Foto: instagram.com

Kacuhito Kinoši biće posebno egzotično pojačanje za stručni štab Dragana Stojkovića Piksija - Japanac će voditi brigu o kondiciji Orlova.

PROČITAJTE JOŠ

U pitanju je stručnjak koji je završio najbolje japanske fakultete za sport kada su u pitanju fudbal i fizička sprema, a da mu Stojković bezrezervno veruje, svedoči 14 godina saradnje.

Kinoši je prvo bio u Nagoji, gde je Piksi bvio igrač, zatim i trener, a Stojković ga je poveo i u Kinu.

Posebno je zanimljivo što je Kinoši bio lični trener Kazujošija Mijure, nekada velike japanske zvezde i najstarijeg aktivnog fudbalera na svetu, koji je neumoran i sa 55 godina.

Kralj Kazu je u januaru ove godine potpisao ugovor sa Jokohamom, ostao je najstariji profesionalni fudbaler na svetu,  ušao je u 36. sezonu, a deo zasluga za njegovu dugovečnost ima Kinoši.

Kazu i Kinoši sarađuju od 2004. godine, a naš novi kondicioni trener je igrao fudbal kao napadač do 29. godine, potom je počeo da radi kao kondicioni trener još 1997. godine u Belmare Hiracuki.

Predavao je na Nipon univerzitetu, a u jednom davnašnjem intervjuu za japanske medije, govorio je o svojoj filozofiji rada.

Foto: EPA-PHOTO/EPA/ANTONIO BAT

„Kada su kondicioni treneri u pitanju, jedno od najčešće postavljanih pitanja je da li ste trener koji se specijalizovao za trening tela. Naravno, to je jedna od važnih uloga, ali glavni zadatak je poboljšati stanje igrača i fizički i psihički, dovesti na maksimum njihov učinak na meču. Bavimo se širokim spektrom zadataka, od zagrevanja do upravljanja težinom i fizičkom spremom. Ne postoji jednostavnost u poslu kondicionog trenera, pa radim sve što mogu da poboljšam tim“, rekao je on.

U jednom periodu, imponovalo mu je interesovanje klubova, ali je ostao sa Piksijem.

„Prilično sam srećan jer mislim da me zovu razne ekipe jer sam potreban kao profesionalni trener. Kada se pridružite novom timu, prvo ćete razumeti karakteristike igrača, otkriti njihov potencijal i izazove, komunicirati s njima. Moja uloga je da sarađujem ne samo sa pojedinačnim igračima, već i sa trenerima i menadžerima, a ponekad sam most između igrača i menadžera. Mislim da su veštine komunikacije važne za ovaj posao.“

To će biti važno u narednom periodu, jer je Ljubiša Tumbaković imao problem u komunikaciji sa kondicionim specijalistom Andrejom Milutinovićem, kom su pojedini igrači čak više verovali.

„Prva je važno da ubedite igrače da želite da budete tu i uvek za svakog igrača. Ne samo na terenu na treningu, već i van terena, ponašajte se tako da će ljudi pomisliti ‘želim to da uradim sa ovom osobom’ i ‘uradiću ono što ta osoba kaže’. To je važno u našem slučaju, imamo profesionalni ugovor sa timom, pa možda iduće godine odemo u drugi tim. Stoga je neophodno imati puno dobrih ljudskih kontakata, prilikom sticanja novog poverenja. O tome učim i učim svaki dan“, naveo je Piksijev saradnik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar