Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Posle uspele generalne probe protiv Katara (4:0), Srbiju očekuju dva izuzetno bitna duela sa Luksemburgom (subota, 18 časova) i Republikom Irskom (utorak, 20.45). Selektor Dragan Stojković Piksi gotovo da nema dilemu oko sastava, kao što nema ni dilemu da želi da upiše sve pobede do kraja.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon meča sa Katarom, „orlovi“ su saznali da je Portugal uspeo da preokrene protiv Irske (2:1) golovima Kristijana Ronalda u 89. i 96. minutu, ali zbog toga Piksi gotovo da nije ni trepnuo.
„To sam čuo i apsolutno me ne zanima. Mi ćemo ići u Lisabon da ih pobedimo, ali očigledno da su imali dosta sreće. Ne znam kakva je bila utakmica, ali me ne interesuju druge ekipe, već samo Srbija“, iskren je Stojković.

Upitan je da li ga je iznenadilo što Irska nema nijedan bod, a Luksemburg čak šest.

„Zaista ne razmišljam o protivnicima, razmišljam samo o Srbiji i to mi je najbitnije. Koliko ko ima bodova me ne zanima.“

Istakao je da nema dileme oko startne postave.

Gledajte Srbiju uz SBB i EON pakete

Utakmice Srbije u kvalifikacijam za Svetsko prvenstvo 2022. godine mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta. (Promo)

„Znam startnih 11. Znam ko će igrati, tu nemam nikakvu dilemu.“

Nije želeo da ističe nikog, pa ni Filipa Đuričića koji je upisao tri asistencije protiv Katara.

„Stalno govorim da smo tim i da moramo da gajimo kolektivni duh. Nije bitno ko će startovati, a ko će biti na klupi. Igrači se ponašaju i razumeju apsolutno to kako mi vidimo tim, što me jako raduje. Nije bitno ko će početi ili ući u igru važno je da Srbija igra lep fudbal koji će doneti rezultat.“

Nije želeo Piksi da otkriva ništa o startnoj postavi. Na pitanje o tome da li se može očekivati da Srbija igra sa dva napadača gotovo da je odbrusio „Možete da očekujete i tri“.

Foto:Srdjan StevanovicStarsportphoto

I taj po nekim drski, mangupski stav vidi se i u ofanzivnoj igri naše selekcije koja će sada sa najjačim oružjem napasti Luksemburg.

Odlučio je selektor da protiv Katara odmori Sergeja Milinkovića Savića, Dušana Tadića i Aleksandra Mitrovića, a sada se očekuje da sva trojica startuju.

Mitrović je u ovim kvalifikacijama postao najbolji strelac Srbije/Jugoslavije svih vremena sa 41 golom. Postigao je dva pogotka protiv Irske (3:2), zatim bio precizan protiv Portugala (2:2), a sve je zaokružio sa dva pogotka protiv Azerbejdžana (2:1). Pet golova je postigao Mitrović u tri susreta, ove nedelje produžio ugovor sa Fulamom na još pet godina, pa će očekivano predvoditi napad Srbije protiv Luksemburga.

Najveću podršku imao je u Tadiću, sa kojim bi mogao da igra i zavezanih očiju. Kapiten Ajaksa je upisao već četiri asistencije (tri Mitru) od sedam golova „orlova“ u kvalifikacijama i izjednačen je sa Đordijem Albom po ovom parametru.

Očekuje se da u napadu mesto uz Mitrovića zauzme i Dušan Vlahović, a minute bi u drugom delu trebalo da dobije i Luka Jović.

Nimalo ne bi bilo začuđujuće da od prvog minuta vidimo i Nemanju Radonjića ili Darka Lazovića i Milinkovića Savića, a centralnog vezistu će verovatno igrati Gudelj, dok će po krilu gotovo izvesno napadati Filip Kostić. Priliku će tražiti i Filip Đuričić koji je verovatno prva zamena Tadića, a protiv Katara je asistirao za tri pogotka.

Defanzivnu trojku će verovatno činiti Nikola Milenković, koji je odradio meč suspenzije zbog crvenog kartona protiv Portugala, te Stefan Mitrović i Strahinja Pavlović, koji su najčešće igrali zajedno od kada je Stojković postao selektor.

Možda je i najveće pitanje da li će od prvog minuta priliku na golu dobiti čuvar mreže Sevilje Marko Dmitrović ili Predrag Rajković. Konkurencija je dodatno zaoštrena nakon debija Mileta Svilara protiv Katara.

„Orlovi“ bi pobedom mogli da otpišu i Luksemburg iz trke za prva dva mesta u grupi (pogotovo ukoliko upišu i trijumf nad Irskom), ali ova mala zemlja Beneluksa pokazala je da se neće predati bez borbe.

Upisala je dva trijumfa, doduše protiv nejakog Azerbejdžana i slabašne Irske.

Samo prva selekcija iz grupe ide direktno na Mundijal, dok će druga morati da izbori mesto putem veoma komplikovanog baraža. Po procenama stručnjaka Srbija ima 36 odsto šanse da ode na Mundijal, a 20 odsto šansi joj se daje da završi grupu kao prvoplasirana. Ipak, Piksi ima drugačiji plan i pristup, a ponovo navikava navijače da reprezentaciju podržavaju u ogromnom broju.

I dok svi nagađaju ko će izaći na teren, Piksi nema ni najmanju dilemu

Grupa A raspored

Srbija – Luksemburg, 4. septembar 18.00

Irska – Azerbejdžan, 4. septembar 18.00

Azerbejdžan – Portugal, 7. septembar 18.00

Irska – Srbija 7. septembar 20.45

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare