Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Čak 13 od ukupno 16 klubova Superlige promenilo je trenera - ove sezone. I to mnogi nisu imali samo jednu promenu.

„Čujem da je otišao Stanković iz Pazara, koji je proglašen za najboljeg trenera meseca. Ranije je Rastavac otišao iz Vojvodine, čovek koji je pojavom i ponašanjem uneo svežinu u srpski fudbal… Ne znam gde sve ovo vodi, šta klubovi misle da će postići ovakvim potezima. Nadam se da će i novo rukovodstvo FSS pronaći neko rešenje, model da se zaustavi sve ovo, da se prekine sa ovom praksom, da se zaštite treneri. I mi smo živi ljudi, živimo ovaj fudbal, dajemo sve od sebe“.

Reči trenera TSC, Žarka Lazetića, jako odzvanjaju. I trebalo bi daleko da se čuju, ako na vrhu ima ko da ih čuje…

Jer je zaista tužno gledati šta se sve dešava u srpskom klupskom fudbalu. I ne misli se tu na očajne terene ili često očajnu igru, u kojoj nema šta da se vidi.

PROČITAJTE JOŠ

Misli se na to da je čak 13 od ukupno 16 klubova Superlige promenilo trenera – ove sezone. I to mnogi nisu imali samo jednu promenu.

Samo TSC, Čukarički i Radnički 1923 nisu menjali ove sezone, jedini preživeli na najgorem poslu u Srbiji pored Lazetića su još Dušan Kerkez iz Čuke i Dejan Joksimović, koga ne diraju u Kragujevcu.

„Pridružio bih se Žarku Lazetiću koji je govorio o položaju trenera. Ako trener može da promeni samo dva kluba u toku jedne sezone, zašto onda klubovi menjaju po pet trenera? Najlakše je udariti po treneru. Pogledajte nam terene. Kako možemo na njima da sprovodimo svoje ideje? Otišao sam davno iz Srbije i kada sam se vratio neki klubovi nisu promenili svlačionice. Neću da kažem koji je klub u pitanju“, poručio je Kerkez.

Dušan Kerkez i Žarko Lazetić; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Apsolutni rekorderi su Novi Pazar i Radnik iz Surdulice sa po pet stratega. Verno ih prate niški Radnički i Mladost GAT sa po tri promene.

Novi Pazar je najprijatnije iznenađenje sezone, bori se za Evropu u koju ga je poveo Vladimir Gaćinović, a njega je u oktobru nasledio Damir Čakar. On je bio samo 10 dana trener, na cela dva meča, što je verovatno vrhunac besmisla. Posle njega je Izet Ljajić prvog dana 2023. preuzeo tim i vodio ga nešto više od dva meseca, na svega četiri utakmice.

Četvrti trener Pazaraca Aleksandar Stanković je izdržao 77 dana, čak je bio i trener meseca u Superligi, ali je posle poraza kod kuće od Kolubare podneo ostavku i umesto njega došao je Feđa Dudić, nekadašnji strateg Sarajeva i Veleža i bivši fudbaler Novog Pazara.

Svašta se dešavalo i u Surdulici… Aleksandar Linta je počeo sezonu i izdržao 41 dan, 10 manje proveo je naslednik na klupi Dragan Radojičić, a 56 dana je trener Radnika bio Dragan Perišić.

Dakle, trojica su vodila ekipu do poslednjeg dana oktobra, da bi ih sve nadmašio Simo Krunić sa 61 danom na klupi trenutno pretposlednjeg tima Superlige.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Prvog dana 2023. u Surdulicu se vratio Slavoljub Đorđević sa namerom da sačuva klub sa juga u elitnom srpskom društvu.

Prostom matematikom jasno je da je samo ove sezone kroz dva kluba, Novi Pazar i Radnik, protrčalo čak 10 stratega, što je zaista previše čak i za Superligu.

O Partizanu je toliko toga već rečeno, Igor Duljaj je treći na crno-beloj klupi posle Ilije Stolice i Gordana Petrića… Klub koji u 2023. ne zna za pobedu na svom terenu, kojem su lekcije u Humskoj delili Mladost GAT, Spartak, Radnik, definitivno prolazi kroz najgori period u ovom veku.

Vrteška bez kraja viđena je i u Novom Sadu, gde je na klupi Mladost GAT na kraju završio Nenad Lalatović. Počeo je Branko Žigić i nakon mesec dana ga je zamenio Aleksandar Linta (posle odlaska iz Surdulice), ali je nakon mesec i po dana njegovo mesto zauzeo povratnik Ljubomir Ristovski.

Uspeo je čak i da deklasira pomenuti Partizan usred Humske (4:0), međutim, ostali rezultati bili su nezadovoljavajući, pa je smenjen početkom marta. Kao spasilac je viđen Lalatović, sa novim izazovom karijere i devetim različitim klubom iz Superlige koji vodi. Time je izjednačio rekord Zorana Milinkovića kao trener najviše superligaša i ima još prostora da ga nadmaši i osami se na nesvakidašnjoj listi.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Lalatović je bio deo i niške vrteške, pošto je sezonu kao trener Radničkom počeo Tomislav Sivić, zamenio ga je Saša Mrkić, a umesto njega je 21 dan kasnije došao upravo Lalatović. Delovalo je i da će završiti sezonu na „Čairu“, ali… Došlo je do takozvanih nepremostivih nesuglasica i njegov zamenik Dragan Šarac je imenovan u šefa stručnog štaba Nišlija.

Povratnici su u modi i u Ivanjici… Igor Bondžulić, dobro poznato lice, koji je od 2019. do 2021. vodio Javor, počeo je i tekuću sezonu, ali ga je u oktobru prošle godine zamenio Mladen Dodić. On je tokom karijere već u dva navrata bio na klupi Ivanjičana koje sada želi da sačuva u superligaškom društvu.

Mladost iz Lučana je takoreći do juče bila u krugu ekipa koje nisu menjale trenera, a sada su TSC, Čukarički i Radnički 1923 jedini preostali. Dragiša Žunić je bio deo četvorice veličanstvenih, ali je svoje mesto ustupio iskusnom Miloradu Kosanoviću.

Samo TSC, Čukarički i Radnički 1923 nisu menjali trenera ove sezone, što znači da je bilo smena u 13 superligaša

Ekipa Mladosti još ne zna za trijumf u 2023. godini, pošto je u dosasdašnjih osam utakmica prolećnog dela sezone ostvarila tri remija uz čak pet poraza.

„Morali smo da reagujemo. Doveli smo dobrog, iskusnog trenera. Žuniću se zahvaljujemo na svemu, to je naš trener i ostaće u klubu da radi. Moramo malo da trgnemo ekipu, dolazi važan period“, rekao je prvi čovek Mladost iz Lučana Vladimir Đorđević, prenosi “Sportski žurnal”.

Vojvodina, Kolubara, Javor, Napredak i Voždovac su imali po jednu promenu, u oči upada to što se Nebojša Jandrić u taboru beogradskih „zmajeva“ zadržao svega 42 dana. Spartak je bukvalno do danas bio u tom društvu, ali je onda Ljubiša Dunđerski podneo ostavku i posle njega i Slavka Perovića čeka se treći ovosezonski strateg u Subotici.

Jedna promena, ali koja je daleko jače odjeknula, viđena je u Ljutice Bogdana. Dejan Stanković je podneo ostavku krajem avgusta, posle neuspeha protiv Makabija Haife za ulazak u Ligu šampiona, i novi trener postao je Miloš Milojević.

Kako reče Lazetić, i oni su ljudi, ali da neko bude trener superligaša 10 ili 42 dana nema ama baš nikakvog smisla.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

C. zvezda

Dejan Stanković

Miloš Milojević

Partizan

Ilija Stolica

Gordan Petrić

Igor Duljaj

Vojvodina

Milan Rastavac

Radoslav Batak

Radoslav Batak; Foto: Foto Nenad Mihajlovic

Voždovac

Nebojša Jandrić

Nikola Puača

Novi Pazar

Vladimir Gaćinović

Damir Čakar

Izet Ljajić

Aleksandar Stanković

Feđa Dudić

Spartak

Slavko Perović

Ljubiša Dunđerski

?

Dušan Đorđević
Dušan Đorđević; Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Napredak

Dušan Đorđević

Dragan Perišić

Radnik

Aleksandar Linta

Dragan Radojičić

Dragan Perišić

Simo Krunić

Slavoljub Đorđević

Mladost GAT

Branko Žigić

Aleksandar Linta

Ljubomir Ristovski

Nenad Lalatović

Ilija Stolica, Tomislav Sivić i Milan Rastavac; Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT,Srdjan Stevanovic/Starsportphoto , Sasa Djordjevic/Starsportphoto

Radnički Niš

Tomislav Sivić

Saša Mrkić

Nenad Lalatović

Dragan Šarac

Kolubara

Dejan Đurđević

Veroljub Dukanac

Javor

Igor Bondžulić

Mladen Dodić

Mladost Lučani

Dragiša Žunić

Milorad Kosanović

BONUS VIDEO Dragan Džajić izabran za novog predsednika FSS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar