Foto: Tanjug/AP Photo/Elise Amendola

Lejver kup protekao je uz ne baš ubedljiv glamur, što potvrđuje da je takmičenju potrebna promena, posle dominantne pobede evropske ekipe.

PROČITAJTE JOŠ

Više faktora potvrđuje da Lejver kup nije prošao kao turnir za „čistu desetku“, naročito kada se u vidu ima odsustvo Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Povrede i odmori su razlog odsustva najvećih velikana, a nove „nade tenisa“ su odavno u zrelim godinama, s time da ipak nemaju taj kapacitet privlačnosti za publiku.

Prisustvo na Lejver kupu predstavljalo je samo stvar prestiža u Bostonu, naredne godine, London će ugostiti ovaj turnir i nije isključeno da organizatori razmisle o inovacijama.

Nekoliko momenata potvrđuje da je ova godina prošla neslavno, iako je sve prštalo od šampanjca, dobre atmosfere i trikova na terenu.

DOSADNA DOMINACIJA EVROPE

Iako turnir ima revijalni karakter, navijači bi više voleli da ima tenzije u takmičenju i da se rezultatski napravi drama.

Tri meča pre kraja egzibicije, Evropa je došla do nedostižnih 14-1 i time se nastavila dugogodišnja dominacija Starog kontinenta nad ostatkom sveta.

Slična situacija viđena je i prethodnih godina, igrači poput Ože Alijasima, Šapovalova i Opelke nemaju kapacitet da pariraju Zverevu, Beretiniju, Medvedevu…

Foto: Tanjug/AP Photo/Elise Amendola

UČEŠĆE KIRJOSA

Dolazak Nika Kirjosa ruganje je daleko uspešnijim teniserima iz samog vrha.

Jedina uloga Australijanca je cirkuzantska, 96. je igrač sveta, poslužio je samo da malo više pažnje svetske javnosti privuče kada je ovaj turnir u pitanju.

To je i učinio, najavio je potencijalni kraj karijere, potvrdio je i da mu je ovo poslednji Lejver kup.

Sa čisto sportskog aspekta, dug je spisak tenisera koji su zaslužili da se nađu u Bostonu pre njega.

FEDERER NA ŠTAKAMA

Malo koji ljubitelj tenisa uživa u prizoru Rodžera Federera na štakama.

Ipak, Švajcarac je došao u ovom stanju na tribine, kako bi dodatno promovisao Lejver kup.

Imao je veliki broj medijskih aktivnosti, govorio je o problemima mlađih naraštaja, i sam je organizator ovog događaja, pa je ipak prelomio da se pojavi, iako je u lošem stanju.

Bio je to pomalo i očajnički potez, ispostavilo se da čak i on u ovoj poziciji više privlači pažnju navijača nego pojedini akteri na terenu.

„Najbitnije je da je najgore iza mene. Na dobrom sam putu. Potrebno mi je vreme, ne želim da brzam. Ovo je takođe bitno i za moj život posle tenisa. Želim da mogu da uradim sve što želim. Vidim da su svi srećni što sam ovde. Žele mi sve najbolje i čak ni ne vide štake. Gledao sam neverovatan tenis i srećan sam što sam ovde. Put se isplatio“, rekao je Federer.

SISTEM

Već se pričalo i o potencijalnim promenama, uvođenjem ženske konkurencije, predlagao se i žreb tenisera bez kontinentalne selekcije, u kojoj je rezultat već viđen.

Preostaje da se vidi hoće li tome pribeći organizatori turnira, kako bi naredne godine privukli veću pažnju i pružili nešto novo teniskoj publici.

Ovako, turnir je samo primer elitne samodovoljnosti malog broja igrača i pravi dodatni jaz, zbog kog je Novak Đoković i počeo svoju PTPA misiju.

BONUS VIDEO – Novakova imperija od Amerike do Srema

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar