Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Fudbalska prvenstva su uveliko ušla u drugu polovinu u svim zemljama, a u onim najjačim ligama se naziru smene šampiona i dolazak novih timova na presto.

Ako gledamo Lige petice, jedino je izvesno da će u Francuskoj PSŽ odbraniti tron, jer prvi pratilac Brest zaostaje 13 bodova, a Nica 14 bodova. Na stranu bodovna razlika koja je ogromna, ovde je već godinama ogromna razlika u kvalitetu i tek incidenti poput Lila mogu da „otmu“ prebogatom PSŽ-u titulu.

Kada govorimo o četiri najjače lige, situacija se već ozbiljno menja, a na kraju ove sezone mogli bid da dobijemo i četiri nova šampiona.

PROČITAJTE JOŠ:

Najveće iznenađenje događa se u ovom trenutku u Nemačkoj i ako ne bude drastičnih promena, Bajern bi posle 12 godina vladavine konačno mogao da ostane bez titule.

Iako je to mogla da uradi Borusija Dortmund još prošle sezone kada je sve prosula u poslednjem kolu, ove godine deluje da takvih propusta neće biti.

Bajer Leverkuzen predvođen Ćabijem Alonsom ruši sve pred sobom, dok se Bavarci u ovom trenutku potpuno raspadaju. Nakon poraza od direktnog rivala prošlog vikenda, Bajern je u nedelju doživeo još jedan šokantan poraz, ovoga puta na gostovanju Bohumu, ekipi koja je bodovno bliža zoni ispadanja nego evropskim kupovima.

Bajern sada zaostaje osam bodova u šampionskoj trci, a iako ima još 12 kola do kraja i glavni rival ima neke izazovne mečeve, deluje da i u Minhenu niko ne veruje u titulu.

Tomas Tuhel, Foto: Tanjug AP Photo/Martin Meissner

„Ovakvi porazi nisu pošteni. Mnogo toga je išlo protiv nas, ali moraju da poštujemo protivnika. Igrali smo drugačije nego u Leverkuzenu i Rimu. U ovom trenutku nije realno da odbranimo titulu. Međutim, prošle sezone smo se nadali do poslednje sekunde i uspelo je“, rekao je Tuhel.

Deluje i da je atmosfera u ekipi loša, a suze Džošue Kimiha to možda i najbolje govore.

Možda i najmanje izvestan u oom trenutku je trka za šampiona Italije, iako pre nekoliko nedelja nije tako delovalo. Napoli je prošle sezone osvojio titulu koju je čekao još od vremena Dijega Maradone, ali je u Napulju situacija ove godine katastrofalna i klub bi lako mogao da ostane i bez plasmana u Ligu Konferencija.

Borbu za pehar su do nedavno vodili Inter i Juventus, ali je ekipa Diušana Vlahovića u poslednja četiri kola osvojila samo dva boda i sada zaostaje devet bodova za Interom koji uz to ima i meč manje.

EPA-EFE/CIRO FUSCO

Malo je verovatno da će i u Španiji biti odbrane titule. Barslona koja je prošle sezone mnoge iznenadila sada je treći tim na tabeli i zaostaje osam bodova za najvećim rivalom Realom iz Madrda. Iako bodovna razlika na 13 kola do kraja nije nenadoknadiva, pogotovo jer će do kraja da se igra još jedan „El klasiko“, igre Katalonaca ne ulivaju poverenje.

Najuzbudljivije će biti u Premijer ligi.

Mančester siti je kiksom na svom terenu protiv Čelsija u kojem je odigrao 1:1‚ pol poziciju prepustio Liverpulu. Ekipa Jirgena Klopa igra u sjajnoj formi i ima četiri boda više uz utakmicu više i zbog toga je za nijansu u boljoj poziciji. Mnogo odgovora će dati i međusobni duel na „Enflidu“ 10. marta kada bi Liverpul mogao da napravi veliku prednost, ali ne treba zaboraviti Arsenal koji je trenutno na drugoj poziciji sa dva boda manje i čeka kikseve rivala da zasedne na čelo.

Ipak, napredni matematički sistemi i dalje favorizuju ekipu Pepa Gvardiole kojoj se daje 51,15 odsto verovatnoće da bude šampion, dok za Liverpul iznosi 34,75, a Arsenal 14,06.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar