Foto: EPA-EFE/Tim Keeton

Londonski klub hoće da se umeša u plasman u Evropu.

Najveći rival Fulama u kome nastupa srpski reprezentativac Aleksandar Mitrović, Brentford, jedan je od klubova koji su ove sezone u Premijer ligi napravili najveći bum.

Trenutno se nalaze na 9. mestu tabele sa 38 bodova, samo četiri manje od petoplasiranog Liverpula, uz utakmicu manje.

PROČITAJTE JOŠ

Popularne „pčelice“ prvi put su do najbolje lige Engleske stigli prethodne sezone, kada su u finalu plej-ofa Čempionšipa pobedile Svonsi sa 2:0 golovima Emilijana Markondensa i Ajvana Tonija.

Markondens je tog leta napustio redove Brentforda, ali je Toni ostao i postao najbolji, i ključni igrač ekipe Tomasa Franka.

Mnogo toga je potrebno da se složi da bi jedan mali klub od četvrte lige za samo desetak godina stigao do elite, ali čelnici Brentforda su imali plan, koji su poštovali i tako stigli do velikog uspeha.

Foto: EPA-EFE/Kieran Galvin

Brentford je po mnogo stvari specifičan klub, pošto se njihova transfer politika i skauting igrača razlikuje od drugih timova.

Naime, pre 11 godina Brentford je kupio Metju Benham, navijač koji je zaradio milione kroz kockanje, a zatim i sopstvenu kladioničarsku kompaniju gde je naučio moć brojeva.

U Brentford je došao da dokaže istu stvar, tako što je pretvorio klub u jednu veliku mašinu koja radi samo uz pomoć analitike i statistike.

Zbog toga „pčelice“ kupuju isključivo igrače za malo para, a onda ih nakon nekoliko godina prodaju za visoke cene.

Foto: Tanjug / (AP Photo/Ian Walton)

Tako su napadače Olija Votkinska i Saida Benrahmu kupili za mizernih 3,7 miliona, dok su od njihovih transfera zaradili 53,9 miliona evra.

Od kada su se vratili u Čempionšip 2014. godine, pokušavali su da dođu do Premijer lige, ali su dva puta poraženi u plej-ofu, 2015. u polufinalu od Midlzbroa, dok ih je Mitrović sa Fulamom u finalu srušio 2020. godine.

Ipak, dolazak Ajvana Tonija iz Piterboroa za 5,6 miliona evra promenio je sve. Toni je postigao tada rekordan 31 gol u Čempionšipu i njegov učinak je bio ključan za uspeh.

Londonski klub je u prvoj sezoni uspeo da pobedi velikane poput Čelsija (4:1), Arsenala (2:0), a sezonu su završili na 13. mestu sa 46 bodova.

Foto: Tanjug / AP Photo/Ian Walton

Toni je bio 12. najbolji strelac lige sa isto toliko golova, dok se svojim partijama izdvojio i golman David Raja, koji je bio pozvan za reprezentaciju Španije.

Ipak, koliko su se navijači nadali da će ova sezona biti bolja od prethodne, nisu mogli ni da zamisle da će biti jedan od timova koji će konkurisati za plasman u neko od evropskih takmičenja.

Pri ulazak u 27. kolo Brentford nije poražen na čak 12 vezanih utakmica u Premijer ligi, a taj put nije bio nimalo lak.

Fudbaleri Tomas Franka su u tom nizu savladali velikane poput Mančester sitija u gostima (2:1), Liverpul (3:1), dok su remizirali sa Totenhemom (2:2) i Arsenalom (1:1).

Cela sezona bi bila bajna da se nije pojavio skandal u kome se našao upravo najbolji strelac tima, Ajvan Toni, koji je ove sezone čak 15 puta tresao mreže protivnika.

Ajvan Toni: FotoAP Photo/David Cliff

Toni je optužen da je čak 232 puta u periodu od 25. februara 2017. godine do 23. januara 2021. prekršio pravila oko klađenja.

Engleski napadač je mogao da se nađe i na spisku selektora Gereta Sautgejta za Mundijal u Kataru, ali je u poslednjem trenutku otpao upravo zbog toga.

Ukoliko se uspostavi da su te optužbe bile tačne, Tonija će čekati veoma duga pauza koja će trajati ne nekoliko dana, već nekoliko meseci.

Biće to naravno i veliki udarac za tim danskog trenera, te se iz kluba nadaju da će Toni proći bez veće kazne.

BONUS VIDEO PAOK ubedljiv, Živković podsetio kakav je majstor

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar