Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Vest da je najkvalitetnije fudbalsko takmičenje u Hrvatskoj dobilo ponudu za desetogodišnji otkup televizijskih prava od oko 103 miliona evra odjeknula je regionom i navela nas na pitanje: da li je srpski fudbal zaista deset puta lošiji od hrvatskog?

Činjenica da je švedska kompanija „Endorfin medžin“, osnovana u februaru 2020. godine, ponudila, za naše uslove neverovatnih 103 miliona evra za otkup prava prenosa mečeva u HNL-u za narednu deceniju navela je fudbalsku javnost na razmišljanje i analizu, a glavno pitanje iz superligaške perspektive je šta je glavni faktor da razlika u ceni utakmica srpskog i hrvatskog prvenstva bude desetostruka.

PROČITAJTE JOŠ

Na ovo pitanje za Nova.rs odgovorili su Zoran Stojadinović, fudbalski menadžer odlično upućen u dešavanja u obe lige, kao i Mirko Poledica, predsednik sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“.

„Nemam normalno objašnjenje za veliku razliku u ceni televizijskih prava osim da možda postoji određeni interes jer je Hrvatska u Evropskoj uniji. Inače, kvalitet fudbala je veoma sličan, ekipe takođe, tamo su u vrhu Dinamo i Hajduk, ovde Zvezda i Partizan. Normalno i razumno objašnjenje ne vidim da bi bila tolika razlika“, rekao je Stojadinović i osvrnuo se na infrastrukturu:

„Tereni takođe nisu mnogo drugačiji. Rjeka je napravila novi stadion koji se izdvaja po uslovima, manji od bivše ‘Kantride’. Hajduk igra na stadionu na kojem sam ja igrao još 1985, koji je tad bio moderan, a danas je korektan. Dinamo igra na „Maksimiru“ koji se raspada… U Hrvatskoj zaista nisu ništa bolji uslovi što se infrastrukture tiče“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ipak, osim činjenice da su naše komšije članovi Evropske unije, čuveni fudbalski agent kao važan faktor okarakterisao je i reputaciju.

„Regularnost, tu bih mogao da kažem da postoji razlika. Hrvatsko takmičenje je dosta regularnije. Nas bije glas o nameštanju, saradnji sa kladionisama, utakmicama ‘tri za tri’ i od toga ne možemo da pobegnemo. Ukoliko je to jedini kriterijum onda moramo da prihvatimo aktuelno stanje“, zaključio je Stojadinović i dodao da čak ni po rezultatima na internacionalnoj sceni Hrvatska nije u prednosti:

VESTI IZ FUDBALA

„Ako gledamo poslednje rezultate u Evropi Zvezda je u prednosti nad Dinamom jer se ugovor potpisuje sad, a ne pre 3-4 godine kad su Zagrepčani bili daleko ispred Zvezde i Partizana“.

Svoje gledište izneo je i Mirko Poledica koji je takođe problem detektovao u (ne)regularnosti.

„Srpski fudbal nema vrednost jer ljudi koji ga vode ne razumeju moderan fudbal. Hrvatska nije fudbalski bolja od nas, nema bolje igrače i ni po jednom kriterijumu nije bolja osim što su mnogo pametniji od nas. Imaju struku koja donosi važne odluke koje su od male zemlje napravile vicešampiona sveta“, rekao je nekadašnji defanizvac i potom uporedio razliku u ceni televizijskih prava u Hrvatskoj i Srbiji:

„Hrvatska u Prvoj ligi ima samo deset klubova i prostom računicom dolazimo do toga da će svaki klub dobiti milion evra po sezoni samo od televizijskih prava. Koliko je meni poznato, naši klubovi su dobijali po 60.000 evra, a sa tim novcem ne možete ni da isplatite troškove koje iziskuje održavanje utakmica. Sledeće godine će, pretpostavljam, novac dobijen od TV prava biti još manji jer je Superliga proširena“.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera pokušao je da na slikovit način dočara situaciju na domaćoj pozornici.

„Cenu TV prava određuje tržište. Interesent pre ponude uradi ozbiljno istraživanje i prikupi informacije koje će mu biti od koristi u sklapanju posla. Svaka liga ima vrednost, a vrednost naše je nula jer je niko ne gleda. Superliga je takmičenje koje u 90 odsto slučajeva prate familije i prijatelji. Najtrofejnije klubove gleda nešto više publike, ali da biste imali proizvod koji možete da prodate on mora da bude potpun. U praksi – ukoliko prodajete automobil bez točkova i menjača sigurno ne možete očekivati da će vam neko za takvo vozilo ponuditi ozbiljan novac, a naš fudbal je poput rashodovanog automobila. Da bismo ga prodali za više novca, moramo da ga pripremimo, popravimo“.

Mirko Poledica; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Poledica je poseban akcenat stavio na regularnost takmičenja naglasivši da nijedan investitor ne želi da ulaže u tržište koje se vezuje za manipulacije.

„Najbitnija razlika je što se u Hrvatskoj igra pošteno. Tamo se odluke donose racionalno i interes fudbala im je na prvom mestu. VAR su uveli pre dve godine. Da li je potrebno to komentarisati dalje? Mi ne da nemamo VAR, nego još ne možemo da utvrdimo da li je lopta prešla gol liniju. U 2020. godini u Srbiji je još moguće da bude dosuđen penal na 20 metara od gola, ili da u derbiju ne budemo sigurni da li je gol koji je postignut regularan“, naglasio je Poledica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram