Serija A
Kraj Serije A na pomolu Foto: EPA-EFE/Mourad Balti Touati

Malo je nedostajalo da Serija doživi kraj sezone mnogo pre vremena usled opasnosti od koronavirusa i preporuke da se odlože sve utakmice! Ali, fudbal je, za sada, jači od želje tamošnjeg ministra sporta Vinćenca Spadafore.

Sport u određenoj meri gubi bitku sa koronavirusom koji je u Italiji već uzeo maha sa tragičnim posledicama.

Zato su pojedine utakmice Serije A bile najpre odložene, ali se fudbal ipak igra i nema prekida sezone. Još uvek…

Početak meča 26. kola Kalča, Parma – SPAL, planiran za 12.30, pomeren je bio za pola sata i lopta se zakotrljala sa 75 minuta zakašnjenja. Igrači su se prethodno zagrevali i bili spremni da iz tunela izađu na teren pred praznim tribinama, ali su povučeni u svlačionice.

PROČITAJTE JOŠ

Ministar sporta Italije Vićenco Spadafora pozvao je čak da se odlože sve utakmice i prekine sezona, odnosno da se završi tamošnje prvenstvo zbog opasnosti od koronavirusa. On je bio „na vezi“ sa Damijanom Tomazijem, predsednikom Sindikata italijanskih fudbalera, upravo oko odluke da se „svira“ kraj Serije A, kako bi se sprečilo ugrožavanje zdravlja igrača.

„Mislim da bi predsednik Fudbalskog saveza Italije, Gabrijele Gravina, trebalo da razmisli još jednom i donese odluku pre prvog slučaja zaraze“, rekao je Spadafora. Međutim, njegov predlog nije uvažen.

Italijanska vlada je zbog brzog širenja epidemije izdala ukaz kojim se uvodi karantin do 3. aprila za oko 16 miliona ljudi koji žive na severu zemlje, a pored toga uvode se druge preventivne mere za celu zemlju kao što su zatvaranja bioskopa, pozorišta, teretana, škola plesa, skijališta, bazena i drugih mesta.

Italija sa više od 5.880 slučajeva i 233 umrlih je zajedno sa Iranom i Južnom Korejom jedna od najteže pogođenih zemalja pored Kine.