Foto: Starsport

Nova sezona u fudbalskoj Superligi Srbije počinje danas kada je i na programu derbi kola između Crvene zvezde i Vojvodine.

PROČITAJTE JOŠ

Branilac trofeja će dočekati Vojvodinu na svom stadionu od 21.00, dok će novu sezonu od 17.55 otvoriti Čukarički i Voždovac na Banovom brdu.

Sutra su na programu dve utakmice, prvo će TSC od 18.55 ugostiti Novi Pazar, a potom će Partizan gostovati Proleteru u meču čiji je početak zakazan za 21.00.

U nedelju će se sastati Spartak i Radnički Niš (18.55), odnosno Mladost i Radnički 1923 (21.00), dok u ponedeljak igraju Radnik – Metalac (18.55) i Napredak – Kolubara (21.00).

Najveća promena u novoj sezoni domaćeg šampionata biće primena VAR tehnologije na mečevima, što bi trebalo da utiče na poboljšanje suđenja i svođenje sudijskih grešaka na minimum.

Na kraju prošle sezone ligu je napustilo šest klubova, pa će se u sezoni 2021/22. ponovo takmičiti 16 klubova. Ponovo će se igrati i mečevi doigravanja, bez podele bodova na kraju preliminarne faze.

U elitni rang ušli su kragujevački Radnički 1923 i lazarevačka Kolubara, dva najbolje plasirana kluba u minuloj sezoni Prve lige Srbije.

Promena je i povećanje broja stranaca koji mogu biti u protokolu na superligaškim mečevima. Broj igrača koji istovremeno mogu biti na terenu ostao je isti, četiri, ali je značajna novina njihov neograničen broj na klupi za rezervne igrače.

Takođe, promenjeno je i pravilo u vezi sa brojem „bonus“ igrača. Klubovi su dužni da meč počnu sa barem jednim domaćim igračem uzrasta do 21 godine, a njega tokom meča mogu zameniti isključivo domaćim igračem istog uzrasta.

Na kraju, nova sezona donosi i povratak publike na stadione širom Srbije. U ovom trenutku prisustvo gledalaca je ograničeno na 50 procenata kapaciteta svake tribine, podsećaju iz takmičenja.

Inače, liga je proširena na 16 klubova u poslednjem trenutku, i to posle izjave Aleksandra Vučića o broju ekipa, jer je postojala ideja da se Superliga od 2023. igra sa 12 klubova zbog razvodnjenog kvaliteta.

Plan je podrazumevao da se liga skrati na 14 klubova dogodine, a onda za još dva one tamo. Ovakvu ideju su podržali i Crvena zvezda i Partizan, ali se nije svidela predsedniku države.

„Sad me brine ovo što su Zvezda i Partizan predložili Fudbalskom savezu Srbije, da se liga skrati na 12 klubova. Pa šta to znači, da ukinemo fudbal u Vranju, Zaječaru, Leskovcu, Loznici… Zašto gradimo stadione? Da igraju pet klubova iz Beograda, tri iz Novog Sada i da ukinemo sve? Ali, oni znaju bolje nego mi, šta ćete“, rekao je Vučić i odluka je ipak ostala na 16 klubova.

SUPERLIGA, 1. KOLO

Petak

Čukarički – Voždovac 17.55

C. zvezda – Vojvodina 20.00

Subota

TSC – Novi Pazar 18.55

Proleter – Partizan 21.00

Nedelja

Spartak – Radnički Niš 18.55

Mladost – Radnički 1923 21.00

Ponedeljak

Radnik – Metalac 18.55

Napredak – Kolubara 21

BONUS VIDEO – VAR tehnologija startovala u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar