Slavisa Kokeza; Foto: Fudbalski savez Srbije

Srpski fudbal odavno je postao cirkus, mnogi su digli ruke od njega zbog svega što se dešava. Iz meča u meč svedoci smo "rata" saopštenjima između dva naša najveća kluba - Crvene zvezde i Partizana.

Prosto je neverovatno dokle je sve otišlo i šta je Fudbalski savez dozvolio da rade oni, koji bi trebalo da budu primer ostalim klubovima, kako treba da se ponašaju veliki, najveći.

PROČITAJTE JOŠ

Ali, Srbija je zemlja čuda i u njoj je odavno sve naopako…

Poslednji u nizu od skandala dogodio se posle utakmica 8. kola Superlige, u kojem je Partizan slavio nad Zlatiborom u Užicu iz spornog penala, koji je dosudio sudija Zoran Široki.

Jeda od igrača domaćih je prema njegovoj proceni udario loptu rukom i to je bio znak za najstrožu kaznu. Sreća za Partizan, u isto vreme bes u Ljutice Bogdana.

Bio je to povod da se ekspresno oglasi Crvena zvezda, „sevnulo“ je pred ponoć novo saopštenje.

Zvezdan Terzić; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Tražene su smene u Sudijskoj organizaciji na čelu s predsednikom Milanom Karadžićem, čak je u saopštenju navedeno da je Partizanu u ovoj sezoni poklonjeno šest bodova, aludirajući na penale protiv Napretka i Zlatibora.

Korišćene su teške reči, uvrede, osporavanje kredibiliteta takmičenja, i ostaje nejasno zbog čega Fudbalski savez ne reaguje i ne primenjuje disciplinski pravilinik?!

Nestvarno je da se niko iz Saveza nije oglasio na uvrede večitih. Takođe, ne reaguju ni kada su sudije u pitanju i pored očiglednih grešaka.

Za sada su „sklonjeni“ Miloš Đorđić i Lazar Lukić, koji nisu dodelili crvene kartone Ričmondu Boaćiju i Seku Sanogu zbog žestokih startova nad rivalima, koje su povredili i izbacili iz igre.

Lazar Lukić; Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Predsednik Disciplinske komisije preminuo je u avgustu, i još nije postavljen njegov naslednik, ali je činjenica da su članovi tog tela mogli da učine nešto po pitanju cirkusa koji vlada u Superligi.

U disciplinskom pravilinku FSS pod članom 85. jasno piše da bi pojedinac, čelnik, ili klub koji vređa drugi klub, komentariše suđenje, osim finansijski, mogao da bude kažnjen i oduzimanjem do 9 negativnih bodova.

Doslovce vam prenosimo član 85.

Član FSS, igrač, fudbalski radnik, klub, sudija, stručni posmatrač – kontrolor suđenja i delegat, koji vređa, kleveta ili širi neistine o svom ili bilo kom drugom klubu, o svom ili protivničkom igraču, fudbalskom radniku bilo koga kluba ili člana fudbalskog rukovodstva u bilo kom organu, sudiji ili treneru, ili se nasilno ponaša, kazniće se:

– igrač novčanom kaznom ili zabranom igranja do šest meseci

– fudbalski radnik zabranom vršenja funkcija od šest meseci do godinu dana

– fudbalski radnik zabranom vršenja funkcija od šest meseci do godinu dana

– sudija – zabranom suđenja od jednog do šest meseci

– klub novčanom kaznom ili oduzimanjem do devet bodova ili kaznom do devet negativnih bodova

 

Foto: Printscreen/FSS pravilnik

To se do sada nije dogodilo, teško i da hoće… Može li neko uopšte da zamisli da Zvezda ili Partizan budu kažnjen oduzimanjem bodova?!

Nova.rs došla je do saznanja da nisu podnete prijave protiv večitih, s obzirom na to da je osim Zvezde koja je vređala, Partizan optužio FSS da se nastavlja krađa protiv njih, pošto je sudija Široki poništio gol Matića zbog ofsajda, dok snimak pokazuje da nije bilo nedozvoljene pozicije.

Pokušali smo da dobijemo odgovor, ali se predsednik Sudijske organizacije Milan Karadžić, čija se ostavka traži, nije javljao. Identičan je slučaj sa članovima Disciplinske komisije. Baš čudno, zar ne?!

Ipak, Nova.rs saznaje da će u narednim danima najverovatnije biti podnete prijave protiv Crvene zvezde i Partizana koji su prevršili svaku meru, samo što je velika verovatnoća da će sve, po dobrom starom običaju, završiti finansijskim kaznama.

Prijave mogu da podnesu direktor Superlige ili neko iz Sudijske komisije.

Jedno je sigurno, ovo što rade crveno i crno-beli ne liči na fudbal i dosadilo je svima. Svako kolo je novi „rat saopštenjima“, ukoliko se nastavi s tom praksom, teško je očekivati da Superliga može da bude završena na terenu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare