Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Fudbaleri Srbije dočekuju Azerbejdžan (utorak, 20.45) u pretposlednjoj utakmici kvalifikacija za Mundijal u Kataru 2022. godine, a pred meč govore selektor Dragan Stojković Piksi i Filip Kostić.

PROČITAJTE JOŠ

„Orlovi“ su posle velike borbe savladali Luksemburg u gostima rezultatom 1:0, što je prva takmičarska utakmica posle skoro godinu dana da nisu primili gol.

Otkako je Dragan Stojković Piksi postao selektor to se nije dogodilo do okršaja u Luksemburgu, a fudbaleri Srbije u utorak igraju protiv Azerbejdžana na stadionu „Rajko Mitić“ sa imperativom pobede.

Dušan Tadić i drugovi moraju da trijumfuju kako bi ostali u trci za prvo mesto koje jedino direktno vodi na Svetsko prvenstvo u Katar, za šta bi posle Azerbejdžana morali da sruše i Portugal kao gosti u poslednjem kolu kvalifikacija ako favorit bude dobio sve rivale do tog međusobnog okršaja.

Pred meč sa Azerima u Beogradu, govorili su selektor Piksi Stojković i krilni napadač Filip Kostić, što možete da pratite uživo uz Nova.rs.

„Utakmica u Luksemburgu je dokaz da nema više slabih protivnika. Odlika velikih reprezentacija je da pobeđuju i kada igraju slabije. Jako bitna pobeda pred meč sa Azerbejdžanom“, prvo je rekao Kostić.

Foto: Youtube/Fudbalski savez Srbije

Što se tiče podrške na „Marakani“…

„Protiv Luksemburga u Beogradu smo imali odličnu podršku, nadam se da će i u utorak navijači doći da nas podrže u što većem broju, a mi ćemo se potruditi da opravdamo poverenje. Poštujemo svakog protivnika, favoriti smo i ne bežimo od toga, ali moramo to da pokažemo na terenu. Pratićemo i utakmice Portugala i nadamo se njihovom kiksu“.

Trenutno je situacija takva da je Srbija lider grupe A uoči pretposlednje utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, sa 14 bodova i mečom više u odnosu na Portugal, pa bi na kraju i gol razlika mogla da odlučuje ako budemo bodovno poravnati.

„Srbija uvek igra na gol više, znamo da je bitna gol razlika, ali pre svega da mi dobijemo utakmicu, a ako možemo da damo više golova biće dobro“, zaključio je Kostić.

Selektor Piksi Stojković najpre se osvrnuo na trijumf u Luksemburgu, odnosno da li su igrači shvatili šta je bilo loše na tom gostovanju.

Foto: Youtube/Fudbalski savez Srbije

„Fudbal se mnogo promenio i danas mogu svi da ga i te kako dobro igraju. Utakmica u Luksemburgu je bila takmičarska, veoma važna, tako smo je i shvatili, i zato smo i pobedili. Stvorili smo devet šansi za gol, na kraju pobediti 1:0, 2:0 ili 3:0 ne menja ništa. Ne može svaka šansa da bude gol. Analizirali smo taj meč i jako me raduje pristup igrača, zaista su je ozbiljno shvatili, a moram da kažem da smo pred taktičke, tehničke, fizičke pripreme imali i psihološku pripremu, jer nismo smeli da napravimo grešku, bio je to meč koji je morao da se pobedi, što nije lako“, naglasio je Stojković.

Bivši reprezentativac posebno je istakao jedan aspekt meča u Luksemburgu.

„Sergej i Tadić su pretrčali po 12,5 kilometra, Vlahović 11,5, i dva defanzivca Nastasić i Veljković po 11. Sa te strane trener može da bude samo zadovoljan. Ta pobeda je nagrada za angažovanje i profesionalan odnos prema reprezentaciji, ali ljudi očekuju da na svakoj utakmici date po četiri-pet golova, što je apsolutno nemoguće“, dodao je selektor „orlova“.

Stojković se osvrnuo i na to kako u napadu zajedno funkcionišu Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović.

„A, što ne bi funkcionisali? To su naši napadači, imamo Vlahovića, Mitrovića i Jovića, zadovoljan sam s onim što imam. Mislim da se slažu, govore istim jezikom, nema zbog čega da se ne razumeju. Bitno je da daju sve od sebe i da igraju za tim, gaje timski duh i to potvrđuju iz meča u meč“.

Tadiću, Gudelju i Mitroviću u slučaju žutog kartona preti suspenzija u poslednjem kolu protiv Portugala.

„Svesni smo kome sve prete kartoni, ne samo njima, već još trojici igrača. Imamo dovoljno vremena da razmislimo o timu, odlučiću na dan utakmice, treba biti dovoljno pametan i napraviti tim koji je sposoban da reši meč u svoju korist“.

Selektor Srbije se takođe osvrnuo na gol razliku, jer postoji mogućnost da bude presudna u borbi za Mundijal.

„U fudbalu je sve važno, najpre da budete bolji od protivnika i pobedite. Naravno da je bitna i gol razlika, ali pre toga treba da igramo dobar fudbal i da pobedimo“.

Piksi Stojković je dodao i da ne odustaje od ofanzivnog stila koji gaji otkako je seo na klupu Srbije.

„Šta, sad ćemo kao da menjamo nešto, da igramo defanzivno? Igraćemo s onoliko napadača koliko bude potrebno. Meč sa Azerbejdžanom shvatamo izuzetno ozbiljno, znamo koliko je važna, ništa manje od svih do sada. Protivnik može dosta problema da vam stvori, moramo da budemo jako oprezni i 100 odsto fokusirani na svoju igru i ono što želimo da pokažemo na terenu“.

Za kraj je selektor u dve reči odgovorio na prozivke Zvezdana Terzića, generalnog direktora Crvene zvezde, o mešanju u srpskom fudbalu:

„No koment“, bilo je sve što je Stojković rekao.

Gledajte mečeve Srbije uz SBB i EON pakete

Utakmice u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru 2022. godine mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta.

BONUS VIDEO Gol Dušana Vlahovića za pobedu Srbije u Luksemburgu

GRUPA A, utorak

Srbija – Azerbejdžan 20.45

Portugal – Luksemburg 20.45

TABELA

Srbija 6 4 2 0 13:7 14

Portugal 5 4 1 0 11:4 13

Luksemburg 5 2 0 3 5:9 6

Irska 6 1 2 3 8:8 5

Azerbejdžan 6 0 1 5 3:12 1

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar