Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/LiveMedia/Ettore Griffoni / IPA / PA Images / Orange Pics BV / Alamy / Alamy / Federico Proietti / AFP / Profimedia

Bliži se početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u fudbalu u koje Srbija ulazi sa novim selektorom i novim nadama da će ovoga puta stvari doći na svoje mesto i reprezentacija odigrati na nivou kojim se svi nadamo.

Dragan Stojković Piksi se u susret duelima sa reprezentacijama Republike Irske i Portugala osvrnuo i na mogućnosti i kombinacije za pravljenje sastava koje su mu trenutno na raspolaganju.

„Tačna je definicija da imamo problem sa bekovima. Pošto sam to primetio, pozvao sam Gajića i Petkovića. Oni su tu da popune deficit na desnoj strani, ali su se na spisku našli i zbog svojih igara. Nebitno je u kojoj ćete formaciji igrati, da li sa trojicom ili četvoricom pozadi. Jedino je bitno kako razumete sistem, kako ga koristite i kako koristite principe tog sistema. Kada kažete da igrate sa tri centarhalfa, odmah krenu komentari ’ovaj se brani’, a to je u stvari najofanzivniji sistem“ rekao je Piksi za Mocartsport.

PROČITAJTE JOŠ

O fleksibilnosti novog selektora i sposobnosti da se prilagodi i igra u različitim formacijama, govorio je za Nova.rs Boško Đurovski koji odlično poznaje Piksijev rad.

“Očekujem da reprezentacija igra agresivan, ofanzivan fudbal, sa dosta dinamike. Poznajući Piksija sa kojim sam radio u Japanu, tamo smo mi prošli sve sisteme igre. Bili smo tamo šest godina i igrali smo u sistemu 4-4-2 kada smo došli, pa smo bili šampioni u sistemu 4-3-3, da bi ponekad igrali i 3-4-3, 3-5-2. Sa te strane je dosta obučen, dosta zna.“

On ističe da je Stojković sklon da menja formaciju u zavisnosti da li se ekipa nalazi u fazi napada ili odbrane.

„Poslednje tri, četiri godine je pretežno igrao 5-4-1 defanzivno, a 3-4-3 u fazi napada. Naša reprezentacija je sa Tumbakovićem poslednje dve utakmice igrala u sistemu 3-4-3, on će možda da nastavi to jer smo protiv Norveške odigrali fenomenalnu utakmicu. Protiv Škota smo malo promenili sistem i mislim da je to bila greška, Škoti su odigrali taktički veoma dobro protiv nas.“

Pozivanje Milana Gajića (Crvena zvezda) i Marka Petkovića (TSC) na koje se i sam selektor osvrnuo, svedoči da bi našu selekciju mogli da vidimo u svim formacijama. Ova dva igrača prvenstveno igraju na poziciji desnog beka, pa bi naša selekcija mogla da igra u klasičnoj 4-4-2 formaciji.

Ukoliko se ipak odluči za formaciju sa tri štopera, ključnu ulogu bi imali igrači koji pokrivaju čitavu levu i desnu stranu.

Viđali smo na desnoj strani neretko Darka Lazovića, koji istu ulogu ima i u Veroni, kao i ranije u Đenoi. Sa leve strane je konkurencija još oštrija jer je Filip Kostić (Ajntraht) do skoro bio prvi izbor, ali je Filip Mladenović (Legija) pokazao da se sjajno razume sa Lukom Jovićem (Ajntraht) kome je asistirao za poslednja dva pogotka u dresu reprezentacije.

Za poziciju štopera će konkurisati pet igrača koje je Stojković stavio na spisak. Nikola Milenković je zacementiran, dok Stefan Mitrović deluje kao najrealnija opcija da zaigra uz defanzivca Fjorentine. Ostaje da se vidi ko će biti u liniji sa tri štopera, ako se Piksi odluči za takvu opciju.

PROČITAJTE JOŠ

Kada je u pitanju sredina terena, Stojković je razvejao dilemu mnogih kada je u pitanju partnerstvo Tadića i Sergeja Milinkovića Savića za koje preovladava mišljenje da ne mogu da funkcionišu zajedno.

„Čuo sam tu priču da njih dvojica ne mogu zajedno, ali mislim da mogu, samo zavisi u kom sistemu, gde, kako… Mislim da su različiti igrači. Tadić je više kreativac, iskusan igrač, Milinković Savić je strahovit potencijal, visok, šuterski raspoložen, u skoku dobar, dobro obavlja posao između dva šesnaesterca“ rekao je Stojković za Mocartsport.

Ipak on je dodao da očekuje od obojice da igraju bolje za nacionalni tim, naročito Milinković Savić.

„E, sad, šta je enigma za mene? Zašto ga nisam video da u reprezentaciji igra dobro, onako kako javnost i svi mi očekujemo? Klub je jedno, a reprezentacija nešto drugo i on je svestan toga, da mora da pruži više u reprezentativnom dresu, bar je to moje mišljenje. Krenućemo da se družimo, pa ćemo da vidimo gde su ti problemi. Mislim da on može mnogo više. Kao i Tadić“.

Njih dvojica su u odličnoj formi, Tadić je u prvenstvu prethodnog vikenda asistirao, dok je par dana pre toga bio strelac u Ligi Evrope. I Sergej se upisao u listu strelaca u dresu Lacija u prvenstvu u prošlom kolu.  Njih dvojica bi s obzirom na to da je Dragan Stojković svojevremeno bio vrhunska desetka posebno mogli da profitiraju i da budu glavno oružje u Piksijevim rukama, jer je za očekivati da će on imati najviđe šasne da im pronađe najbolje moguće uloge.

U veznom redu svakako će biti i konkurencija za poziciju zadnjeg veznog, a najveći broj minuta na terenu u poslednjim mečevima su proveli Lukić, Maksimović i Gudelj.

Foto: EPA-EFE/John Sibley/ POOL EDITORIAL USE ONLY

 

Podsetimo, Nemanja Gudelj je odlukom selektora Tumbakovića u najbitnijem meču protiv Škotske igra na poziciji štopera, a taj eksperiment se pokazao kao veliki promašaj.

Kada je u pitanju izbor napadača, tu tek slede velike muke.

Aleksandar Mitrović je bio nezamenljiv na toj poziciji već godinama, ali je trenutno u najgoroj formi od kako je stigao u Englesku. Luka Jović igra tek nešto bolje, ali kako je i sam priznao, još nije spreman za ceo meč.

Ako bi se gledala trenutna forma, nema ni najmanje dileme da bi prvi izbor trebao da bude Dušan Vlahović koji igra u životnoj formi. Njegovih 12 golova ove sezone i het-trik za vikend samo su potvrdili njegov vanserijski potencijal, čime se i nametnuo kao potencijalno glavni adut u mečevima koji slede a ostaje da se vidi da li će to biti dovoljno za startera u reprezentaciji.

Iako je u odličnoj formi, što mu je donelo mesto na spisku selektora, Đorđe Despotović deluje kao najmanje verovatno rešenje, čak i u situaciji da se Stojković odluči za igru sa dva špica.

Koja će biti dobitna kombinacija za predstojeće mečeve, ostaje na novom selektoru, koji nije mogao da zamisli teži početak svog mandata.

Prva prepreka je Republika Irska 24. marta u Beogradu, u duelu za koji je procenjen da će predstavljati borbu za drugo mesto, a onda sledi put u Portugal koji će zaigrati u najjačem sastavu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare