Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Legendarni ruski fudbaler, Viktor Ponedeljnik, preminuo je u 83. godini - pamtiće se po pobedničkom golu za SSSR u prvom finalu Evropskog prvenstva 1960.

U meču sa Jugoslavijom, Ponedeljnik je dao gol pri 1:1, sedam minuta pre kraja produžetaka na Parku prinčeva. Tako je SSSR osvojio 1. evropsku titulu ikada, a naša selekcija je ostala bez pehara, koji do današnjeg dana nije osvojila.

PROČITAJTE JOŠ

Ponedeljnik je bio strelac i u pobedi nad Čehoslovačkom u polufinalu sa 3:0, a svi njegovi nekadašnji saigrači iz reprezentacije su preminuli, on je bio poslednji akter ovog velikog finala iz sovjetskog tabora, saopštila je UEFA.

„Finale je počelo u nedelju u 22.00 po moskovskom vremenu. Kada su produžeci otišli iza ponoći, igralo se u ponedeljak. Moje prezime je Ponedeljak, to je bilo ostvarenje snova za pisanje naslova“, umeo je da kaže čuveni fudbaler.

Rođen je 1937. u Rostovu, igrao je još i finale 1964, kada je Španija bila bolja. Karijeru je završio 1966. godine, igrao je za Torpedo, SKA Rostov, CSKA i Spartak iz Moskve.

Kasnije se bavio i sportskim novinarstvom, bio je savetnik predsednika Ruske Federacije, a od 2015. njegova statua sa peharom prvaka Evrope krasi stadion Rostova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar