Sandor Puhl
Foto: EPA PHOTO ANSA/CARLO FERRARO

Šandor Pul, jedan od najboljih sudija u istoriji svetskog fudbala, preminuo je u svojoj 66. godini.

Pul je postao poznat širom sveta zahvaljujući 1994. godini, kada je sudio finale Svetskog prvenstva u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je Brazil savladao Italiju nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

PROČITAJTE JOŠ...

Pored toga, mađarski arbitar je bio zadužen za deljenje pravde na finalu Kupa UEFA 1993. godine, kada je Juventus ukupnim rezultatom 6:1 savladao Borusiju iz Dortmunda, ali i tokom svojevrnog revanša 1997. godine, kada je u Minhenu Borusija sa 3:1 savladala Juventus i došla do trofeja najboljeg tima Evrope.

Šandor Pul je tokom karijere sudio na ukupno 130 međunarodnih utakmica, a ljubitelji fudbala u Srbiji ga pamte kao čoveka koji je bio zadužen za vođenje dva prijateljska meča reprezentacije – protiv Urugvaja 31. marta 1995. godine na stadionu Crvene zvezde, kao i protiv Kine na meču odigranom u Humskoj.

Četiri puta zaredom bio je proglašavan za najboljeg arbitra planete, od 1994. do 1997. godine, a bio je i u centru pažnje zahvaljujući jednom incidentu. Naime, 1997. godine na utakmici Lige šampiona nije isključio Pola Bosvelta iz Fejnorda nakon horor starta Denisa Irvina iz Mančester junajteda, što je izazvalo pravi izliv bes Aleksa Fergusona.

Nakon ovog meča, Pul je bio suspendovan do kraja sezone jer nije isključio Bosvelta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare