Slovenija vs Srbija Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Odbrana Srbije veliki izaov za selektora pred Mundijal u Kataru.

Prilično naporan reprezentativni ciklus je završen, a osećanja posle odigrane četiri utakmice Lige nacija nekako su pomešana.

Možda bi više osmeha na licu bilo da je sjajno poluvreme protiv Slovenije u Ljubljani krunisano ubedljivom pobedom Srbije kako je delovalo da će se završiti okršaj, ali je usledilo pomračenje i dva gola za na kraju mlakih 2:2, i otežan put do prvog mesta u grupi B divizije.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je glavni utisak iz ovih mečeva u vezi sa igrom našeg napada, majstorije Tadića, golova Mitrovića i buđenje Jovića, ostala su otvorena neka pitanja kada je ekipa Dragana Stojkovića Piksija u pitanju.

I tiču se odbrane, odnosno trija koji čini poslednji bedem.

Dva gola uz lošu intervenciju naše defanzive otvorila su pitanja o mogućnostima ovog tima, jer nas na Svetskom prvenstvu čekaju odlične napadačke ekipe. Ofanzivnu moć Brazila i te kako znamo, Kamerun voli da igra napadački, dok Švajcarci imaju dovoljno „vatre“ da nam naprave nered ako se ovako nastavi. A neće uvek moći Mitrović, Tadić, Vlahović, Jović i ostali igrači iz napadačke linije da spasavaju „orlove“ što se videlo i protiv Norveške.

Računica je tu jasna – na 18 utakmica od kako je selektor postao Dragan Stojković, mreža je svega pet puta ostala netaknuta, od čega dva puta protiv Katara i jednom protiv Luksemburga, ekipa koje nisu ni blizu fudblaskog vrha.

Dragan Stojković Piksi Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Srbija je sačuvala mrežu i u prijateljskom meču protiv Mađarske, dok jedini takmičarski meč sa ozbiljnijim rivalom u kojem nije primljen pogodak bio onaj iz Stokholma protiv Švedske koji je golom rešio Luka Jović.

Srbija je u primila 18 golova, u proseku jedan po utakmici od dolaska Piksija na klupu, a za sada je sve bitnije utakmice rešavala efikasnim napadom.

Od dolaska na mesto selektora insistira na igri sa tri štopera i dva krilna beka koja pokrivaju celu stranu. Iako je mnogo kombinovao tražeći idealni trio, u poslednje vreme je ustalio tri imena, što nije odmah dalo rezultata, ali bi trebalo da se isplati na duže staze.

U tri od četiri meča u ovom ciklusu Lige nacija, zajedno su startovali Nikola Milenković, Miloš Veljković i Strahnja Pavlović koji su zajedno igrali i protiv Danske u prijateljskom meču.

Deluje da su njih trojica posle doosta eksperimentisanja Piksijev izbor koji želi da uigrava, ali je pitanje da li će imati dovoljno vremena. Pavlović trenutno deluje kao najslabija karika zbog sklonosti da bespotrebno ispada i lošeg pozicioniranja, a na klupskoj sceni u Monaku i Bazelu se nije naigrao ove sezone, dok Veljković još nije bio dovoljno ubedljiv u ulozi centralnog igrača u defanzivnoj trojci.

Šansu je u ovom ciklusu u meču sa Slovenijom u Beogradu dobio i Erhan Mašović koji je odigrao solidan meč, a ponovo se u postavu vratio i Stefan Mitrović. Samo je Milenković ostao nepromenjen.

„Bleki“ je gotovo zacemnentirao status u odbrani Srbije, jer je do sada mahom izostajao samo zbog kartona ili povreda.

Nije ga bilo u okršaju sa Mađarskom u kojem je igrao iskusni Matija Nastasić, ali je malo verovatno da u bilo kojoj kombinaciji njega ne gledamo na terenu. Ipak, najviše startova u Piksijevoj odbrani zabeležio je Strahinja Pavlović koji je propustio samo tri duela, pa je očigledno da mu selektor veruje.

Foto: EPA-EFE/Jonas Ekstromer

Njegova pas igra, spremnost da izađe sa loptom iz poslednje linije i dobar skok očigledno u Piksijevim očima pokrivaju određene nedostatke u njegovoj igri.

Pozicija centralnog štopera možda je i najneizvesnija. Veljković je igrao najviše u poslednje vreme, ali je Stefan Mitrović u startu bio češći izbor selektora. Njegovo iskustvo može da bude presudno, ali daleko od toga da je briljirao u toj ulozi.

Više od jednog starta zabeležili su još samo Matija Nastasić i Uroš Spajić, ali će on zbog povrede gotovo izvesno preskočiti Mundijal.

Selektor je nešto minuta dao i Strahini Erakoviću, ali se čini da bi u ovom trenutku za njega bio uspeh i sam odlazak u Katar.

Početak naredne klupske sezone takođe bi trebalo da donese neke odgovore. Eventualna forma pojedinaca i zdravstveni bilten bi mogli da diktiraju i izbor u odbrani Srbije.

BONUS VIDEO Piksi o Joviću i Realu: Ili ću zvati ja Ančelotija, ili on mene

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar