EPA-EFE/Leszek Szymanski

Izvršni direktor Šahtjora iz Donjecka Sergej Palkin rekao je da će klubu biti teško da dobije spor protiv FIFA i kompenzaciju od 42 miliona dolara u vezi sa pravilom o odlascima stranih igrača zbog rata u zemlji.

Ukrajinski klub izgubio je kontrolu nad previše igrača koji su napustili zemlju ove godine, dok su drugi klubovi profitirali od FIFA hitnog transfer pravila tokom rata u Ukrajini.

PROČITAJTE JOŠ

U jednom od dokumenata FIFA iz juna ove godine piše da će strani igrači i treneri koji igraju u Ukrajini imati pravo da suspenduju svoj ugovor do 30. juna 2023. godine, ukoliko ne postignu dogovor sa klubom.

Takve odluke dovele su do gubitka prihoda od transfera igrača i smanjile dobit koju klub procenjuje na oko 42 miliona dolara.

„Nećemo prihvatiti da se naši igrači prodaju uz popuste“, rekao je Palkin agenciji Asošiejted pres, dan pošto je pomogao u predstavljanju slučaja kluba protiv FIFA pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani.

Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski

Svog fudbalera Mihaila Mudrika Šahtjor procenjuje na 100 miliona evra, a za 21-godišnjeg igrača zainteresovan je lider Premijer lige Arsenal.

„Ne želim da evropski klubovi koriste našu situaciju i obezvređuju naše igrače. To je najgori scenario“, rekao je Palkin.

Fudbaleri koji su igrali za Šahtjor kada je 24. februara počeo rat u Ukrajini, dan pre nego što je trebalo da se nastavi prvenstvo posle zimske pauze, sada su u klubovima u Brazilu, Engleskoj, Francuskoj i Italiji.

FIFA je verovala da njena privremena pravila bolje štite klubove nego da jednostavno raskinu sve ugovore, kao što je Sindikat fudbalera (FIFPRO) sugerisao ili da igrači traže da ponište ugovore koji bi mogli da traže od njih da ostanu u Ukrajini.

Palkin je rekao da se Šahtjor bori protiv „najveće, najuticajnije organizacije“ u fudbalu pred CAS, gde je sugerisao da je FIFA mogla da pomogne osnivanjem fonda za reparacije za Ukrajinu.

Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski

„Biće teško dobiti pozitivnu odluku. Ali važno je da se naši stavovi čuju. Iz mog ugla, ovo saslušanje je bilo dobro“, dodao je on.

CAS bi presudu mogao da donese sredinom januara, bez potpunih pismenih razloga koji bi je objasnili. Njihovo objavljivanje moglo bi da potraje nekoliko meseci.

Šahtjor će se takmičenjima u Ligi Evropa vratiti 16. februara u nokaut fazi protiv Rena. Prvu utakmicu igraće kao domaćin u Varšavi, gde je odigrao tri utakmice kao domaćin u grupnoj fazi Lige šampiona.

BONUS VIDEO Navijač skočio sa mosta tokom slavlja u Argentini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar