Fudbaleri Srbije su pobedili Luksemburg u meču kvalifikacija za Mundijal u Kataru kao gosti sa 1:0.

PROČITAJTE JOŠ:

Orlovi su dokazali da su bolji tim od Luksemburžana i prestigli su Portugal na tabeli grupe A, jer sada imaju 14 bodova, naspram 13 koliko ima ekipa Kristijana Ronalda.

Luksemburg je posle meča odigranog na njihovom nacionalnom stadionu i drugog poraza od Srbije u ovim kvalifikacijama, ostao na šest bodova.

Gosti su od starta bili bolji u napadu i ne tako sigurni u odbrani. U mnogim situacijama je našem nacionalnom timu falilo malo sreće, oštećena je za penal, a i Luksemburg se sve više opuštao i igrao sve pametnije u ofanzivi kako je vreme prolazilo.

Gledajte Srbiju uz SBB i EON pakete

Srbija – Azerbejdžan prenosiće ekskluzivno TV Nova S u utorak 12. oktobra od 20.45.

Utakmice Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta. (PROMO)

To ipak nije bilo dovoljno jer je u drugom poluvremenu kažnjeno jedno popuštanje u odbrani, koje Dušan Vlahović nije hteo da propusti, što je tokom prvog poluvremena učinio u nekoliko navrata.

Srbija je u ovom periodu u napadu igrala veoma dobro, konkretno, brzo i bez komplikovanja. U odbrani je bilo grešaka, zbog kojih se u više navrata strepelo.

Počelo je opasnom šansom za Dušana Tadića već u četvrtom minutu. Dobio je preciznu i teledirigovanu dugu loptu iz odbrane, došao pred gol Antonija Morisa i traljavo je loptu zahvatio.

Četiri minuta kasnije, Vlahović je vukao loptu u sredini, kontra Srbije je bila veoma opasna, ali je špic Fjorentine hteo da bude nesebičan i uposli Tadića ispred sebe.

Imao je prostora da završi napad, Tadić ga nije razumeo i šansa je propala. Fjorentinin Dušan je i u 19. minutu dopustio da promaši loptu posle cenetaršuta Mitrovića.

Luksemburg je u tom periodu igrao mnogo žustrije u odbrani, u pokušajima da seče napade našeg tima, ali i da sebi ostavi prostora za ofanzivne manevre.

LUXEMBOURG vs SERBIA na Stade de Luxembourg. Luksemburg
Foto: Nebojsa Parausic/FSS

Urodilo je plodom. Odbrana Srbije sa tri igrača i bez Milenkovića napravila je nekoliko grešaka što je otvorilo prostor za šuteve Sebastijana Tila, Bareira i Sinanija.

Na sreću po Predraga Rajkovića, nije bilo potrebe da interveniše, ali se u navali nisu proslavili ni Vlahović u u 38. minutu kad mu je lopta prešla preko noge.

Jednu šansu propustio je i Strahinja Pavlović posle kornera, a tek u finišu, u nadoknadi viđeno je najveće uzbuđenje. Tadić je dobio loptu od Vlahovića na desnoj stativi, probao je da predribla Morisa i pao je.

VIDEO – Srbija oštećena za čist penal, pogledajte kako su sudije to previdele

Delovalo je malo teatralno isprva, ali se na usporenom snimku videlo da je dobio po nogama od golmana Luksemburga. Sudija to nije hteo da dosudi kao penal, iako se na usporenom snimku vidi da je jedanaesterac bio „čist kao suza“, a VAR postoji.

Na poluvreme se otišlo bez golova, a Srbija je imala sedam šuteva ka golu protivnika, samo jedan više od Luksemburga.

Selektor Orlova je odmah na početku drugog dela izvršio promene u odbrani. Ušao je Uroš Spajić, a izašao Strahinja Pavlović, a neprimetnog Filipa Đuričića zamenio je Nemanja Radonjić.

LUXEMBOURG vs SERBIA na Stade de Luxembourg. Luksemburg
Foto: Nebojsa Parausic/FSS

Prvih dvadesetak minuta nastavka proteklo je uglavnom mirno, ako se izuzme greška Olivijea Tila, koji je umalo dao Vlahoviću loptu pred svojim golom u 52. minutu.

Sve više nervoze je bilo u timu Srbije, Luksemburg je igrao strpljivo i njegovi igrači su pametno čuvali loptu čekajući faulove i eventualno neki kontranapad.

I onda baš kada je delovalo da se Luksemburg uljuljkao u dobroj odbrani i neutralisanju svežeg Radonjića, sevnula je lopta Veljkovića iz odbrane, za Vlahovića koji je bio spreman.

Igrao se 68. minut kada je špic Fjorentine dobio loptu, počeo da hita kao munja, izašao je ispred Morisa i lagano ga savladao sa desetak metara za 1:0.

Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Piksi je ubrzo izvršio još dve izmene, pa su Darko Lazović i Saša Lukić zamenili Filipa Kostića i Nemanju Gudelja, a momci u belim dresovima nastavili su da napadaju.

Sergej je posle kornera u 75. minutu glavom pucao iz kornera i Moris mu je odbranio, a srpski tim je propustio šansu za 2:0.

Radonjić je šutirao preko gola u 89. minutu, sudija je produžio meč za još četiri minuta, uprkos izmenama i još jednoj zbunjujućoj penal proveri.

Vlahović je na sličan način dobio loptu u 92. minutu, kao i u situaciji kada je postigao pogodak. Dao je gol još jednom, ali je posle VAR provere utvrđeno da je ovog puta bio u ofsajdu i pogodak je poništen, a ostalo je 1:0 za Srbiju.

Luksemburg – Srbija 0:1 (0:0)

(Vlahović 68)

Stadion: Stadion Luksemburga; Kapacitet: 9.386; Glavni sudija: Vilijam Kolum; Pomoćnici: MekGiki, Konor, Robertson.

Luksemburg: Moris – Jans, Šano, Karlson, Mišel Pinto, Sinani, Bareiro, S. Til, O. Til (od 90+3 Muratović), Borges Sančes, Devil (od 74. Omosamja). Selektor: Luk Holc.

Srbija: Rajković – Pavlović (od 46. Spajić), Nastasić, Veljković, Kostić (od 70. Lazović), Gudelj (od 70. Lukić), Milinković-Savić, Đuričić (od 46. Radonjić), Tadić, Mitrović (od 86. Maksimović), Vlahović. Selektor: Dragan Stojković

Drugo poluvreme:

90+4′ KRAJ! Pobeda Srbije 1:0

Pokušaj Radonjića, pa još jedan, oba iz veoma dobrih situacija, nijedna lopta nije završila u golu. Vlahović jeste još jednom zatresao mrežu Luksemburga, ali je proverom VAR snimka utvrđeno da je bio u ofsajdu.

86′ Dve dobre šanse za Luksemburg

Dva šuta domaćih su izblokirana, Srbija mora da krene napred.

84′ Tik pored gola!

Tadić je centrirao posle slobodnog udarca, lopta je prošla pored desne stative gola Morisa, pošto je niko od srpskih igrača nije zakačio posle šuta igrača Ajaksa.

Standings provided by SofaScore LiveScore

82′ Srbija sada obara tempo

Igrači u belim dresovima kontrolišu igru u napadu, ali je bilo nekoliko neugodnih centaršuteva Luksemburga, pa se odbrana mora podići i održati na visokom nivou do kraja.

74′ Au kako se izvukoše domaćini!

Lopta je išla u šesnaesterac za Mitrovića, sa noge mu je u poslednjem trenutku skinuo Karlson. Srbija je dobila korner, a Moris je zaustavio udarac Sergeja Milinković-Savića glavom. Išla je lopta u mrežu, ali nije bila dovoljno precizna..

Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

70′ Nove promene u timu Srbije…

Lazović i Lukić su ušli umesto Kostića i Gudelja.

68′ GOOOOL! Srbija vodi 1:0

Vlahović je dobio loptu iz odbrane, Veljković ju je poslao fantastično, Dušan se zagradio, istrčao dvadesetak metara, namestio se i sa desetak metara „probušio mrežu“ Luksemburga.

67′ Radonjić izbačen iz ritma

Već nekoliko puta je dobijao loptu Nemanja na desnoj strani, ali ga udvajaju igrači Luksemburga, teraju ga na greške i

62′ Luksemburžani igraju pametno i strpljivo

Igrači Luksemburga čuvaju loptu i čekaju faulove, a pritom vrebaju prostor gde mogu da probiju odbranu Orlova. Naši reprezentativci sve nervozniji, posebno u ofanzivnoj liniji i veznom redu.

Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

57′ Solidna situacija za Vlahovića, pa „mrtvo more“

Olivije Til je umalo izgubio loptu i predao je Vlahoviću pred golom Luksemburga, ali se ispravio. Osim toga, nije bilo ozbiljnijih šansi, iako podrška sa tribina za naš tim ne izostaje.

50′ Hajde, Orlovi, življe to malo!

Mirnije je počelo drugo poluvreme. Bila je situacija kada su sva trojica defanzivaca Srbije bila na polovini rivala u momentu dok je Radonjić napadao po desnom krilu, ali iz toga nije proizišao veći pritisak na loptu i odbranu Luksemburga.

46′ Promene u timu Srbije, počelo drugo poluvreme

Uroš Spajić je ušao umesto Strahinje Pavlovića da pojača odbranu. Filipa Đuričića je na terenu zamenio Nemanja Radonjić.

Prvo poluvreme:

Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

45+2 Srbija oštećena za penal!

Na ponovljenom snimku se vidi da je golman zakačio Tadića nogama i sudije su to previdele, pa se na poluvreme otišlo bez golova, a Orlovi su oštećeni za nedosuđeni kazneni udarac.

45+1′ Tadić pada posle starta Morisa u šesnaestercu

Dobio je loptu vezista Ajaksa na desnoj strani, bio je sam, probao je da dribla golmana Luksemburga i ostao je bez nje, ali je pao na zemlju. Moris je krenuo da proziva Tadića na zemlji, a nastala je kratka gužva. Sudije će se konsultovati.

38′ Vlahoviću lopta prešla preko noge…

Bio je pred golom Luksemburga, dobio je tamo loptu i ona mu je prešla preko noge na oko pet metara ispred Morisa. Bilo bi veoma opasno da je mogao nešto bolje da reaguje. Nastavila se akcija Srbije posle tog promašaja, ali ništa opasnije se iz nje nije izrodilo.

Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

34′ Nije dobro, Luksemburg sve ozbiljnije napada

Dva šuta domaćih za nekoliko minuta, odbrana Srbije sve više greši i to nije obećavajući znak, iako je naš tim do sada imao bolje šanse za pogodak.

30′ Pavloviću falilo sreće

Skočio je najviše Strahinja Pavlović u kaznenom prostoru Luksemburga, udario je loptu glavom, ali je ona otišla pored stative. Delovalo je kao da je prerano skočio, pa nije mogao da iskontroliše udarac.

26′ Vlahović tuče po dijagonali!

Kontra Srbije posle nekoliko minuta inicijative Luksemburga, Tadić je pronašao Vlahovića na desnom ćošku šesnaesterca rivala, odatle je Dušan šutirao, lopta je otišla pored gola.

22′ Pavlović dobio žuti, otpada za meč sa Azerbejdžanom

Izgubio je loptu Gudelj na tridesetak metara od gola Srbije, Pavlović je morao to da ispravlja i to je učinio faulom s leđa za javnu opomenu.

19′ Vlahović je bio blizu!

Kontra po desnoj strani, istrčao je Mitrović na krilu, video je na drugoj stativi Vlahovića i poslao mu oštar centaršut. Dušan je stigao na vreme da zahvati loptu, ali ju je, poput Tadića nešto ranije, promašio i propala je prilika.

15′ Mnogo žustrija igra Luksemburga

Bareiro već ima žuti karton, a sada je napravio još jedan opasan faul. Luksemburžani pokušavaju da razbiju ritam igre i tempo Srbije, koji za sada ne mogu da prate.

8′ Moglo je ovo i bolje!

Srbija je imala napad sa trojicom dok su se branila dvojica igrača Luksemburga, Vlahović je hteo da bude nesebičan, pa je umesto da završi akciju sam u sredini, probao da proigra Tadića napred i nisu se razumeli.

4′ Uh kakva šansa za Tadića!

Dobio je loptu iz odbrane, dugim centaršutem prebačena je cela odbrana domaćih, Tadić je ostao sam ispred golmana Morisa, ali nije dobro zakačio loptu. Promašio ju je, pa je to bila prva velika šansa na meču.

3′ Prete Luksemburžani iz kontre

Filip Kostić nije stigao da se vrati na desnoj strani, ostavljeno je mnogo prostora igračima u crvenim dresovima i sreća je pa Luksemburg to nije kaznio i otišao dalje od centaršuta po zemlji.

1′ Počeo je meč u Luksemburgu!

Srbija igra u jakom presingu od prvog trenutka meča.

BONUS VIDEO: Kostić centrirao, Hintereger izjednačio u Minhenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare