Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Euforija Evropskog prvenstva u fudbalu, koje će se igrati u Nemačkoj od 14. juna do 14. jula 2024. godine, među navijačima u Srbiji počela je nakon što je UEFA objavila dobitnike karata za mečeve "orlova" u grupi C.

Nešto ranije, početkom decembra žrebom u Hamburgu određeno je da će ekipa selektora Dragana Stojkovića Piksija igrati u grupi C zajedno sa Engleskom (16. jun, 21.00), Slovenijom (20. jun, 15.00) i Danskom (25. jun, 21.00).

Iako smo navikli da naša selekcija ima pripremni period tako što će igrati baraž za plasman na međunarodna takmičenja, ovog puta će biti sasvim drugačije.

PROČITAJTE JOŠ

„Orlovi“ su obezbedili direktan plasman u grupu, te su rivale u pripremnom periodu morali da pronalaze sami.

Fudbalski savez Srbije prvo je saopštio da će naša selekcija igrati protiv Rusije (21. mart) i Kipra (25. mart), dok smo poslednja dva rivala saznali zvanično 14. februara.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Tada se oglasio FSS i objavio da će Srbija igrati protiv Austrije 4. juna (20.45), dok će poslednju proveru imati protiv Švedske (8. jun).

„Posebno nam imponuje činjenica da će se na utakmici u Stokholmu od aktivnog igranja oprostiti zvezda evropskog i svetskog fudbala Zlatan Ibrahimović“, navedeno je u saopštenju FSS.

To će biti zaista veliki spektakl i činjenica da će se veličina kao što je Ibrahimović oprostiti od fudbala baš protiv Srbije, može da bude samo veliki plus za naše momke.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ibra je u karijeri odigrao 819 utakmica, postigao je 496 golova uz 204 asistencije u dresu Malmea, Ajaksa, Juventusa, Intera, Barselone, Milana, Pari sen Žermena, Mančester junajteda i Los Anđeles Galaksija.

U karijeri je osvojio 12 titula prvaka (dve sa Ajaksom, tri sa Interom, jednu sa Barselonom, dve sa Milanom i četiri sa Mančester junajtedom), 2013. je postigao najlepši gol sezone zbog čega je nagrađen nagradom „Puškaš“, dok je sa Barselonom osvojio UEFA Superkup i FIFA svetsko prvenstvo za klubove, a 2017. i Ligu Evrope sa Mančesterom.

S obzirom da se Srbija plasirala na Evropsko prvenstvo posle dugo čekanih 24 godina, ovaj pripremni period će biti veoma važan za Piksija.

Selektor Srbije će imati sigurno nekoliko dilema i tražiće rešenje baš protiv Rusije, Kipra, Austrije i Švedske.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ne može se reći da je grupa Srbije na Evru laka, ali tako isto ne može se ni tvrditi da je grupa preteška. Onako, baš po meri Piksija, koji se nikada nije libio pritiska.

O velikanu kao Engleskoj ne treba trošiti mnogo reči i bez prigovora zna se da će to biti najteža utakmica za Srbiju u grupnoj fazi. Već dugo se smatra da Englezi imaju tim koji je sposoban za najveća dela, iako su gotovo svi igrači iz „zlatne generacije“ koja je igrala tokom početka 21. veka sada u penziji.

Slovenija i Danska biće pretpostavlja se mečevi odluke, te je baš najvažnije spremiti ekipu za ova dva meča.

Ono što se postavlja kao najveće pitanje jeste u kakvom ćemo sastavu otići u Nemačku, a svi se nadamo najboljem. Poučeni iskustvom iz Katara sa Mundijala krajem 2022, kada su nam neki od nosećih igrača bili povređeni, sada treba biti još oprezniji.

Možda je sada prednost što se ne igra usred sezone, već na leto, odmah po završetku klupskih obaveza i nacionalnih prvenstava, pa će mnogi igrači moći da doziraju formu i spremni dočekaju Evro, bez da ispadnu iz forme. Međutim, postoji i druga strana medalje – možda sada igrači budu umorniji.


Raspored Srbije do Evropskog prvenstva

Rusija – Srbija (21. mart)

Kipar – Srbija (25. mart)

Austrija – Srbija (4. jun, 20.45)

Švedska – Srbija (8. jun)

BONUS VIDEO Primer kada se pokazalo da je VAR potreban u fudbalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar