Sebastijan Ale, Luka Jović, FK Ajntraht
Sebastijan Ale, Luka Jović, FK Ajntraht; Foto: EPA-EFE/DAVID HECKER

Fudbalska bajka Sebastijana Alea počela je 2017. godine kada je viđen kao idealni partner u napadu Luke Jovića.

Dobio je priliku života kada je Niko Kovač njega video kao čoveka koji bi sa Jovićem mogao da napravi dar-mar u Bundesligi, a onda su to uradili i u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ

Za sedam miliona je Ajntraht doveo igrača koji je za dve sezone stigao do vrednosti od 50 miliona evra.

U sezoni 2018/2019 je počeo da briljira, pa je u Bundesligi postigao 15 golova uz još devet asistencija, a bolji od njega je bio samo Robert Levandovski. Istovremeno je Luka Jović bio najbolji strelac kluba sa 27 golova, pa je to bio pravi napad iz snova za Nemce.

Odveli su te sezone Ajntraht do polufinala Lige Evrope, što je do prošle godine, kada su osvojili ovo takmičenje, bio najveći evropski uspeh. Bio je saigrač Mijatu Gaćinoviću i Filipu Kostiću koji su mu namestili ogroman broj golova u Nemačkoj.

Zatim je krenuo put Vest Hema, koji ga je platio čak 50 miliona evra, što je apsolutni rekord kluba. Nakon godinu i po dana je sakupio samo 14 golova, ali je postigao jedan spektakularni kada je zbog „makazica“ dobio nagradu za gol meseca u Premijer ligi.

Meč Ajaksa i Bešiktaša, Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Onda je usledila jedna od odluka koja je odlika Erika ten Haga. Sarađivao je sa njim u Utrehtu i doveo ga je u Ajaks. Vest Hem ga je platio 50, a prodao ga je sa 22,5 miliona evra. Za Engleze je to bio ogroman gubitak, ali je i pored toga postao najskuplji transfer u istoriji Ajaksa.

Odigrao je debitansku sezonu u Ligi šampiona, a u prvom kolu je već postigao četiri pogotka za trijumf od 5:1 protiv Sportinga i tako postao prvi igrač koji je postigao toliko golova na debiju u još od Marka van Bastena 1992. godine.

Postigao je gol i protiv Bešiktaša i tako postao prvi u istoriji koji je dao pet golova u dva kola. Pošto je postigao još dva pogotka, postao je prvi u istoriji koji je postigao devet golova na pet mečeva.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Postao je i prvi od Kristijana Ronalda koji je postigao golove na svih šest mečeva grupne faze Lige šampiona. Postao je i čovek koji je najbrže stigao do 10 golova u takmičenju. Postigao je gol i u prvom meču nokaut faze protiv Benfike i tako postao prvi u istoriji koji je bio strelac na sedam uzastopnih mečeva.

Vodio je Ajaks do nove titule sa 21 golova, a većinu tih golova koji su mu doneli titulu najboljeg strelca Holandije mu je namestio upravo kapiten kluba Dušan Tadić. Srpski plejmejker se odlično razumeo sa napadačem, a postali su i odlični prijatelji i za to vreme. Tadić je zbog toga u utorak ujutru objavio emotivnu poruku.

„Brate, razoren sam vestima koje čujem o tvom zdravlju. Uvek si bio pozitivan i tako jak, siguran sam da će biti dobro. Nikada ne odustaj! Želim ti sve najbolje i mislim na tebe u ovim izazovnim vremenima“, napisao je Tadić na Instagramu.

Zbog svega ovog je Ale viđen kao idealni naslednik Erlinga Brauta Holana u Borusiji, a plaćen je 35 miliona evra. Samo 12 dana kasnije mu je ustanovljen rak testisa i tako je počela njegova najvažnija životna borba, a Borusija je najavila svu pomoć koju može da mu pruži.

portski direktor Borusije Sebastijan Kel obećao je da će klub uraditi sve što može.

„Ovo je šokiralo sve u klubu, kako Sebastijana tako i nas. Cela Dortmundova porodica mu želi da se oporavi što pre i jedva čekamo da ga zagrlimo. Uradićemo sve što je u našoj moći da se postaramo da dobije najbolji mogući tretman“, poručio je Kel.

BONUS VIDEO Gol Tadića za vođstvo Ajaksa protiv Sparte

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram