Foto: EPA-EFE/Miguel A. Lopes

Navijači Bajerna dugo će pamtiti dve fudbalske nedelje na lisabonskoj štrafti. U romantičarskom zanosu, sa ogromnim samopouzdanjem i verom u sebe, bavarski car se još jednom uspeo na krov Evrope.

Bavarce u oktobru očekuje još jedan Oktobarfest, kakav takav, i u ovim pandemičnim uslovima, ali zato niko ne bi trebalo da im zameri ako sebi, posle pobede nad PSŽ, daju još malo oduška. U nekom njihovom, fudbalskom, „Avgustfestu“.

I budući fudbalski almanasi, moraće da sadrže jednu od najmagičnijih stranica u istoriji bilo kog kluba, jer su brojke Bajerna u ovoj 2020. godini nestvarne – u 26 utakmica od početka godine, imaju 25 pobeda i jedan remi?!

PROČITAJTE JOŠ: Flik: Timska pobeda, Levandovski jurio za loptom 90 minuta

I tako nešto je, vidimo sad, u fudbalu moguće. Ako imate vere u sebe, ako ste dovoljno svesni toga da vam niko ne može ništa. I ako imate kvalitet, disciplinu, radne navike, savršeno organizovan sistem, kao što ga Bajern ima.

U tom sistemu, trener je jako važna karika, možda i najvažnija. On je osnovni zamajac. Ako on vrti svoj zupčanik na drugu stranu, ništa neće funkcionisati. Ali Hansi Flik, Bajernov profesor, jako dobro zna da u Bajernu nikad nije poučno „ići protiv vetra“.

Posle svega, koji će to trener moći da se pohvali da mu je tim dobio svih 11 mečeva u Ligi šampiona?

Foto: EPA-EFE/FC BAYERN

PROFESOR IZ HAJDELBERGA

On je prvo, Bajernov čovek. Drugačije tamo i ne može, to je osnovna lozinka da budete uopšte u tom probranom fudbalskom društvu. Lozinka je – „volim Bajern, svim srcem“. Ili „Bajern iznad svega“.

Hansi Flik je čudesna priča fudbalske sudbine i primer kako neko i u 55. godini, može da dosanja dečačke snove.

Neće Flik, što se može prevesti kao „zvrčka“, biti samo obična zvrčka u glavama svih u Pari Sen Žermernu, jer im je dobru „zvrčku“ napravio u nedeljnoj lisabonskoj večeri. Njemu se posle ovog što je napravio sa Bajernom slobodno može dodeliti zvanje „profesora fudbala“.

Zašto profesora? Zato što grad iz kog potiče, poznat je kao jedan od najvećih univerzitetskih centara ne samo Nemačke, već i cele Evrope.

PROČITAJTE JOŠ: Bajern izjednačio rekord, Barsina tripleta nije usamljena

Hajdelberg – grad čuvenog filozofa Hegela, gde su mnogobrojne naučne institucije, instituti za biološka istraživanja, astronomiju, nuklearnu fiziku, pravni fakultet… Može i Flik, na kog će njegovi sugrađani biti ponosni, sada da otvori svoju fudbalsku katedru.

Što da ne? Kada neko od 4. novembra, sa pozicije pomoćnog trenera, dakle nekog ko nije ni u snu bio planiran da bude šef struke, dođe za cirka deset meseci do triple krune, praktično osvoji sve što je moglo da se osvoji – zaslužuje svoju katedru.

Ono što mnogi ne uspeju za ceo svoj trenerski život, njemu je uspelo za nepunih godinu dana. Maestralno, nema šta.

Tripla kruna, druga u istoriji Bajerna. Pre sedam godina Jup Hajnkes, sada i Hansi Flik.

Statističari su tako izračunali da Hans-Diter Flik, kako mu je puno ime (ono Hansi je od milja, iz fudbalskih dana), u proseku osvaja trofej na svakih 12 mečeva! Ili za 98 dana!

Još malo Flikovih brojki – vodio je Bajern na 36 utakmica, i ima nestvsarne 33 pobede, remi i dva poraza. To je procenat od 91,66 odsto uspešnosti!

I kako sada da ga ne zovete Hansi? Nekako, milozvučnije je, ono Hans zvuči nekako oštrije, ozbiljnije. Kažu da i sam Flik ne voli da ga baš oslovljavaju sa Hans-Diter. Toliko o tome.

Foto: Printscreen/Youtube

HAJNKES I FLIK – ISTORIJA

O igračkim danima Hansija Flika, može se dosta toga reći, jer je u Bajernu igrao punih pet sezona, od 1985. do 1990. Na 104 utakmice postigao je pet golova, ali je posle odlaska u Keln i nižerazrednu Viktoriju Bamental, okačio kopačke o klin – zbog povrede.

Kretnja u drugom smeru – trenerskom, odvela ga je u Hofenhajm, pa kratko u Salcburg, da bi osam godina radio u štabu reprezentacije Nemačke, sa drugarem Jogijem Levom.

Da li znate da je Flik bio Levov pomoćnik na Mundijalu u Brazilu 2014. godine? Onda kada su „panceri“ pregazili Brazil sa 7:1, kada je ceo fudbalski svet bio zadivljen igrom Nemaca?

Prepoznajete li išta od tog fudbalskog „rukopisa“ u ovom Bajernu? O da, i te kako toga ima.

Sadašnji tim Bajerna ima u svojim redovima, u svom fudbalskom DNK, ima dvojicu „Brazilaca“ – čudesnog Manuela Nojera i Tomasa Milera. Odatle, zar ne, sve počinje, a nadograđuje se talentom iz akademije Džošuom Kimihom, Alfonsom Dejvisom, Davidom Alabom, produktom Borusije Leonom Goreckom, neverovatnim Robertom Levandovskim.

Suština je da su oba trenera, koji su Bajernu doneli „triplete“ bili viđeni kao zamene – Hajnkes se vratio u klub onda kada se Karlo Ančeloti uželeo Italije, a Flik kada je jesenas postalo jasno da se sa Nikom Kovačem neće daleko stići.

Bilo je to vreme koje je počelo opasno da se „otima“, kada su i žene nezadovoljnih fudbalera, počele da kače objave po Instagramu kako im muževi nemaju dovoljnu minutažu. Na terenu, naravno.

Flik, kao neko ko zna svaki šraf sistema, bio je idealan da krene u popravku pokvarenog mehanizma – i ono što je najvažnije, znao je kako to da uradi. Lepa reč, kažu, i gvozdena vrata otvara.

Hansi je postao trener koji je svakog, ali baš svakog igrača u timu, uspeo da unapredi, da izvuče maksimum od njega. Zato sada uživa plodove toga rada.

Kažu da u Hajnkes i Flik imaju još jednu zajedničku stvar – ljubav prema psima. Hajnkes ima nemačkog ovčara Konda, a Flik labradora, kog često dovodi i na treninge Bajerna.

„Njegov iskren, empatičan karakter omogućava mu da lako dopre do ljudskog srca, da shvati kako razmišljaju. Sve je impresionirao kakvu homogenu celinu je stvorio na terenu i kakva harmonija vlada van njega“, rekao je nedavno Hajnkes o svom kolegi.

Ili što bi Rumenige rekao – nismo mogli pogoditi bolje, kad smo mu dali trenersku palicu u ruke.

Rumenige, ne verujemo ti. To nikako nije bila lutrija, to je bio dobro osmišljen plan. Bajernu se ne potkradaju takve greške – zato je šesti put na tronu Evrope.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar