Foto: EPA-EFE/Andrej Cukic

Fudbaleri Srbije i Portugalije odigrali su atraktivan i efikasan meč u 2. kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru, koje će se održati 2022. godine. Bilo je 2:2, i to pošto je naš tim gubio sa 0:2 i pokazao da ipak ima kalibar da se nadigrava sa prvakom Evrope!

PROČITAJTE JOŠ

Prenos meča Srbija – Portugalija mogli ste da gledate uživo na TV Nova S, na ovom kanalu biće ekskluzivno prenošen i duel sa Azerbejdžancima, u utorak u 18.00.

Srbija je u prvom kolu pobedila Republiku Irsku sa 3:2, Portugalci su autogolom porazili Azerbejdžance sa 1:0, pa je ovo bio duel dve ekipe koje se bore za 1. mesto grupe A u evropskim kvalifikacijama.

Dragan Stojković Piksi izveo je ofanzivan sastav sa dva špica i dva krila prilično napadačkih karakteristika, ali je tim Srbije jeftino primio dva rana gola, kiksevima Milenkovića, koji je dozvolio skoro 20cm nižem Žoti da lagano šutira glavom.

To je nadoknadio Nemanja Radonjić kao džoker, sa dve asistencije u drugom poluvremenu, za rekordera Mitrovića i Filipa Kostića, koji je u 60. minutu izjednačio na 2:2.

Srbija je onda imala više od igre, ali nije iskoristila indisponiranost Kristijana Ronalda, koji je bio potpuno van prepoznatljive forme.

Na kraju, Portugalci su bili blizu gola, nije bilo VAR-a da utvrdi da li je u 93. minutu lopta potpuno prešla liniju pri šutu Ronalda.

Arbitri nisu hteli da priznaju pogodak, Ronaldo se iznervirao, dobio žuti karton i pobegao sa terena. Bacio je čak i kapitensku traku, revoltirano je krenuo ka tunelu, nije hteo ni da čeka poslednji zvižduk.

Prethodio je tome crveni karton Milenkovića, i to direktan, sudija je bio na metar i nije mu oprostio.

Onda je usledio momenat koji će ući u istoriju fudbala, nikada do sada Ronaldo nije iz protesta napustio utakmicu na ovakav način, traka je završila na travi Marakane.

Inače, Srbija i Portugalija dele vrh tabele sa po četiri boda, Luksemburg je na tri, Azerbejdžan i Irska su na nuli.

Tok meča, Srbija – Portugalija 2:2

86. minut – Vodi Luksemburg

U međuvremenu, Luksemburžani su poveli protiv Iraca, u 86. minutu utakmice na gostovanju.

82. minut – Mitrović kapiten

Ali ne Stefan. Aleksandar Mitrović dobio je traku od premorenog Tadića. U igri je Filip Đuričić.

77. minut – Ronaldo je potpuno van ritma i forme, u dva navrata je potpuno podbacio. Čak mu je Milinković Savić poklonio kontru i šansu, jer je izgubio duel i loše dodao.

Foto: EPA-EFE/Andrej Cukic

72. minut – Kostić je umoran, u igri je Ristić. Ispratio je igrača Bundeslige aplauzima Stefan Mitrović, potpuno zasluženo. Onda je usledila i dvostruka izmena u Portugalu, Sančes i Mendeš su na terenu.

65. minut – Nema VAR-a!

Deluje da je neko rukom igrao, ništa sudije nisu signalizirale. Prethodno, Radonjić je promešao odbranu, proturio loptu kroz noge čuvaru i šutirao, ali po sredini.

60. minut – Gol, 2:2!

Kakav blickrig Orlova, kakva završnica Kostića! Radonjić je bio džoker iz snova, razmrdao je igru i iz kontre smo nadmudrili goste na spektakularan način!

Kostić je započeo akciju, Tadić je odlično proigrao Radonjića, a onda je igrač Ajntrahta munjevito došao do pozicije za zicer. Nije propustio priliku da donese izjednačenje.

58. minut – Gudelj na zemlji pri slobodnjaku

Ronaldo ne briljira već dugo u slobodnim udarcima, ali se pribegava taktici sa jednim igračem na zemlji i dalje. Gudelj je imao zadatak da legne, a živi zid je asu Juventusa loptu odbacio u korner.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

55. minut – Kakva šansa Srbije!

Sergej Milinković Savić je sa peterca mogao da izjednači, ipak nije dobro zahvatio loptu glavom. Tadić je dobro izveo korner, nedostajalo je malo sreće i koncentracije igraču Lacija.

54. minut – Promešao je Mitrović goste, volej Tadića

Kakav šut Tadića! Sa 20 metara je poslao loptu pod prečku, ona je odbačena u korner. Prethodno, Mitrović je naterao Fontea da napravi žuti karton faulom.

53. minut – Prvi žuti karton

Bruno Fernandeš je opomenut kartonom. Unervozili su se Portugalci posle primljenog gola.

46. minut GOL, Srbija se vraća!

Dvostruku je izmenu izvršio Piksi, ušli su Radonjić i Maksimović umesto Vlahovića i Lazovića.

Upravo Radonjić je heroj prve akcije, spakovao je rekorderski gol Aleksandru Mitroviću, 39. u dresu Srbije!

Onda je gol postigao Mitrović!

45. minut – Kraj!

Prvo poluvreme za zaborav. Deluje da Portugalci igraju rutinirano, bez previše potrošnje, sami smo im servirali dva pogotka, Milenković je bio daleko od Žote i pravovremene reakcije, iako je mogao da nadskoči Portugalce.

Ronaldo se nije proslavio igrom, podbacio je čak i u slobodnom udarcu, kada su naši igrači sa jednim fudbalerom na zemlji želeli da neutrališu nizak šut.

42. minut – Improvizacija naspram sistema

Vidi se kod Portugalaca koliko je to uigran i ušemljen sastav, iako je pretrpeo izmene za ovaj meč. Zna se ko šta radi na terenu, kod nas se i dalje sve svodi na improvizaciju, jedan šut smo uputili iz očaja sa velike distance.

Foto: EPA-EFE/Andrej Cukic

36. minut – Portugalci vode sa 0:2!

Milenković je opet kasnio, Žota je opet glavom dao gol. Iako je štoper Fjorentine skoro 20cm viši od napadača Liverpula, lagano je pustio rivala da skoči i izabere kako će da sprovede loptu u mrežu.

30. minut – Vlahović je oprobao šut

Dugo je trajao napad Srbije, po levoj strani pretežno, Tadić je prekomplikovao na krilu, a onda je i Kostić probao da uposli Vlahovića. Napadač Fjorentine je iz okreta i nezahvalne pozicije probao da šutira, poslao je loptu visoko preko prečke.

25. minut – Sudar Mitrovića i Vlahovića

Centrirao je Kostić, sudarili su se Vlahović i Mitrović, propala je šansa Srbije. Očigledna je neuigranost sastava, nema sinhronizacije i automatizma u igri, ali je Srbija barem krenula malo agresivnije u napad.

Foto: EPA-EFE/Andrej Cukic

20. minut – Ništa od igre Orlova

Nije se Srbija ozbiljnije organizovala u prvih 20 minuta, iako je postava delovala prilično ofanzivno. U dva navrata je Dmitrović morao da izleće na centaršut, dobro je to učinio.

15. minut – Podrška stiže i od Slaviše Jokanovića

11. minut – Vode gosti!

Jeftino smo primili gol, Žota je nadvisio Milenkovića, loše je i Dmitrović reagovao. Lopta je dugo letela sa levog boka, mogao je štoper Fjorentine daleko bolje da reaguje.

8. minut – Dmitrović u dilemi

Krenuli su Portugalci u jednu akciju, u kojoj je Dmitrović bio nesiguran kako da reaguje. Krenuo je i stao, ali su i Portugalci podbacili, Ronaldo je poslao loptu visoko preko prečke.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

4. minut – Razvija se igra

Nije bilo ozbiljnijih šansi, Dmitrović je jednom boksovao ispred Ronalda, pravovremeno je reagovao. Nakon toga, probali su Orlovi da uzvrate, brzo su reagovali i evropski prvaci.

U toku je i meč Irska – Luksemburg, dobar utisak ostavili su Rusi i Crnogorci.

Srbija – Portugalija 2:2

(Mitrović, 46, Kostić 60 – Žota 11, 36)

Stadion: Rajko Mitić Gledalaca:Sudija: Deni Makelie (Holandija)

Srbija: Dmitrović, Milenković, Mitrović, Pavlović, Lazović (od 46. Maksimović), Milinković Savić, Gudelj, Kostić (od 72. Ristić), Tadić (od 82. Đuričić), Vlahović (od 46. Vlahović), Mitrović (od 86. Jović)

Portugalija: Lopez, Sedrik, Fonte, Dias, Kanselo (od 72. Mendeš), Danilo, S. Oliveira (od 72. Sančes), Fernandeš, Silva, Ronaldo, Žota (od 85. Feliks)

20.36 – Spajić i Dmitrović „ispitali“ teren

20.19 – Vlahović se opušta uz muziku

Nadajmo se samo da će Portugalci biti u ritmu fada…

20.05 – Veliki jubilej za Santoša

Ovo je čak hiljaditi meč za Fernanda Santoša u karijeri.

20.00 – Portugalci spremni za meč

19.50 – FSS obelodanio i kako će izgledati klupa

19.25 – Sećate li se skandala „iz arhive“?

Ivica Dragutinović i Skolari su bili akteri, 2007. godine, kada je čak Nemanja Vidić morao da razdvaja. Nadajmo se da danas neće biti potrebe da gledamo ovakve scene.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare