Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Izvršni direktor Bajerna Karl-Hajnc Rumenige najavio je da će klubovi u Nemačkoj završiti sezonu koja je u prekidu zbog pandemije koronavirusa.

Nekadašnji fudbaler minhenskog kluba i reprezentativac Nemačke, kaže da postoji opšta saglasnost da se započeto završi.

„U Nemačkoj smo svi saglasni, 36 klubova je odlučilo da završimo sezonu, čak iako bi to bilo posle 30. juna iz političkih ili zdravstvenih razloga“, poručio je Rumenige.

On je posle sastanka klubova Bundeslige i Cvajte proteklih dana upozorio „Skaj“, TV kuću koja prenosi mečeve u Bundesligi, da sezona mora da se završi ili bi klubovi, u protivnom, bili dovedeni u tešku finansijsku situaciju.

„Bilo bi lepo kada bismo mogli da igramo u maju. Svi smo solidarni, udruženi, nadamo se da ćemo naći rešenje za postojeću situaciju“, dodao je čelnik Bavaraca.

On je otkrio i kada je prvi put čuo za koronavirus.

„Čuo sam za to prvi put 7. januara i to zahvaljujući našoj kancelariji u Šangaju. Tad smo se vratili na posao posle praznika. Moj kolega, Jerg Vaker, koji je zadužen za nađe međunarodne operacije, zahtevao je da se kancelarija smesta zatvori. Jedna od zaposlenih žena je otišla u Vuhan kako bi posetila porodicu, nedeljama nije mogla da se vrati odatle“, otkriva Rumenige.

Bajern je jedan od četiri nemačka kluba iz Lige šampiona koji je priložio sredstva u fond od 20 miliona evra, za pomoć najugroženijim nemačkim klubovima.

Rumenige kaže da klub posluje zdravo, da nije u takvoj krizi, ali da se efekat prekida sezone oseti i kod njih, jer nema prihoda od ulaznica, prodaje suvenira i dresova i od prenosa.

Jedan je od nezaobilaznih kada se povede bilo koja važna tema u evropskom i svetskom fudbalu. Reč „promena“ je često bila pominjana proteklih godina.

„Bilo je dosta govora o platformi fudbala. Pokušali su sa promenama, ali rasprave nisu prestale. Sad smo u procesu usporavanja. Zadovoljan sam sadašnjom strukturom, za to sam da je sačuvamo. Marketinški mehanizmi će se prilagoditi u smislu zahteva i snabdevanja. Mislim da će oni koji su odgovorni za evropski klupski fudbal posle ovoga biti oprezniji“.

Kaže da nije pristalica osnivanja takozvane evropske Superlige.

„Nikad nisam bio pristalica Superlige. U Nemačkoj razumemo želju navijača da je ne bude. Oni hoće Bundesligu i Ligu šampiona, kao šlag na torti. Navijači odbijaju nešto što je veštački, kao što bi bila Superliga, kojoj je jedini cilj generisanje veće količine novca. To je ideja koju što pre treba pokopati. Mi imamo obavezu da slušamo želje navijača u svim našim proračunima. Oni su osnova svega i zadovoljni su sadašnjim modelom“, zaključio je čelnik prvaka Nemačke.

On je dodao da probleme treba rešavati jedan po jedan i da mnogo toga zavisi od FIFA i UEFA. Pitanje je kako će se rešiti ugovori igrača koji ističu 30. juna ako se sezona nastavi posle tog datuma.

„Tržište mora da se prilagodi. Imamo trojicu igrača kojima 30. juna ističu ugovori, Ivana Perišića, Felipea Kutinja i Odriozolu. Ako se bude igralo posle tog datuma, na FIFA je da nađe rešenje kako da igrači završe sezone u svojim klubovima, jer sve u suprotnom bi poremetilo pravila takmičenja“.

Bajern je bio jedan od prvih klubova u kojem su igrači pristali na umanjenje zarade. Kaže i da je dobro što vodeći klubovi pomažu zajednici u ovoj teškoj situaciji.

„Ne znam kako je bilo u Barseloni. Mi smo razgovarali da igračima i za dan se dogovorili oko smanjenja od 20 odsto, u znak solidarnosti prema ostalim zaposlenima u klubu. Važno je da je svako od nas svestan odgovornosti. Čini mi se da je dobro što klubovi koje smatraju ultra bogatim služe kao primer drugima. To je društvena obaveza fudbala“, zaključio je Rumenige.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram