odličan fudbal, reprezentacija im je sastavljena od kvalitetnih igrača koji igraju u Bundesligi, kao i u ostalim kvalitetnim ligama“, kaže 20-godišnji Stajić koji je izabrao da se kali u Grafičaru, kako bi stekao rutinu, iskustvo i dodatno znanje, i dalje se preporučio Crvenoj zvezdi i tako nastavio da sanja fudbalski san.

„Jedna od ambicija mi je vezana i za nacionalni tim. Velika želja mi je da jednog dana debitujem u dresu sa grbom Srbije i daću sve od sebe da to zaslužim na terenu. Nema veće časti za fudbalera nego da igra za reprezentaciju svoje države“.

Defanzivni vezista osvrnuo se i na švajcarske medije, koji su ispratili žreb Svetskog prvenstva.

Foto: RFK Grafičar

„Koliko vidim prema ovom što sam uspeo da pročitam na internetu, Švajcarska je zadovoljna žrebom. Dobili su rivale koje poznaju, veruju u svoje kvalitete i takođe veruju u pobede i prolaz u nokaut fazu. Optimistični su. Ipak mislim da će i oni i mi u međusobni meč ući sa sećanjem na prošli meč. Srbija mora da pobedi taj meč, mora da pokaže svoje vrline, talenat i kvalitet i da dokaže da je i prvi put zaslužila da trijumfuje. Ta utakmica ostala je u senci nečega što nije samo fudbal. Ovoga puta akcenat mora biti na terenu, sportu i na tome da bolji pobedi. Ne sumnjam u kvalitet Srbije, mislim da će to ovoga puta doći do izražaja i da će Srbija da pobedi, jer imamo bolji tim“.

Stajić je istakao razlike u pristupu fudbalu dveju zemalja.

„Najveća razlika je u tome to što se u Srbiji dosta više igra srcem. Igrači su mnogo emotivnije vezani za fudbal, ekipu i teren. Švajcarska možda više daje pažnje instrukcijama, taktici, ali im manjka strasti prema ovom sportu kao što je ovde slučaj. Takođe, u Švajcarskoj se fudbal ne prati toliko koliko u Srbiji. To sam primetio od kako sam došao. Generalno na mom primeru to vidim, mnogi meni bliski ljudi su se sada mnogo više aktivirali u praćenju fudbala od kako sam došao u Srbiju. Familija, drugari, treneri, menadžeri, počeli su da prate moje utakmice, daju mi podršku i sve je sada dosta drugačije.“

Igrač koji je Grafičaru doneo potrebnu stabilnost u veznom redu veoma je optimističan po pitanju učešća Srbije na Mundijalu u Kataru.

„Srbija prolazi grupu, u to sam ubeđen. Dosta smo napredovali na svakoj poziciji i mislim da će se to odraziti kroz rezultate. Što se tiče nokaut faze, znamo svi da je tu sve moguće. Ako se poklopi i malo sreće, otvori se žreb, moglo bi daleko da se dogura, pa čak i do nekog finala, što da ne“, uz osmeh je zaključio Stajić.

BONUS VIDEO Slavlje Peruanaca posle plasmana na Svetsko prvenstvo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar