Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Dragan Stojković Piksi, samo dva nakon što je zvanično predstavljen kao selektor, objavio je prvi spisak fudbalera Srbije. I ko će sada dočekati da vidimo novu reprezentaciju?

Srbija kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine započinje već 24. marta protiv Republike Irske u Beogradu. Samo tri dana kasnije u prestonicu Srbije još jednom dolazi Portugal, a već 30. marta našu selekciju očekuje 3.164 kilometara dug put za Baku u Azerbejdžanu.

Deluje da teži početak Piksi nije mogao da dobije, ove tri utakmice mogu da oblikuju mišljenje javnosti o fudbalskoj legendi kao selektoru.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, ostalo je pitanje kako će zapravo igrati naša selekcija. Najpre je Piksi objasnio da želi ofanzivan fudbal sa velikim posedom lopte, da „orlovi“ potpuno kontrolišu dešavanja na terenu.

„Vrlo brzo počinju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Uveliko se pripremamo, analiziramo protivnike od kojih su prva dva izuzetno teška i realno, naši glavni rivali za prva dva mesta u grupi. Кao što sam nedavno izjavio, moramo da budemo jedinstveni, da ginemo za dres naše zemlje, grb i himnu. Nema drugog načina da se dođe do uspeha. Rezultat je prioritet, ali isto tako hoću da mi dominiramo, da želimo gol više i mi budemo ti koji će kontrolisati utakmicu. Biće i teških momenata, ali će i tada biti neophodno jedinstvo, vera i optimizam da će prva sledeća utakmica biti bolja“, rekao je Piksi za sajt FSS nakon promocije.

I to svakako hrabri, pogotovo kada dolazi od čoveka kog su mnogi videli kao naslednika Arsena Vengera u svetskom fudbalu.

Ipak, to nam nije ništa otkrilo zapravo o taktici, o formaciji u kojoj će igrati naša selekcija. Nešto bliže određenje onoga što bismo mogli da vidimo za manje od 20 dana objasnio je za Nova.rs Boško Đurovski, koji najbolje poznaje rad novog selektora Srbije. Sarađivali su šest godina u japanskoj Nagoji, a pre toga su u Crvenoj zvezdi započeli dugu saradnju. Đurovski je otkrio u kom sastavu očekuje da vidi našu selekciju.

„Očekujem da reprezentacija igra agresivan, ofanzivan fudbal, sa dosta dinamike. Poznajući Piksija sa kojim sam radio u Japanu, tamo smo mi prošli sve sisteme igre. Bili smo tamo šest godina i igrali smo u sistemu 4-4-2 kada smo došli, pa smo bili šampioni u sistemu 4-3-3, da bi ponekad igrali i 3-4-3, 3-5-2. Sa te strane je dosta obučen, dosta zna. Poslednje tri, četiri godine je pretežno igrao 5-4-1 defanzivno, a 3-4-3 u fazi napada. Naša reprezentacija je sa Tumbakovićem poslednje dve utakmice igrala u sistemu 3-4-3, on će možda da nastavi to jer smo protiv Norveške odigrali fenomenalnu utakmicu. Protiv Škota smo malo promenili sistem i mislim da je to bila greška, Škoti su odigrali taktički veoma dobro protiv nas. Mislim da je Kolarov bio idealan da igra levog štopera, da se koristi taj prostor. Da li će Kostić i Mladenović igrati u fazi napada…“, rekao je Đurovski.

Ipak, samo pozivanje Milana Gajića (Crvena zvezda) i Marka Petkovića (TSC) svedoči da bi našu selekciju mogli da vidimo u svim formacijama. Ova dva igrača prvenstveno igraju na poziciji desnog beka, pa bi naša selekcija mogla da igra u klasičnoj 4-4-2 formaciji.

Sa druge strane, Piksi je kroz godine rada sistem rada prilagođavao timu koji ima na raspolaganju iako je filozofija ostajala ista (napadački fudbal). To znači da „orlovi“ sada mogu da se prilagođavaju rivalima protiv kojih igraju, ali je za očekivati da Srbija igra i sa tri igrača pozadi.

Tada bi ključnu ulogu imali igrači koji pokrivaju čitavu levu i desnu stranu. Viđali smo na toj poziciji neretko Darka Lazovića, koji istu ulogu ima i u Veroni, kao i ranije u Đenoi. Sa leve strane je konkurencija još oštrija jer je Filip Kostić (Ajntraht) do skoro bio prvi izbor, ali je Filip Mladenović (Legija) pokazao da se sjajno razume sa Lukom Jovićem (Ajntraht) kome je asistirao za poslednja dva pogotka u dresu reprezentacije.

Uz sve to je i Mihailo Ristić (Monpelje) pokazao da se odlično nalazi na ovoj poziciji. U napadu će dodatne glavobolje imati naš selektor, ali bismo lako mogli konačno da vidimo dva napadača na terenu, što nismo često viđali u reprezentaciji od kada je razbijen tandem Marka Pantelića i Nemanje Žigića. Jović bi tako mogao da bude uz Aleksandra Mitrovića, koji ima horor početak godine, ili možda i realnije Dušana Vlahovića koji se nalazi u sjajnoj formi u Fjorentini.

Foto: FSS/Jon Olav Nesvold/BILDBYRÅN

Još jednom bi sve u igri reprezentacije trebalo da se vrti oko Dušana Tadića, a poznato je da Piksi ima izuzetno visoko mišljenje o ofanzivnom vezisti Ajaksa. Tadić bi mogao da dobije odrešene ruke i još veću odgovornost.

Pozvao je selektor 30 igrača što svedoči da će verovatno menjati formaciju u prva tri susreta, ali i da želi da vidi što više igrača na delu.

Znamo da će Srbija tražiti bodove kroz stalne napade i inicijativu, kroz posed lopte i postavljenu igru. I zato, kad će taj 24. mart?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare