Nemanja Jović, Sava Čestić
Foto: FSS

Dragan Stojković Piksi je zbog brojnih zdravstvenih problema reprezentativaca Srbije već dva puta revidirao spisak putnika za Japan. To je dovelo do toga da će navijači na delu moći da vide čak osam debitanata, a selektor je najavio da će svako dobiti minute.

PROČITAJTE JOŠ

I ne samo da su mnogi reprezentativci morali da dobiju poštedu nakon napornih sezona (mnogi od jula neprekidno igraju), već je upitno i zbog pandemije koronavirusa da li će Srbija odigrati oba susreta u Japanu.

Čeka se konačna odluka da li će se igrati protiv Jamajke koja je otkazala meč sa Japanom, svakako ima dovoljno vremena jer Srbija igra protiv tima sa poznatog ostrva tek 7. juna u devet časova po našem vremenu. Japan je rival četiri dana kasnije u 12.25, a ovi mečevi se igraju u okviru Kirin Čelendž kupa.

Piksi je zbog odsustva Dušana Tadića, Sergeja Milinkovića Savića, Aleksandra Mitrovića, Luke Jovića, Marka Dmitrovića, Nikole Milenkovića odlučio da pozove nova lica, pa će tako po prvi put dres Srbije obući ovi igrači: Željko Gavrić, Miloš Vulić, Nemanja Jović, Milan Makarić, Marko Ilić, Sava Čestić, Dejan Joveljić i Aleksa Terzić.

Dodatan motiv za novopečene reprezentativce će biti činjenica da je Piksi najavio da je ovo samo generalna proba i da u slučaju dobrih igara mogu da se nadaju pozivima i kasnije u toku godine jer se septembra nastavljaju kvalifikacije za plasman na Svetsko prvenstvo (Srbija osvojila sedam bodova u uvodna tri kola).

„To je na njima, a ne na meni. Videćemo kada se budu odigrale ove dve utakmice i kada napravimo rezime šta smo uradili i šta smo mogli da uradimo. Svi će dobiti šansu, igraće, ne znam koliko minuta, ali će biti u timu. Na njima je da nas uvere ili mene da uvere da imaju talenat za seniorski tim.“

Najveću pažnju je izazvalo pozivanje Save Čestića iz Kelna. Ovaj defanzivac je imao odličnu sezonu sa „jarčevima“ i sakupio je 11 nastupa u Bundesligi. Sa samo 20 godina je već projektovan da bude jedan od oslonaca odbrane u sledećih deset godina.

Nastupao je za reprezentacije do 16 i 18 godina i sakupio je sedam nastupa, a nije tajna da su ga neko vreme pratili i Nemci koji su želeli da ga vide u dresu nacionalnog tima.

„Mene su u isto vreme pratili i Nemačka i Srbija, a Srbija je na moju veliku radost bila konkretnija. Imao sam poziv iz obe zemlje, ne krijem. Sve je išlo preko oca, on je razgovarao s ljudima iz FSS. Odlučilo smo da je za mene najbolje da igram za Srbiju“, rekao je Sava Aranđel Čestić kada je dobio poziv za mladu reprezentaciju Srbije.

Iako prvobitno nije bilo na spisku nijednog igrača iz večitih rivala, na kraju su se na spisku našli mladi Jović iz Partizana, te Željko Gavrić iz Crvene zvezde.

„Gledao sam poslednja dva derbija, jedan u prvenstvu i jedan u finalu Kupa i iskren da budem nisam oduševljen, da budem kratak. Pretpostavljam da ćete svi deliti ovo mišljenje, niko od igrača nije pokazao ništa posebno. Opet, mali Jović je za svoje godine pokazao neku razliku koja je bila intrigantna. Sada u situaciji kada može da mu se pruži prilika, zašto da ne? Znači imamo jednog igrača iz dva kluba. Ima tamo kandidata, ali ja ovako vidim stvari, pa eto…“, rekao je Stojković na konferenciji za medije.

Nemanja Jović je ove godine odigrao 30 mečeva u svim takmičenjima za Partizan, postigao je 11 golova i upisao dve asistencije. Sa samo 18 godina se već našao na spisku reprezentacije i predstavlja novi biser srpskog fudbala. Uostalom, njegov kvalitet je prepoznao upravo Stojković koji voli igrače sa magijom u nogama. Za samo sedam meseci od debija u seniorskom fudbalu (16. decembra protiv Mladosti) stigao je do A tima, pa je samo pitanje gde su njegove granice.

Naknadni poziv dobio je Željko Gavrić iz Zvezde, koji je povremeno znao da briljira u dresu crveno-belih. Dve godine je stariji od Jovića, a ove sezone je na 31 meču postigao osam golova i upisao tri asistencije. Kako je sezona odmicala igrao je sve bolje, pa je u 36. i 37. golu bio jedan od boljih u redovima Zvezde. Spakovao je jedan gol Zlatiboru u trijumfu od 6:1, a onda i dva protiv Bačke (5:0).

Ima karakterističan dribling, pa često već na prvom koraku pravi razliku u odnosu na ostale igrače.

Poziv je dobio i Milan Makarić, najbolji strelac Superlige ove sezone. Makarić je postigao 25 golova, te je bio ubedljivo ispred Asana i Bojovića, prvih pratilaca sa po 18 golova. Očekuje se da ovog leta promeni sredinu, a kao opcije za njegov odlazak iz Surdulice pominju se Olimpijakos, Đenova i Parma. Posao još uvek nije završen, pa ćemo videti gde može da završi čovek koji je uspeo da skine napadače večitih rivala sa vrha strelaca.

„Sjajan je osećaj biti najbolji strelac u ligi, ogroman trud, rad i posvećenost su se konačno isplatili ove godine. Za mene je Serija A jedna od najboljih liga na svetu, a voleo bih i ja da se oprobam upravo u njoj. Neki od mojih prijatelja igraju tamo, poput Miloša Vulića koji igra u Krotoneu, kao i od Sergeja Milinković-Savića s kim sam igrao u mlađim kategorijama Vojvodine, tako da se znamo odavno“, rekao je Makarić jednom prilikom za „Kalčomerkato“.

Možda je i najveće iznenađenje pozivanje gomana Marka Ilića, hobotnice pred golom belgijskog Kortrijka, koji je ove sezone imao dobre partije u Jupiter ligi.

On je sada obukao rukavice Dmitrovića, a u dresu belgijskog tima je pet puta ove sezone bio nesavladana, a na 22 meča primio je 38 golova, a tim je završio na 14. mestu na tabeli.

Bio je prvi golman mlade reprezentacije nakon bravuroznih partija u dresu Voždovca, a njegove reči su izazvale veliku pažnju nakon jednog intervjua.

„Dres reprezentacije je velika čast, i poseban osećaj. Privilegija je predstavljati svoju zemlju i trudim se da ne izgubim to iz vida“, rekao je Ilić.

Ilić je poznat po tome što odlično „čita“ rivale, pa je u Superligi u jednom momentu imao čak šest odbranjenih penala od 13 izvedenih.

Među debitantima su i Terzić, Joveljić i Vulić, bivši igrači Crvene zvezde koji su poznati našoj javnosti.

Dejan Joveljić je odigrao fenomenalnu sezonu u Volsfbergeru na pozajmici iz Ajntrahta jer je postigao čak 17 golova (uz tri asistencije) na 32 susreta i tako još jednom pokazao da bi mogao da bude jedan od najboljih napadača Evrope. Odavno je zbog sličnog puta u karijeri i nazvan „novim Jovićem“, pa bi ove godine mogao da se pokaže i u Nemačkoj, a ne samo austrijskoj Bundesligi.

Jedan od poslednjih putnika za Japan je Miloš Vulić, koji je imao zapažene partije u Krotoneu. Iako se ne nalazi u fokusu javnosti ove sezone je sakupio čak 31 meč za Krotone i kao vezni fudbaler je postigao tri pogodka. Odigrao je više od 1.500 minuta, pa nema sumnje da će biti spreman za sve potencijalne izazove. U Srbiji se i dalje prepričava njegov gol protiv Olimpijakosa na stadionu „Rajko Mitić“ (3:1).

Terzića mnogi vide kao naslednika Kolarova na levom beku, a ove godine je uspeo sa Empolijem da izbori Seriju A. Odigrao je čak 23 meča za italijanski tim i upisao dve asistencije,  a sa 21 godinom bi mogao dodatno da se unapredi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar