Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Dragan Stojković Piksi je dolaskom na mesto selektora Srbije doneo novu energiju i igru na gol više, čime se nadoknađuje to što "orlovi" imaju drugu najgoru odbranu od ekipa koje se nalaze na pozicijama za plasman na Mundijal u Kataru 2022. godine.

Fudbaleri Srbije nastavljaju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, u subotu (20.45) igraju u Luksemburgu, a tri dana kasnije dočekuje Azerbejdžan u istom terminu i obe utakmice biće direktno prenošene na TV Nova S.

Recept je jasan, oba trijumfa donose „orlovima“ priliku da u poslednjem kolu u Portugalu odlučuju o svojoj sudbini – prvo mesto u grupi jedino vodi direktno u Katar, a drugo šalje u paklen baraž na daleko teži put do Mundijala 2022.

PROČITAJTE JOŠ

Selektor Stojković je doneo nešto novo, Srbija opet igra dobar fudbal, nadmeće se i to je donelo rezultate, jer je u mečevima na startu kvalifikacija Srbija uspela da nadoknadi propuste, preokrene protiv Irske i izvuče bod protiv Portugala. Kada gledate ovaj tim kako igra, ni jednog trenutka nemate dilemu da će ekipa postići pogodak.

U prilog tome govori i podatak da je Aleksandar Mitrović na deobi prvog mesta najboljih strelaca dosadašnjih kvalifikacija, po sedam golova postigli su on i Holanđanin Memfis Depaj, dok je Dušan Tadić najbolji asistent sa pet dodavanja za pogodak.

Njih dvojica su već dokazane klase, a kroz kvalifikacije su dobro funkcionisala i ostala ofanzivna oružja. Srbija je sedma po broju upućenih udaraca u gol i 14. po broju stvorenih stopostotnih šansi.

Međutim, uprkos efikasnom i ofanzivnom fudbalu, Srbija ima velikih problema na drugom kraju terena. Sa sedam primljenih golova u kvalifikacijama (gol razlika 12:7), naša reprezentacija je jedna od najlošijih koje se nalaze na prve dve pozicije na tabeli u svim grupama.

Slabiji učinak ima samo Jermenija koja je primila devet golova (7:9), dok su Česi primili sedam golova (8:7) kao i naši fudbaleri. To znači da čak 17 timova koji se nalaze na mestima koje nose direktan plasman ili vode u baraž za Svetsko prvenstvo, ima bolju odbranu od Srbije. Ako dodamo i timove koji su lošije rangirani, još devet reprezentacija je primilo manje golova od „orlova“.

FOTO: EPA-EFE/Andrej Cukic
FOTO: EPA-EFE/Andrej Cukic

Odbrana naše reprezentacije je kapitulirala u svih pet utakmica kvalifikacija, a poražavajuća je činjenica da u mečevima sa Luksemburgom i Republikom Irskom u Dablinu rival nije stvorio nijednu stopostotnu šansu prema zvaničnim statistikama, ali je ipak uspeo da zatrese mrežu. Problem igre u odbrani postoji već neko vreme, dolaskom Piksija nije do kraja rešen, ali je novi selektor rešio da iskoristi potencijal na drugoj strani terena.

Više od dve godine ne možemo da pronađemo dobitno rešenje ni kada je izbor igrača u pitanju. Jedina konstanta je igra u formaciji sa tri štopera, ali je izbor igrača prilično varirao.

Nikola Milenković se nametnuo kao jedino sigurno ime, ali ni on nije uvek igrao na nivou svojih najboljih partija upravo zbog čestih rotacija i promena partnera.

Protiv Republike Irske i Portugala u prva dva meča je igrao sa Stefanom Mitrovićem i Strahinjom Pavlovićem, a onda je zbog crvenog kartona propustio meč sa Azerbejdžanom, u kojem je igrao Uroš Spajić. U prijateljskoj utakmici sa Katarom se u tim vratio i Matija Nastasić, koji je dobio šansu i od starta meča protiv Luksemburga.

Strahinja Pavlović protiv Portugala, Foto: EPA-EFE/Andrej Cukic

Kao da to nije bilo dovoljno, zbog problema sa povredama i odsustvima je u poslednjem meču zaigrao i Miloš Veljković, pa česte promene dodatno otežavaju uigravanje poslednje trija.

To nas je skupo koštalo u meču protiv Republike Irske u Dablinu, prvom u kojem napad nije postigao više od jednog gola i pored velikog broja šansi. Odbrana je u takvom meču trebalo da odigra samo solidno da sačuva tri boda, jer je protivnik bio mahom bezopasan. To bi nam dalo šansu da i sa jednim bodom protiv Portugala osvojimo grupu uz bolju gol razliku, ovako samo pobede vode direktno u Katar.

U preostala tri meča, svi će gledati ka Mitroviću, Tadiću, Vlahoviću i ostalima koji treba da donesu golove, ali će odbrana morati da odradi mnogo bolji posao, kako bi uopšte imali šansu za dobar rezultat.

Gledajte Srbiju uz SBB i EON pakete

Utakmice Srbije u kvalifikacijam za Svetsko prvenstvo 2022. godine mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta. (Promo)

GRUPA A

Subota:

Azerbejdžan – Irska 18.00

Luksemburg – Srbija 20.45

Utorak:

Srbija – Azerbejdžan 20.45

Portugal – Luksemburg 20.45

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

BONUS VIDEO Klečanje pred utakmicu Republika Irska – Srbija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar