Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Derbi možda jeste razočarao navijače Crvene zvezde i Partizana (1:1) zbog želje da njihov tim trijumfuje, oba tima su imala dobre šanse za to, ali je šampionska trka učinjena zanimljivijom, za razliku od prethodnih sezona, u kojima je tim sa Marakane vezao četiri titule

Partizan je ranije do derbija prosipao bodove i meč sa Zvezdom uglavnom je bio prilika za iskupljenje, sada crno-beli diktiraju tempo trke i imaju 22 boda, dva više od najvećeg rivala. Propustili su crno-beli da odu na +5, Zvezda da preuzme prvo mesto, a čeka ih paklen ritam u kom će jedni drugima vrebati kikseve, uz evropske obaveze.

PROČITAJTE JOŠ

U razmaku od 14 dana, po pet utakmica odigraće večiti rivali, računajući večiti derbi. Do 2. oktobra, biće paklen ritam utakmica pred novu reprezentativnu pauzu, u kojoj će i reprezentacija Srbije napasti mundijalsku kartu za Katar. Već 23. septembra Crvena zvezda čeka Voždovac, tri dana kasnije gostuje Novom Pazaru, a 30. septembra je čeka meč u Bugarskoj protiv Ludogoreca.

Taj meč zahtevaće ozbiljnu potrošnju, jer Zvezda ima priliku da se učvrsti na vrhu tabele u Ligi Evrope i dodatno materijalizuje pobedu nad Bragom – sa druge strane, Midtjiland i Ludogorec imaju po bod, pa bi trijumf dodatno udaljio Bugare od borbe za drugu fazu. Već 2. oktobra, Zvezda dočekuje Metalac i time završava mikrociklus zahtevnih utakmica. U Superligi, Voždovac ulazi u meč sa Zvezdom posle dva vezana poraza, dok je gostovanje Novom Pazaru tradicionalno neugodno, s time da su Pazarci vezali dva trijumfa na svom terenu, protiv Metalca (2:0) i Radničkog iz Niša (2:1).

RASPORED PARTIZANA DO PAUZE

23. 9. Mladost Lučani – Partizan

26. 9. Partizan – Spartak

30. 9. Partizan – Flora

2. 10. Napredak – Partizan

Partizan, sa druge strane, 23. septembra gostuje Mladosti iz Lučana, koja je zakucana za dno sa samo četiri boda, koje je osvojila u poslednja dva kola. Mladost je remizirala protiv Čukaričkog bez golova i time poslala poruku opreza Aleksandru Stanojeviću, samo tri dana posle ovog meča Partizan čeka Spartak iz Subotice, zatim i Floru u Ligi konferencija 30. septembra. Za kraj, 2. oktobra, Partizan igra protiv Napretka u Kruševcu i to može biti najveća domaća „mina“ crno-belima.

Kruševljani su treći na tabeli sa dva boda manje od Crvene zvezde, vezali su tri pobede, i to protiv Vojvodine, Radnika i TSC-a, na gostovanju sa 2:1. Milan Đumi Đuričić dobro poznaje crno-bele kao nekadašnji saradnik Sava Miloševića i biće Aleksandru Stanojeviću ovo ozbiljan test i prilika da mirnije ode na novu reprezentativnu pauzu.

RASPORED CRVENE ZVEZDE DO PAUZE

23. 9. Crvena zvezda – Voždovac

26. 9. Novi Pazar – Crvena zvezda

30. 9. Ludogorec – Crvena zvezda

2. 10. Crvena zvezda – Metalac

U samom derbiju propustio je priliku da odmakne, ali je ostavio Zvezdu u petoj uzastopnoj godini bez pobede u Humskoj. Poslednji trijumf crveno-beli su na Marakani ostvarili u februaru 2016. godine, sa 2:1 posle preokreta. Ovaj put, remijem je trka podsetila na proleće sezone 2020/2021, kada su oba tima zabeležila veliki niz pobeda u domaćem šampionatu. Zvezda je do titule došla zahvaljujući velikoj razlici napravljenoj u mandatu Sava Miloševića. Nema sumnje da će trka kulminirati neizvesnošću ukoliko ekipe održe ovaj ritam u nastavku sezone i uspeju da održe balans sa evropskim utakmicama koje im slede.

Sledi žestoka trka za titulu, a ostali neka se poređaju kako im je volja, parafraza je čuvene izjave legendarnog Milana Galića, koja u ovom prvestvu dobija novi smisao.

Dejan Staković, trener Crvene zvezde, ekipu je razdrmao svežim, mladim fudbalerima, poput Marka Lazetića ili Petra Stanića, s druge strane Aleksandar Stanojević pored dobre ekipe ima i ogromnu emociju, strast, želju, da konačno s trona skine crveno-bele.

BONUS VIDEO Atmosfera i koreografije sa 165. večitog derbija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar