Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Fudbaleri Srbije pobedili su Portugal i plasirali se na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Hrabra igra, preokret, ovo je Srbija koju smo nekako i očekivali, uprkos tome što je Portugal poveo sa 1:0.

Nije tu bilo uznemirenosti, ili bar to igrači nisu pokazali, Filip Kostić i Dušan Tadić su uz Aleksandra Mitrovića rekli da su igrači bili spremni na takav scenario i dokazali su to.

Pokazali su da za njihovu energiju i voljni momenat ni neki Portugalci nisu bauk, iako su „do juče“ bili prvaci Evrope.

Srbija je upisala prvu pobedu posle 11 godina nad nekom od elitnih reprezetnacija Evrope i logično je da sada apetiti rastu posle direktnog plasmana u Katar.

Neko je svoj posao odradio dobro, neko nešto bolje, ali je najsrećniji od svih njih verovatno Nemanja Gudelj, kome je najviše laknulo posle preokreta, jer jedino on možda nije zaslužio prelaznu ocenu.

Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Predrag Rajković – Imao je jedan kiks, upala je u oči ta greška kada nije uhvatio loptu u ruke i kada je Milenković izblokirao šut rivala i sačuvao svoju mrežu. Osim toga je bio veoma dobar. Izašao je pravovremeno ispred Ronalda, nije prepuštao slučaju duboke lopte Portugala i generalno je bio korektan – 6,5.

Nikola Milenković – Dva, tri dobra uklizavanja, uključujući i jedan, dva vazdušna duela u ranoj fazi meča, u odbrani je bio veoma pouzdan na desnoj strani tokom prvih pola sata. Kasnije je Srbija preuzela primat u napadu i onda je imao malo manje posla, ali je po potrebi izlazio napred. Sačivao je mrežu posle greške Rajkovića. Do kraja je ostao jedan od najboljih fudbalera na terenu. Odigrao je ceo meč gotovo perfektno iako je zbog njegovog faula poništen pogodak Pavlovića – 8,5.

Miloš Veljković – Kao i Milenković, odigrao je veoma dobro dok nije zbog povrede morao van igre. Dobro je odbranio centaršut u petom minutu, onda je sjajno uštopovao Sančeza u desetom minutu u situaciji jedan na jedan. Nije dobio lak zadatak, iako je ušao u cipele Matije Nastasića, ali je posao odradio veoma pouzdano – 7,5.

Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Strahinja Pavlović – Uz Milenkovića je odigrao izvanredan meč. Čak je dao gol, poništen zbog faula Milenkovića. Istrčavao je napred, dobio žuti karton kada je trebalo zaustaviti opasnu kontru Portugala. Zaista izvrsno izdanje, koje je pokvario u drugom delu igre. Da li zato što je fizički pao ili se uvukla nesigurnost, ali je Portugal posle njegove greške mogao i do pogotka. Srbija nije kažnjena, a Strahinja je zaslužio pohvale – 8.

Nemanja Gudelj – Najslabiji pojedinac u prvih petnaestak minuta. Njegovom nepažnjom je primljen gol u drugom minutu, kada je Bernardo Silva prikrao i uzeo loptu, pre nego je asistirao Renatu Sančezu. U 14. minutu je Gudelj izgubio loptu pred svojim kaznenim prostorom za opasnu šansu Portugala i sreća pa Ronaldo nije pogodio slobodan udarac. Do kraja poluvremena nije imao kardinalnih grešaka, ali je Piksi morao da ga menja – 5,5.

Saša Lukić – Radilica na terenu. Igrao je kao pravi „box to box“ igrač, što je radio i u Lisabonu. Na sredini je bio tu da kvari napade Portugalaca, ubacivao se i napred po potrebi. Imao je jednu lošu, paničnu intervenciju u drugom poluvremenu. Tada je umalo od svog saigrača zatresao svoju mrežu, ali se Srbija izvukla. Izvukao se i Lukić – 7.

Foto: Printscreen Nova S

Sergej Milinković-Savić – Mnoge duge lopte su pripale baš njemu, umalo je asistirao Dušanu Tadiću u prvom poluvremenu, da nije reagovala odbrana Portugala. Igrao je isprva i efektno, kasnije samo efikasno i malo šta mu se može zameriti na oba kraja terena – 8.

Filip Kostić – Nije imao svoje veče kada je reč o napadu, ali je bilo nekih dobrih poteza. Kanselo ga je dvaput izblokirao već u prvom minutu. Mogao je da asistira Vlahoviću u 59. kada je opet Kanselo skrenuo loptu u korner i skinuo je sa Dušanove noge. Sudija Orsato nije video korner. Taj centaršut nije bio jedini koji mu je zaustavljen, ali je Filip svejedno odigrao dobro i propisno izmorio rivale – 7.

Andrija Živković – Pomalo neočekivano je dobio mesto u startnoj postavi i iskoristio je šansu veoma dobro. Prodirao je po desnoj strani, ulazio u sredinu i dobro učestvovao u kreaciji, mada je mogao još da ide u duele – 7.

Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Dušan Tadić – Kapitenski! Postigao je gol uz malo sreće u 33. minutu, asistirao je u 90. minutu za gol Mitrovića i praktično je odveo Srbiju na Mundijal svojim potezima. Mimo toga nije toliko držao loptu u nogama, nije je „davio“ i igrao je jednostavno, kako i treba. Gotovo savršena partija – 9.

Aleksandar Mitrović – Pobednik! Uzalud bi bilo sve da on nije pogodio mrežu Portugalaca u 90. minutu na asistenciju Tadića. Ušao je kao rezerva u drugom poluvremenu umesto indisponiranog Gudelja. Na najbolji mogući način je iskoristio šansu. Dijaš i Fonte mu nisu dali mnogo prostora, ali se rvao sa njima koliko je mogao i kad mu se ukazala šansa, kaznio ih je. Gol za Mundijal zaslužuje visoku ocenu – 8,5.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Dušan Vlahović – Šteta je što nije pogodio gol u prvom poluvremenu kada je pogodio stativu. Igrao je hrabro, šutirao je preko gola posle odbitka, ali nije samo to bio njegov doprinos. Čuvao je loptu, igrao korektno. Nije bilo golova, ali ne može da se zameri ništa – 7.

Nemanja Radonjić – Ponovo je pravio probleme Portugalcima po desnoj strani, zamenio je Živkovića i prodirao, tražio prostor i ubacivao se. Dobro je odigrao svoju rolu iako nije imao partiju kakvu je prikazao u Beogradu. Veoma zadovoljavajuće, dovoljno da raširi odbranu protivnika – 7,5.

Uroš Spajić – Zamenio je Miloša Veljkovića i ako je bilo bojazni, nije razočarao. Samo je uskočio u ulogu svog kolege iz nacionalnog tima i veoma korektno ga odmenio – 7.

Luka Jović – Nije igrao dovoljno da bi pokazao nešto više, pa je ostao neocenjen.

BONUS VIDEO Ronaldo u suzama, Orlovi na Mundijalu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar