Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Sve je spremno za restart! Reprezentacija Srbije opet je na novom početku, ko zna kojem u nizu. Novi selektor Dragan Stojković, verovatno i novo rukovodstvo saveza, nova nada i neki stari problemi koji se vuku već neko vreme.

Piksi je dočekan kao mesija, spasitelj srpskog fudbala, bar onog reprezentativnog i sve oči i sva svetla reflektora su na njemu. U danu u kojem je objavio svoj prvi spisak za početak kvalifikacija protiv snažnih Portugalaca, jedno pitanje lebdi iznad glave – ko će tresti mrežu Rui Patrisija.

PROČITAJTE JOŠ

Prvi veliki izazov sa kojim će se novi selektor suočiti, svakako je izbor u špicu reprezentacije. Glavne uzdanice su daleko od idealne forme, a nad imenima napadača koji nemilosrdno tresu mreže protivnika stoji znak pitanja – da li je došlo njihovo vreme u nacionalnom timu?

Koga Piksi ima na raspolaganju u ovom trenutku?

Prvo ime o kome se priča jeste dugogogodišnji glavni napadač i jedan od najboljih strelaca reprezentacije svih vremena Aleksandar Mitrović. Mitrogol je u verovatno najgoroj formi u karijeri, a svakako u najgoroj od kada je stigao na Ostrvo. Ni u periodu kada je bio u drugom planu kod Rafe Beniteza, Mitrović nije bio daleko od ozbiljnog fudbala.

Deset utakmica kao starter u prvenstvu i deset utakmica u kojima je ušao sa klupe za ukupno nešto više od 1.000 minuta i dva gola u Premijer ligi, katastrofalan su učinak za nekoga ko bi trebao da bude glavni špic reprezentacije Srbije. Ako se doda da je oba gola postigao protiv Lidsa u drugom kolu 19. septembra, onda je jasno u kakvoj je formi srpski as. I u reprezentaciji je poslednje golove postigao jesenas u porazu od Rusije i remiju sa Turskom u Ligi Nacija, a iako je evidentno da za Srbiju pruža bolje partije, i tu je primetan pad forme.

Foto: EPA-EFE/Glyn Kirk

Mitrović je u poslednje vreme ponovo počeo da nalazi minute u timu Fulama i uspeo je da zabeleži jednu asistenciju, što bi moglo da bude naznaka oporavka, ali meč sa Portugalom je blizu, vremena je premalo i čini se da će novi selektor rešenje u napadu morati da traži na drugom mestu.

I kada je Mitrović bio u vrhunskoj formi, mnogi su u napadu reprezentacije prizivali Luku Jovića bilo u tandemu sa njim, bilo da samostalno predvodi navalu Srbije. Posle horora u Real Madridu i marginalne uloge koju čini se nije imao svojom krivicom, Luka Jović se vratio na mesto uspeha u Ajntraht, klub koji ga je lansirao u orbitu.

I sve je krenulo kao u snu. Jović je kao džoker sa klupe već u prve dve utakmice, praktično iz aviona postigao tri gola. Ipak. bajka nije dugo trajala, i činjenica da je Jović stigao usred sezone, otežala je njegov poptpuni povratak u top formu i mesto u mašini Adija Hitera. Osam mečeva u Ajntrahtu i tek jedan kao starter, i činjenica da posle te dve utakmice nije zatresao mrežu protivnika, ni Jovića u ovom trenutku ne čine idealnim kandidatom za vođu navale. Ipak, ne treba zaboraviti da je Luka Jović u poslednjem meču za reprezentaciju postigao dva gola u rapsodiji protiv Rusije, pa bi samo zbog toga trebalo da ima prednost u odnosu na neprikosnovenog Mitrovića.

Na spisku se očekivano našao i Dušan Vlahović. Talentovani srpski napadač ove godine briljira u Fjorentini. Na 24 utakmice postigao je devet golova za „ljubičaste“, što je trećina golova inače jalove Viole. Osim što je efikasan, Vlahović je postigao i nekoliko atraktivnih golova i na taj način polako sebe lansirao u jednu od najpoželjnijih transfer meta sledečeg leta. Da li će njegova ovosezonska forma i činjenica da je golove između ostalog postizao i protiv Lacija i Juventusa biti dovoljna da mu Stojković da šansu protiv Kristijana Ronalda i ekipe, biće jedna od najvećih dilema novog selektora.

Konačno, jedno od iznenađenja na spisku koje je Piksi najavljivao jeste Đorđe Despotović. Već iskusni srpski napadač, igra sezonu karijere u ruskom Rubinu. U 16 utakmica od kojih je na trećini ušao sa klupe, Despotović je postigao devet golova, a postigao je i jedan u ruskom Kupu. Ako se na to doda da je tresao mreže i najjačih ruskih timova, Zenita, CSKA, Spartaka iz Moskve, jasno je zašto se Piksi odlučio da mu pruži šansu na početku selektroskog mandata.

Deluje ipak malo verovatno da će Despotović biti prva opcija u meču sa Portugalcima, ali kako je Stojković iznenadio sa spiskom, možda će iznenaditi i sa startnih 11.

Đorđe Despotović; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Mnogi će se na kraju zapitati zašto na spisku nema Uroša Đurđevića, napadača Sportinga iz Hihona. Gledajući suve brojke, Đurđević je naš najbolji napadač u inostranstvu. Postigao je 17 golova i prvi je strelac Druge španske lige. Ovaj podatak postaje fascinantniji ako se uzme u obzir da je Sporting Hihon postigao ukupno 28 golova, što znači da je ostatak tima postigao tek 11.

Đurđević bukvalno sam drži Hihon u borbi za povratak u Primeru, ali po proceni novog selektora, ovoga puta za njega nije bilo mesta. Da li će nepozivanje Uroša Đurđevića biti prvi kamen spoticanja za Stojkovića tek treba da se vidi, ali čini se da je Piksi uprkos nekoliko iznenađenja u tim pozvao proverene snage.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar