Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Fudbalska Srbija je poput davljenika pokušala da se uhvati za slamku spasa da je golman Škotske Dejvid Maršal ranije izašao s gol-linije kod penala koji je izveo Aleksandar Mitrović. Kratko je sudija Lahoz pogledao heroja "suknjica" i klimnuo mu glavom da je sve u redu.

Srbija je bila na kolenima, s obzirom na to da ni posle 20 godina neće otići na Evropsko prvenstvo. S druge strane, taj momenat bio je okidač za ludačko slavlje Škota. Zasluženo!

PROČITAJTE JOŠ

Nova.rs kontaktirala je proslavljenog sudiju Miroslava Radomana, koji je do detalja objasnio šta se tačno dogodilo kod Mitrovićevog penala, kao i da Maršal nije prekršio pravilo, odnosno da je sve bilo regularno.

„Golmanov momenat sa kretanja linije prati pomoćni sudija, dok je glavni, u ovom slučaju Lahoz, zadužen za pratnju kretanja izvođača penala i njegov kontakt s loptom. Nemoguće je da jedan sudija prati obe situacije, zato su za to zadužena dva čoveka, a kao treći ‘osigurač’ je u četvrtak uveče na stadionu ‘Rajko Mitić’ bio i VAR. Apsurd je da bilo ko sumnja kada imate tri kontrole, da nešto nije u redu i da je prekršeno pravilo. Ogroman je ulog. Jedna golmanova noga ostala je na liniji u trenutku kada je Mitrović ostvario kontakt sa loptom, tako da je sve regularno. Moje mišljenje je da je ispravna odluka. Gledao sam na televiziji i sve je bilo čisto. Sudije na terenu imaju daleko bolji položaj, a tu je i VAR, tako da nema prostora za bilo kakvo kukanje. Nismo oštećeni“, objašnjava Miroslav.

PROČITAJTE JOŠ: Selektor Hrvata ni reč o Srbiji: Dobro je što su Škoti na EP

Nahvalio je Radoman, koji je u karijeri odsudio preko 180 utakmica, od toga čak 11 večitih derbija, kolegu Matea Lahoza.

„Trenutno je Lahoz broj jedan sudija u toj elitnoj grupi. Ne bi dobio tako kvalitetnu utakmicu da sudi da bilo ko sumnja u njega. Škoti u Sudijskom odboru imaju svoga člana, i uvaženi su, uživaju reputaciju, ali daleko od toga da neko može da pomisli da će im Lahoz zbog toga pomoći, a nama nešto oduzeti. Tu nema govora. Inače, Škotima sam baš ja sudio poslednju utakmicu pred odlazak na veliko takmičenje. Bilo je to 1998. godine u Monaku kada su igrali protiv Estonije. Odigrali su 1:1, a bio im je potreban bod, tako da su uspeli da se plasiraju na Mundijal u Francuskoj“, poručuje Radoman.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Na pitanje kako komentariše izjavu selektora Ljubiše Tumbakovića pred finale baraža da Srbija nije, i da neće vežbati penale, koji su se na kraju ispostavili kobni po nju, sudijski ekspert je odgovorio:

„Štošta je sporno oko te utakmice. Izjava da nećeš vežbati penale, a to te očekuje govori o nekoj neozbiljnosti. Ne znam Tumbakovića kao neozbiljnog, verovatno je verovao u ekipu i očekivao je da će sve rešiti pre penala. Čitav tim je podbacio, od selektora do igrača. Neko ko se onako muči u igri, jasno je da je daleko od Evropskog prenstva. Mi smo praktično bili Škoti, igrali smo njihovu igru. Oni su nam udarili dubok presing, Tadić je bio odsečen, napred nije imao ko da primi loptu“, završio je Miroslav Radoman razgovor za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar