Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Srpski fudbal u kandžama politike.

Srpski fudbal godinama unazad više liči na „Zonu sumraka“ nego na ozbiljan sport uprkos sporadičnim rezultatima na klupskom i reprezentativnom nivou.

Skandali, nameštanja, sukobi, optužbe, razni debakli na terenu i mnoge druge bizarnosti postale su svakodnevica na domaćoj fudbalskoj sceni.

PROČITAJTE JOŠ

Odavno je poznato da brojni političari vedre i oblače na različitim nivoima počev od najviših instanci ove zemlje.

Lideri Crvene zvezde i Partizana, kao ni brojni drugi funkcioneri ne propuštaju priliku da iskažu pravovernost Vučiću kao alfi i omegi svih dešavanja u Srbiji pa i srpskog sporta.

Uostalom, i sam se u brojnim izlaganjima bavi što fudbalom, što sportom u Srbiji. Setite se samo kako je po sopstvenom prizanju zvao Aleksu Vukanovića tadašnjeg igrača Crvene zvezde jer je verovao da će ovaj da postigne gol protiv Jang Bojsa u čuvenom meču kvalifikacija za Ligu šampiona.

Majstor, nema šta.

Poslednja dešavanja u na domaćoj fudbalskoj sceni su ponovo imala prefiks političkih, sa prstom uperenim u pravcu „državnog vrha“.

Skupština Fudbalskog saveza Beograda na kojoj je izabran novi predsednik imala je uvertiru na političkom planu, a pokazala je i ko ima stvarnu moć u Srbiji.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Dan pred održavanje pomenute skupštine fudbalski klub Crvena zvezda je izneo niz teških optužbi na račun Fudbalskog saveza Beograda.

„FK Crvena zvezda nije bio obavešten u propisanom roku, niti konsultovan kao naš najveći klub u vezi Skupštine Fudbalskog saveza Beograda zakazane za 19.09.2022. godine, što je presedan u dosadašnjoj decenijskoj praksi. Takođe, nakon današnjih konsultacija sa FK Partizan, obavešteni smo da i naš drugi najveći klub izopšten iz čitavog procesa, što smatramo apsolutno neprihvatljivim. Iste informacije imamo takođe i od drugih klubova Superlige Srbije i Prve lige Srbije“, navode iz Zvezde u dopisu FSB-u.

Suština čitave priče krije se u drugom delu saopštenja.

„„Naša saznanja su takođe da je generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (Jovan Šurbatović prim. aut) uključen u čitav proces i to na način da je lažno sa njegove strane predstavljeno skupštinskim delegatima da su sva planirana kadrovska rešenja FSB usaglašena sa političkim vrhom Republike Srbije, što ne odgovara istini. Na taj način je izvršena gruba manipulacija skupštinskih delegata FSB. Imajući u vidu gorenavedeno, predlog FK Crvena zvezda delegatima FSB je da se Skupština FSB odloži na period od 7 dana radi konsultacija svih klubova Superlige i Prve lige Srbije“, pišu iz Zvezde sa potpisom predsednika kluba Svetozara Mijailovića.

Foto: Printscreen Dopis FK Crvena zvezda

Dakle, dva najveća srpska kluba perfidno su sklonjena u kraj da se žale i plaču jer su kadrovska rešenja usaglašena sa državnim vrhom. Poznato je da u Srbiji samo jedan čovek čini državni vrh i ima apsolutnu moć i da bez njega ni čistačica ne može da bude izabrana ukoliko je on zainteresovan za to.

Ovde je problem ipak nešto kompleksniji. Kako primećuju iz Crvene zvezde, pozivanje na državni vrh potpuno je lažno, što znači da je dovoljno da bilo ko, a u ovom slučaju pomenuti Jovan Šurbatović samo pomene državni vrh i svi ostali padaju na kolena i klimaju glavom u znak odobravanja kao u nekom transu.

Uostalom, samo dan kasnije nakon ovih optužbi, novi predsednik je izabran, a u pitanju je Miloš Zdravković prvi čovek Voždovca.

Pored njega, na mesto generalnog sekretara postavljen je Miloš Mirković, takođe iz Voždovca.

Marko Zdravković Foto:FK Voždovac

Dakle, bilo da je državni vrh stvarno stao iza ovih odluka, ili je neko vešto iskoristio poznanstva i kontakte i lažno se pozivao na pomenuti vrh, bilo je dovoljno da Crvena zvezda i Partizan budu izbačeni iz igre.

Ni pokušaj predstavnika Crvene zvezde Gorana Negića da tokom izborne skupštine ukaže na nepravilnosti i odloži sednicu, nije urodio plodom, jer je sve izgleda bilo odlučeno i ranije.

Dok je u taboru crveno-belih bar deklarativno izražen protest protiv takve situacije, u Partizanu su samo ćutali. Da su i oni protiv toga saznalo se samo iz saopštenja Crvene zvezde.

Očigledno imaju preča posla.

Zato nije ni čudo da se na svim mogućim nivoima sportski radnici i klubovi utrkuju da pokažu pravovernost vođi i njegovim vrednostima, jer samo tako mogu da isplivaju u mulju srpskog fudbala.

Mnogi će za uzvrat dobiti nove stadione, mnogi funkcije, a mnogi odrešene ruke da rade šta žele bez obzira na rezultate.

Tada i Zvezda i Partizan postaju beznačajni faktori.

BONUS VIDEO Navijači vređaju Aleksandra Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare