Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Niz saopštenja kako Crvene zvezde tako i Partizana povodom sudijskih grešaka inicira logično pitanje - kako učiniti sve strane zadovoljnim?

Sudijske greške neizostavni su deo fudbala, čak i u susretima u kojima postoji VAR analiza, međutim, gledište večitih rivala koji svaku odluku na svoju štetu smatraju namernom, a istovremeno, kad arbitri oštete rivala, naivno okreću glavu nameću potragu za rešenjem.

PROČITAJTE JOŠ

Naravno, pravo oštećenog jeste da traži pravdu, ali frekvencija saopštenja dovodi u pitanje njihovu svrhu. Poseban povod za razmišljanje o eventualnim opcijama predstavlja činjenica da se bliži večiti derbi koji bi trebalo da bude odigran 18. oktobra.

Direktni susreti Crvene zvezde i Partizana neretko donose dodatni pritisak na sudije, pa je u delu javnosti rešenje uvođenje inostranih sudija koje bi bile delegirane na susretima crveno i crno-belih, ili makar na večitom derbiju.

Ovakav scenario ne bi predstavljao svetsku ni evropsku premijeru, ali treba imati u vidu da su se na taj korak odlučivale većinski države sa skromnom fudbalskom istorijom, na margini fudbalske mape. Takođe, daleko od toga da angažman stranaca predstavlja idealno rešenje. Iako bi inostrane sudije bile imune na uticaj „sa strane“, ne bi postojao način na koji bi u slučaju greške bile sankcionisane, odnosno odgovornost koju bi snosili bila bi znatno manja.

Negativan primer angažovanja stranaca istakao je Mirko Poledica, bivši fudbaler koji se sa ovakvim rešenjem susreo u Poljskoj.

„Kada sam igrao u Poljskoj, pre 15 godina, vladalo je neviđeno nezadovoljstvo suđenjem, pa je za derbi sa Vislom Savez odlučio da dovede stranca. Sudio je Mihal Luboš, Slovak, veoma cenjen evropski sudija. Posle te utakmice nisu više sudili stranaci, bio je gori od domaćih sudija“, otkrio je Poledica.

Činjenica da ni stranci nisu bezgrešni nije jedina zbog koje bi takva odluka bila pogubna za srpski fudbal. Već degradirani arbitri izgubili bi i tu malu šansu da se dokažu i steknu iskustvo, pa Rade Raka Đurović na rešenje ukazuje iz druge perspektive.

„Potrebniji su nam rukovodioci koji neće podleći pritisku, a sudije su samo kolateralna šteta. Činjenica je da ne možemo da amnestiramo sudije od kojih je ogroman broj njih na listi jer sudi po volji moćnika. Najpotrebnija nam je osoba koja ima hrabrosti, snage, autoriteta i autonomije u radu, da sprovede promene u Fudbalskom savezu. Danas to nemamo, ali ni u klubovima nemamo rukovodstva koja zaslužuju da vode tako ozbiljne klubove i zato se vrše pritisci u krug“, rekao je Đurović za Nova.rs.

Raka Đurović; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

 

Sudijski ekspert istakao je da čelnici samo traže alibi za potencijalne neuspehe.

„U celoj priči nije bitan sudija već nalogodavac. Ukoliko nalogodavac ne može da svojim autoritetom utiče na sudije, Savez, i Sudijsku organizaciju tu nema rešenja. Biće grešaka“.

Đurović je potom naglasio da bilo kakve promene zahtevaju strpljenje.

„Prilikom promena postojao bi jedan tranzicioni period u kojem bi ljudi morali da se naviknu da se ne pomaže velikim klubovima. Domaći sudija može odlično da sudi. Kako da očekujemo od naših sudija da napreduju i sude internacionalne utakmice ukoliko ih zamenimo strancima. Pravi se alibi. Sudije su pod pritiskom, u prethodnom periodu se dešavalo da naš najbolji sudija ne sudi derbi. Gledam utakmice koje se igraju u UEFA takmičenjima i gde su naše sudije delegirane i kakvo je poverenje u arbitre iz Srbije. Imate stotine utakmica, a nema delegiranih iz Srbije, dok su angažovani arbitri iz Bosne i Hercegovine, Albanije, sa takozvanog Kosova, iz Moldavije“, kazao je Đurović za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar