Dragan Stojković Piksi, Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović
Dragan Stojković Piksi, Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©/Stephen Flynn/ProSports / Shutterstock Editorial / Lisa Guglielmi / AFP / Profimedia

Možda nemamo vodeće igrače u najvećim evropskim klubovima, ali se udarni kvintet „orlova“ nalazi u odličnoj formi pred finiš kvalifikacija za Mundijal 2022. u Kataru.

Dušan Tadić, Alekasndar Mitrović, Filip Kostić, Sergej Milinković-Savić i Dušan Vlahović spremno dočekuju predstojeće izazove. Fudbaleri Srbije igraju najpre u Luksemburgu, u subotu od 20.45, a tri dana kasnije dočekuje Azerbejdžan u istom terminu i obe utakmice biće direktno prenošene na TV Nova S.

Selektora Dragana Stojkovića Piksija mogu da raduju partije njegovih izabranika na klupskom nivou. Tadić čuva Ajaks na vrhu Eredivizije, Mitrović je vodeći strelac Čempionšipa, Kostić je uspeo što nisu mnogi velikani i srušio Bajern sa Ajntrahtom, Sergej se u dresu Lacija radovao i u gradskom derbiju, dok je Vlahović glavna uzdanica Fjorentine i lome se koplja oko njegovog potpisa.

PROČITAJTE JOŠ

Ajaks se do vikenda za nama nalazio u seriji od sedam pobeda u svim takmičenjima, ali je i pored poraza od Utrehta ostao lider holandskog prvenstva. Tadić je kao kapiten slavnog kluba u Erediviziji ove sezone odigrao osam utakmica, svih osam kao starter, i četiri puta se upisao u strelce.

U pomenutoj seriji pobeda dao je golove Fortuni Sitard (5:0) i Kamburu (9:0), i još jednom potvrdio da je istinski lider „kopljanika“, što je odlična podloga da iste partije prikaže u dresu Srbije.

Aleksandar Mitrović opet je svoj na svome. Obožava da trese mreže u dresu Fulama, petoplasiranog u Čempionšipu, protivnički golmani kada ga vide nije im dobro. Vodeći je strelac druge lige Engleske sa čak 10 golova na 11 utakmica, sjajnom učinku dodao je i tri asistencije.

„Mitrogol“ je het-trikom sam pobedio Svonsi (3:1), a prethodno je jedinim pogotkom doneo remi Fulamu protiv Bristola (1:1). Postio je samo u porazima od Koventrija (4:1) i Redinga (2:1), a trijumf nad Birmingemom (4:1) začinio je sa dva gola.

Najbolji strelac u istoriji reprezentacije sa 43 pogotka nema nameru da stane, već želi da vodi Srbiju do dve neophodne pobede kako bi u poslednjem susretu kvalifikacija protiv Portugala mogli sami da odlučuju o svojoj sudbini na putu za Katar.

U odličnoj formi nalazi se i Filip Kostić. Posle problema oko transfera prošlog leta, ostao je u Ajntrahtu i opet demonstrira zašto je Lacio toliko želeo da ga dovede.

Krilni napadač tima iz Frankfurta uspeo je čak da sruši i moćni Bajern proteklog vikenda u 7. kolu Bundeslige, i to golom i asistencijom u pobedi od 2:1. Kostić je tako vodio Ajntraht do prve pobede u Minhenu još od 2000. godine.

Ove sezone je odigrao šest prvenstvenih utakmica i još je zatresao mrežu Štutgarta u remiju 1:1, a upisao je i tri asistencije, i još jednu u Ligi Evrope. Ako Kostić bude na svom nivou, i Srbiji će biti lakše da uspešno preskoči naredne dve prepreke na putu ka Mundijalu.

Lacio u Seriji A igra promenljivo, trenutno je šesti na tabeli, a i Sergej Milinković-Savić pruža partije po sistemu toplo-hladno. Na poslednjih pet utakmica u svim takmičenjima postigao je jedan gol, ali možda i najvredniji, jer je bio za vođstvo u pobedi nad Romom (3:2) u gradskom derbiju.

Mnogim Rimljanima je taj trijumf vredniji od bilo čega, pa je Sergej još jednom pokazao da je dostojan velikih utakmica. To je i jedina pobeda Lacija na poslednjih pet mečeva, zbog čega ni srpski vezista nije mogao više da se istakne u nebesko-plavom dresu. Dušan Vlahović je posebna priča, jedan od najboljih mladih napadača današnjice je na ukupno osam utakmice Fjorentine zatresao mrežu šest puta.

Jasno je da je srpski golgeter prerastao sredinu u kojoj se nalazi, i izvesno je da će napustiti Firencu i pored najbogatije ponude u istoriji kluba za produžetak saradnje.

Do tada Vlahović piše istoriju „viole“ pogocima, na poslednjih pet mečeva tri puta se upisao u strelce. Doneo je pobedu na gostovanju Udinezeu jedinim golom (1:0), dok je protiv Atalante u Bergamu bio dvostruki strelac za trijumf 2:1.

Pravi Vlahović potreban je i Srbiji, pa je selektor Stojković na slatkim mukama prilikom izbora napadača, a nije isključeno da opet upari Vlahovića i Mitrovića, koji su ukupno dali 11 golova na pet utakmica u svojim klubovima.

Gledajte Srbiju uz SBB i EON pakete

Utakmice Srbije u kvalifikacijam za Svetsko prvenstvo 2022. godine mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta.

PROMO

BONUS VIDEO Gol Filipa Kostića protiv Bajerna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar