Foto: Starsport

Srbi "žare i pale" svetskim fudbalom

Fudbaleri Srbije imali su zapažene uloge u svojim klubovima protekle nedelje, a najzapaženiji su bili Dušan Tadić, Veljko Birmančević i Đorđe Jovanović, koji su upisali pogotke za svoje timove.

PROČITAJTE JOŠ:

Dušan Tadić postigao je vodeći gol za Ajaks u duelu protiv Kambura. „Kopljanici“ su odneli veoma važnu pobedu u tom meču sa 3:2, čime su ustali prvi na tabeli u holandskom prvenstvu sa dva boda više od drugoplasiranog PSV-a.

Seriju golova za Malme nastavio je srpski vezista Veljko Birmančević, koji je bio strelac u pobedi nad Varnamom od 2:0.

Veljku je to bila treća uzastopna utakmica na kojoj je pogađao mrežu rivala, odnosno peti gol na tri utakmice. Malme ima sve tri pobede u ovosezonskom Kupu Švedske.

Još jednu briljantnu paritju proteklog vikenda imao je napadač Makabija iz Tel Aviva Đorđe Jovanović.

On je u pobedi svog tima nad Hapoel Haderom učestvovao sa golom i asistencijom, a tim iz Tel Aviva se primakao na tri boda zaostatka u odnosu na Makabi Haifu.

Jovanoviću je ovo bio već šesti gol u prvenstvu na sedam utakmica tima, koji sa klupe predvodi Mladen Krstajić.

Srpski vezista Nemanja Matić prisustvovao je istoriji, pošto je odigrao 80 minuta za Mančester junajted protiv Totenhema. Na tom meču Kristijano Ronaldo je postigao het-trik, te je zvanično postao njabolji strelac u istoriji fudbala sa 807 pogodaka.

Aleksandar Mitrović nije bio strelac u remiju Fulama protiv Barnslija 1:1, ali su „kotidžersi“ ostali na vrhu tabele, a srpski golgeter je njabolji igrač u Čempionšipu sa 35 pogodaka i sedam asistencija.

Veljko Birmančević, Foto: EPA-EFE/Anders Bjuro/TT SWEDEN OUT

Dušan Vlahović ušao je kao izmena i odigrao 26 minuta za Juventus u trijumfu nad Sampdorijom od 3:1. Mnogo bitniju utakmicu Vlahović će imati u Ligi šampiona u sredu, kada njegov tim od 21 sat igra revanš meč sa Viljarealom (prvi zavšren 1:1).

Slab vikend najubojitijih srpskih napadača kompletirao je Aleksandar Prijović, koji nastupa za Vestern junajted u australijskoj ligi. Njegov tim je postigao četiri gola na dva meča, ali on nije učestvovao ni u jednom.

Zavidnu partiju u francuskoj Ligi 1 imao je golman Predrag Rajković, koji je sa Remsom slavio na gostovanju Anžersu sa 1:0.

Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Rajković je u tom meču imao sedam odbrana, zbog čega je bio najzaslužniji za osvojena tri boda i 12. mesto na tabeli.

Mihailo Ristić odigrao je 90 minuta za Monpelje u remiju protiv Nice 0:0.

Torino je remizirao u derbiu kola sa aktuelnim prvakom Interom 1:1, a u postavi „bikova“ našao se Saša Lukić, koji je bio na terenu 82 minuta, a izašao je pri rezultatu 1:0 za svoj tim. Golman Vanja Milinković-Savić bio je van protkola zbog povrede.

PROČITAJTE JOŠ:

Fjorentina je u duelu protiv Bolonje, koju sa klupe predvodi Siniša Milinković, izvojevala pobed 1:0, golom Lukaša Toreire pred završnicu meča.

Nikola Milenković je odigrao veoma dobar meč na poziciji štopera, „ukrotio“ je snažnog Marka Arnautovića, dok su Matija Nastasić i Aleksa Terzić bili na klupi.

Terzić je ušao u 77. minutu na poziciju levog beka, ali nije imao značajan doprinos.

Verona je sa 2:1 poražena od Napolija, a tim za koji igraju Darko Lazović i Ivan Ilić imao je dva igrača manje na kraju meča zbog dva crvena kartona.

Ilić je odigrao 90 minuta i dobio je žuti karton, dok je Lazović odsustvovao zbog povrede.

Šansu da zaigra u italijanskoj Seriji A još uvek nije dobio mladi Marko Lazetić, ali je njegov Milan nakon pobede nad Empolijem 1:0 ostao prvi na tabeli sa najvećim izgledima za „Skudeto“.

Kostićev Frankfurt je pobedio Bohum sa 2:1, ali srpski reprezentativac nije učestvovao ni kod jednog gola.

Zapravo u golu Frankfurta je učestvavo Srbin, pošto je Erhan Mašović bio strelac autogola u 46. minutu utakmice. Drugi Srbin iz Bohuma, Miloš Pantović, ušao je kao rezerva u 60. minutu.

Frankfurt će do kraja sezone pokušati da stigne do pozicije koja vodi u evropska takmičenja (trenutno su deveti, sedam bodova ispod crte), dok je Bohum na 11. poziciji bez posebnih izgleda da ide niti gore niti dole.

Štoper Miloš Veljković je nastupao za Verder u drugoj nemačkoj ligi, ali je njegov tim izgubio od Hajdenhajma sa 2:1, te je pao na treće mesto, koje vodi u baraž za Bundesligu.

U španskoj La ligi na terenu od Srba bili su Nemanja Gudelj sa Seviljom (90 minuta), Nemanja Maksimović i Stefan Mitrović sa Hetafeom (obojica 90 minuta), kao i Darko Brašanac i Uroš Račić.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Valensija i Hetafe remizirali su 0:0, Brašanac je sa Osasunom izgubio 4:0 od Barselone, dok Gudelj odigrao 1:1 sa Seviljom protiv Rajo Valjekana.

Marko Grujić i Nemanja Radonjić nisu igrali za Porto odnosno Benfiku, dok je Andrija Živković proveo 18 minuta na terenu u duelu PAOK-a i Đianine (1:0).

BONUS VIDEO Tadić otkrio: Jedini sam igrač kom je Ajaks dao ugovor da nastavim kao trener, ovo je fakultet fudbala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar