Sergio Ramos, Serhio Ramos
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Saga o novom ugovoru Serhija Ramosa u Real Madridu je gotova, a kapiten će od naredne sezone igrati u nekom drugom dresu.

PROČITAJTE JOŠ

Posle više meseci pregovora, brojnih spekulacija i razmimoilaženja oko stavova igrača i kluba konačno je stavljena tačka i Serhio Ramos više neće igrati za Real.

Španski defanzivac je prilikom zvaničnog oproštaja od kraljevskog kluba u jednom trenutku zaplakao pokazujući koliko mu je teško.

Sa druge strane, ovo je bilo još jedno u nizu poglavja Reala u kojem legende kluba puštaju niz vodu bez trunke emocija.

Ramos iz Reala odlazi sa osvojena 22 trofeja i samo je Hento osvojio više kao deo slavne generacije Reala koja je harala šestdesetih. Ako se na to doda da je najtrofejniji kapiten Reala u istoriji i jedini koji je sa trakom na ruci osvojio tri Lige šampiona, jasno je o kakvoj se fudbalskoj legendi radi.

Ipak, to je sve malo značilo Florentinu Perezu i upravi koja nije htela da pristane na njegove uslove, a kada je Ramos bio spreman da pristane na ponudu Reala u klubu su radije odlučili da demonstriraju silu nego da naprave dogovor sa kapitenom.

Međutim, to je već postao prepoznatljiv manir najtrofejnijeg kluba na svetu. Kada igrač dođe u određenu fazu karijere i kada njegov vrhunac prođe, prestaju sve emocije i sentimentalnost i već se po uspostvaljenom modelu traži neko mlađi, atraktivniji, bolji.

Nije ni kroz bogatu istoriju Real imao previše igrača koji su celu karijeru proveli samo na „Santjago Bernabeuu“, ali kada je 2010. klub odlučio da se odrekne legendarnog Raula, kapitena i čoveka koji je proveo 16 godina u klubu, za mnoge navijače je to bio šok.

Raul je otišao u Šalke u kojem je proveo naredne dve sezone posle čega je karijeru nastavio u Aziji i Americi. Isti taj Šalke je Raulu priredio oproštajnu utakmicu, koju mu je klub kojem je dao sve priredio tek nakon što su to uradili Nemci.

Ni sledeći kapiten nije prošao mnogo bolje. Iker Kasiljas koji je kao dečak od devet godina davne 1990. počeo da trenira u Real Madridu i u njemu proveo punih 25 godina, prošao je sve selekcije, a na golu reprezentacije stajao je impresivnih 162 puta.

Kao deo seniorske ekipe, proveo je 16 godina u Realu, isto kao i Raul pre nego što je 2013. godine odlučeno da je njegovo vreme prošlo, pa je Kasiljas nastavio karijeru u Portu.

Poput Raula i Kasiljas je postao višak u klubu kojem je doneo toliko toga.

Načinom na koji je Kasiljas tretiran u sezoni pre odlaska jasno mu je stavljeno do znanja da žele da ga se reše. Trener Karlo Ančeloti je na gol gurao Dijega Lopesa, a Kasiljasu davao šanse u kup utakmicama i ponekom meču Lige šampiona.

Navijači su bili ogorčeni zbog toga, ali se situacija nije promeinla i Kasiljas je napustio klub.

Serhio Ramos nije imao takav tretman jer je i u ovim godinama bio gotovo nezamenljiv kada bi bio zdrav, ali su kroz pregovore pokazali da ne žele da mu plate ono što je svih ovih godina zaslužio čak i ako nije u zenitu karijere.

Jer da nije bilo Serhija Ramosa, Real bi imao bar jednu osvojenu Ligu šampiona manje, a jedna bi završila u komšijskom dvorištu u rukama omraženog Atletika. Ramos je golom glavom u čuvenom finalu 2014. godine doneo produžetke u poslednjim trenucima, a Real se dokopao evropskog trona po jubilarni, deseti put.

Da nije bilo te titule, pitanje je da li bi došle i one koje su usledile posle nje.

Ipak, Ramos će umesto u klubu u kojem je ispisao istoriju karijeru završiti na nekom drugom mestu. Za razliku od Reala, postoje velikani koji u Ramosu vide veliko pojačanje i spremni su da mu plate koliko traži.

A Real je nastavio da gradi kult ekipe koja svoje legende tretira kao otirače onog trenutka kada procene da im više nisu od koristi. Možda je iz tih razloga i Kristijano Ronaldo odlučio da na vrhuncu karijere ode u Juventus i da klub napusti pod svojim uslovima, kao pobednik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare