Radovan Ćurčić
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Nakon Milovana Milovića, još jedan Ivanjičanin i legendarni fudbaler Javora imaće bitnu ulogu u funkcionisanju kluba naredne sezone. Naime, Radovan Ćurčić vodiće u narednom periodu sportski sektor kluba. Na taj način, ispunjena je velika želja čelnih ljudi Javora, koji su na ovoj poziciji želeli upravo nekadašnjeg centarfora, a kasnije i trenera kluba.

Javor i ovim potezom nastavlja da stvara temelj za razvoj kluba u budućnosti, u kojoj sebe vidi kao redovnog učesnika elitnog ranga srpskog fudbala i reprezenta zdrave fudbalske priče, kao i predstavnika male sredine koja se u značajnoj meri identifikuje sa svojim klubom.

PROČITAJTE JOŠ

Dolaskom Radovana Ćurčića i Milovana Milovića na odgovorne funkcije u klubu ispunjena je i želja brojnih Ivanjičana, koji su tokom gotovo dve decenije sa jednim ili drugim (u jednom periodu i obojicom) u timu bili svedoci ispisivanja istorije Javor Matisa.

Istorija Javora počela je drastično da se menja upravo sa generacijom koju je Radovan Ćurčić predvodio kao centarfor, dugo i sa kapitenskom trakom na ruci. Prilikom istorijskog plasmana u najviši rang jugoslovenskog fudbala, 2002. godine, Ćurčić je sa brojem 9 na dresu Javora bio najbolji strelac drugoligaškog takmičenja sa 24 pogotka, da bi nakon debitantske sezone u društvu najboljih okačio kopačke o klin i počeo da se bavi trenerskim poslom – upravo u svom klubu. Od 2003. do 2010. godine, sa izuzetkom sezone 2006/07, koju je proveo u Borcu iz Čačka, predvodio je ekipu Javora, sa kojom je ostvario brojne uspehe i stao u red najuspešnijih trenera tokom stogodišnje istorije ivanjičkog kluba.

U svojoj prvoj sezoni na klupi zauzeo je u drugoligaškom karavanu četvrtu poziciju, da bi već naredne sezone uveo klub u viši rang. U Super ligi, klub je zauzeo 12. mesto. Nakon povratka iz Čačka, predvodio je Javor u rezultatski najlošijoj sezoni u prethodnih 10-ak godina. Ipak, ta sezona predstavljala je tranzitni period, u kojem su afirmisani fudbaleri koji će samo godinu dana kasnije ući u istoriju Javora – u 34 utakmica Ivanjičani nisu zabeležili poraz i sa 18 trijumfa i 16 remija dominantno su se plasirali u Super ligu, uz samo 12 primljenih golova.

Da taj rezultat nije bio slučajan, a proces formiranja tima kratkoročan, pokazala je već naredna sezona, 2008/09, u kojoj je Ćurčićeva ekipa ostvarila najveći rezultat u istoriji kluba i u Super ligi Srbije zauzela 4. poziciju. Skoro svi fudbaleri afirmisani u toj generaciji ostvarili su transfere, ili u inostranstvo ili u najveće klubove u zemlji – Crvenu zvezdu, Partizan, Vojvodinu, OFK Beograd… I naredne sezone ekipa je ostvarila izuzetan rezultat i zauzela sedmo mesto, Javor je stekao reputaciju tvrdog oraha i nepoželjnog domaćina za sve klubove, a Ivanjica vrućeg terena, sa kojeg se bodovi teško odnose.

Nakon brojnih uspeha u matičnom klubu, Radovan Ćurčić je napravio korak dalje u karijeri i počeo sa radom u reprezentaciji Srbije, prvo kao pomoćnik selektora, a kasnije i kao privremeni selektor državnog tima, od 2010. do 2012. godine. U sezoni 2013/2014 preuzeo je mladu selekciju Srbije i zabeležio istorijski uspeh – plasman na Evropsko prvenstvo, eliminacijom dotadašnjeg šampiona, Španije, u baražu. Kruna karijere desila mu se 25. novembra 2014. godine, kada je nasledio Dika Advokata na klupi Srbije i kao selektor predvodio reprezentaciju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine. Iako je bilo planirano da vodi ekipu i u kvalifikacijama za Mundijal 2018, sporazumno je raskinuo ugovor sa Savezom.

Lazović
Dragomir Lazović i Radovan Ćurčić; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ukupno je 16 puta sedeo na klupi reprezentacije Srbije, uz procenat pobeda od 43,75%.

Nakon toga, radio je kao trener na Tajlandu i kao pomoćnik Savu Miloševiću u Partizanu. Uprava kluba veruje da Ćurčić na čelo sportskog sektora donosi neophodno znanje, iskustvo, autoritet, ali i osećaj pripadnosti klubu i iracionalne emocionalne povezanosti sa navijačima i ljubiteljima fudbala u Ivanjici, te da će da sinteza svega toga biti sportski uspesi u narednom periodu. Za početak – povratak u Linglong Super ligu Srbije, u kojoj je klubu takve reputacije i tradicije nedvosmisleno i mesto.

Zadovoljan ovakvim raspletom događaja je i predsednik Dragomir Lazović, koji je na čelu Javora gotovo četvrt veka.

„Dolaskom Radovana Ćurčića ostvarili smo veoma važan cilj. Želimo da i ovaj potez bude samo jedan korak ka ostvarenju dugoročnih planova, u kojima su prevashodno sportski uspesi i rezultati Javor Matisa“, rekao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar